نمادی ثابت قدم



گرتا تونبرگ از با وجود تهمت ها پا پس نکشید و به همبستگی فلسطین پایبند ماند

نوشته یورگن هایزر

یونگه ولت

ترجمه مجله هفته

وقتی گرتا تونبرگ ۱۵ ساله در ماه آگوست سال ۲۰۱۸ با پلاکارد «اعتصاب مدرسه برای محیط زیست» در مقابل پارلمان سوئد نشست، اعتراض هزاران نوجوان در سراسر جهان را برانگیخت. جنبش جمعه ها برای آینده (FFF) متولد شد. این جنبش موضوع حفاظت از محیط زیست را که توسط سیاستمداران از هر طیف سیاسی مورد بحث قرار گرفته بود و مانند یک آدامس قدیمی زیر میز کنفرانس های آنها چسبانده شده بود، دوباره به ذهن ها و خیابان ها بازگرداند.

با این حال، بخش جمعه ها برای آینده آلمانی به زودی توسط حزب سبزها مصادره شد. ادغام در سیاست دولت در نهایت دلیل اصلی اهلی سازی جنبش جوانانی بود که در ابتدا سرکش بودند. با نسل کشی ارتش اسرائیل در غزه، اکنون یک عمل رخ داد که به معنای واقعی کلمه نمادین برای این انحطاط است.

تونبرگ از هفته ها پیش برای پایان دادن به کشتار در فلسطین تلاش کرده بود. او در ۲۰ اکتبر در X نوشت: «امروز ما در همبستگی با فلسطین و غزه اعتصاب می کنیم. جهان باید صدای خود را بلند کند و فوراً آتش بس، عدالت و آزادی را برای فلسطینی ها و همه غیرنظامیان آسیب دیده مطالبه کند.» روز یکشنبه قبل از آن، این فعال در آمستردام در «بزرگترین اعتراض آب و هوایی تمام دوران» (Euronews.com) شرکت کرد. ده روز قبل از انتخابات پارلمانی، یک ائتلاف گسترده به «راهپیمایی برای آب و هوا و عدالت – منافع عمومی» فراخواند. ۷۰ هزار نفر آمدند و خواستار سیاست حفاظت از محیط زیستی جدی تر شدند و برخی نیز علیه جنگ در غزه اعتراض کردند.

در گردهمایی پایانی، جمعیت با هیجان از تونبرگ را استقبال کرد که بلافاصله سراغ اصل مطلب رفت. او گفت: «به عنوان یک جنبش برای عدالت آب و هوایی، باید به صدای کسانی که سرکوب می شوند و برای آزادی و عدالت می جنگند، گوش دهیم». «عدالت آب و هوایی بدون همبستگی بین‌المللی امکان‌پذیر نیست». سپس میکروفون را به یک زن افغان و یک زن فلسطینی داد که قبلاً توسط سازمان دهندگان از سخنرانی منع شده بودند زیرا جمله «از رودخانه تا دریا – فلسطین آزاد خواهد شد» را گفته بودند. تونبرگ زمان سخنرانی خود را با آنها تقسیم کرد تا به آنها اجازه دهد صحبت دهد.
گرتا تونبرگ در سخنرانی خود در آمستردام گفت: «ما در آستانه یک فاجعه نیستیم، بلکه در آن زندگی می‌کنیم.» او افزود که مردمی که در خط مقدم بحران آب و هوایی هستند، سال‌هاست که زنگ خطر را به صدا درآورده‌اند، «اما ما همه و سیاستمداران حاکم به آنها گوش نداده‌ایم.»

در این هنگام، یک شرکت‌کننده سعی کرد میکروفون را از تونبرگ بگیرد. او گفت که برای سیاست نیامده است، بلکه برای محیط زیست آمده است. سپس از صحنه بیرون رانده شد. جمعیت فریاد زد: «ما سیاست هم می‌خواهیم، ما سیاست هم می‌خواهیم سیاست!» و تونبرگ نیز با آنها همصدا شد: «در سرزمین اشغالی عدالت آب و هوایی وجود ندارد!»

پس از سخنرانی تونبرگ در آمستردام، نوعی «شورای نگهبان» در آلمان که معتقد است «امنیت اسرائیل خط قرمز آلمان است»، احساس وظیفه کرد که به شدت از او انتقاد کند. مجله اشپیگل، چهره محیط زیستی را در ۲۴ اکتبر هدف قرار داد: «یکی از تأثیرگذارترین چهره‌های امروزی به زندگی یهودیان آسیب می‌رساند.»

پس از راهپیمایی، سر و صدا بیشتر شد. فیلیکس کلاین، مسئول یهودی‌سازی در آلمان، گفت که اظهارات یک‌جانبه تونبرگ در مورد مناقشه خاورمیانه «ضد اسرائیل و به دلیل انکار ضمنی حق حیات اسرائیل، ضد یهودیت نیز هست.» او گفت که تونبرگ با این سخنان «خود و شهرت خود را به عنوان مبارز علیه تغییرات آب و هوایی از بین می‌برد.»

کلاین، اما، دلیل واقعی افتراهای خود را ذکر نکرد: ترس حاکمان از قدرت بسیج‌کنندگی تونبرگ که به او احترام جهانی آورده است. او اعتراف کرد که تونبرگ در سازمان «جنبش جهانی برای کودکان و نوجوانان در مورد تغییرات آب و هوایی» تنها نیست. بنابراین، او از این که بخش آلمانی جمعه ها برای آینده از جنبش جهانی جمعه ها برای آینده فاصله گرفته است، استقبال کرد. این کار را لوئیزا نوبور، عضو حزب سبز آلمان، انجام داد. او در اواخر اکتبر از طریق خبرگزاری خبرگزاری آلمان اعلام کرد که «پست‌های ضد یهودی» در کانال‌های بین‌المللی جمعه ها برای آینده نشان‌دهنده «اطلاعات نادرست و ضد یهودیت عده معدودی» است.

با این حال، تونبرگ تسلیم نمی‌شود و اکنون در اعتراضات جمعه خود در مقابل پارلمان سوئد با پلاکارد «عدالت برای فلسطین» می‌ایستد.
با بیاناتش درباره جنگ علیه غزه، “تونبرگ متأسفانه در سازمان تنها نیست” ، کلاین مجبور شد اعتراف کند. به همین دلیل او از این که بخش آلمانی جمعه ها برای آینده از جنبش جمعه ها برای آینده بین المللی فاصله گرفته است استقبال کرد. لوئیسا نوبر از سبزها این کار را انجام داد. اواخر اکتبر، او از طریق خبرگزاری آلمان گفت که “پست های ضد یهودی” در کانال های جمعه ها برای آینده بین المللی نشان دهنده “تبلیغ نادرست و یهودستیزی از سوی چند نفر” است. اما تونبرگ اجازه نمی دهد که او را منحرف کنند و اکنون در اعتراضات آب و هوایی جمعه خود با پلاکارد “عدالت برای غزه” در مقابل پارلمان استکهلم قرار می گیرد.

علاوه بر کلاین، سایر “نگهبانان” نیز احساس می کردند که وظیفه دارند تونبرگ را به نمایندگی از همه منتقدان دولت اسرائیل به چالش بکشند. فولکر بک، رئیس جامعه آلمانی-اسرائیل، خیال پردازی کرد که تونبرگ اکنون “به طور حرفه ای به متنفران از اسرائیل” پیوسته. سفارت اسرائیل در برلین آستین بالا زد: “برای ضد یهودیان نباید عرصه ای ایجاد کرد!” ریکاردا لانگ، رئیس حزب سبز، همدلی تونبرگ با غزه را “کاملاً ناشایست” دانست. او ادعا کرد تونبرگ “مجرم و قربانی را عوض گرفته” و “حق موجودیت اسرائیل را نقض کرده است”. مجله اشپیگل له تحریکات بیشتری دست زد، او به تونبرگ اتهام زد که جنبش آب و هوایی را دگار انشعاب می کند و “پرسش گرتا” خود را مطرح کرد: “او ساده لوح است یا ضد یهودی؟”

در برابر سرکوب هر شکلی از همدلی با غزه، زمان آن فرا رسیده است که از گرتا تونبرگ و همه کسانی که حقیقت را میگویند محافظت کنیم و از کسانی نترسید که امروز هنوز نفرت پراکنی می کنند، اما فردا سازمان ملل متحد، اعلامیه حقوق بشر و حقوق بین الملل را زیر پا می نهند، همانطور که در حال حاضر در غزه اتفاق می افتد. این کشتار باید متوقف شود.

Be the first to comment

پاسخی بگذارید