
آمریکای لاتین: هندوراس، شیلی، کلمبیا و بولیوی سفیران خود را از اسرائیل خارج کردند و خواستار مجازات بینالمللی برای اقدامات علیه فلسطینی ها شدند.
اثر فولکر هرمزدورف
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته
با لغو روابط دیپلماتیک با اسرائیل توسط هندوراس، یک کشور دیگر آمریکای لاتین نیز به این اقدام پیوست. پیش از این، شیلی و کلمبیا نیز نمایندگان خود را از اسرائیل فراخوانده بودند. بولیوی در روز سهشنبه هفته گذشته به عنوان اولین کشور منطقه روابط خود را با تلآویو به طور کامل قطع کرد.
دولتهای برزیل، مکزیک، آرژانتین، ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا نیز اقدامات دولت اسرائیل را محکوم میکنند. برخی از آنها به اسرائیل اتهام نسلکشی وارد میکنند و خواستار مجازات عاملان بمباران بیمارستانها و کشتار کودکان هستند. در شهرهای متعدد، صدها هزار نفر برای فلسطین تظاهرات کردند.
وزارت امور خارجه هندوراس در روز جمعه در شبکه اجتماعی X ابتدا بیانیهای منتشر کرد که در آن گفته شد، وزیر امور خارجه هندوراس، انریکه رینا، به دلیل «نسلکشی و وضعیت جدی خشونتی که مردم غیرنظامی فلسطین و قربانیان بیگناه انتقام اسرائیل در معرض آن قرار دارند»، سفیر خود را به تگوسیگالپا فرا میخواند. وزارت امور خارجه هندوراس بعداً این عبارت را حذف کرد، اما همچنان به اتهام نسلکشی و نقض جدی حقوق بینالملل پایبند ماند و لغو روابط دیپلماتیک را تأیید کرد.
در همان روز، بولیوی اظهارات وزارت امور خارجه اسرائیل را رد کرد که قطع روابط را «تسلیم در برابر تروریسم و رژیم آیتاللهها در ایران» خوانده بود. دولت بولیوی این گونه اظهارات را «غیرقابل قبول و غیرقابل تحمل» خواند. در بیانیهای، «احترام به حق حیات، حقوق بشر و صلح مردم فلسطینی مانند همه مردم دیگر» مورد تأکید قرار گرفت. بولیوی موضع خود را مبنی بر اینکه «زندگی فلسطینیها و اسرائیلیها ارزش یکسانی دارد» تأیید کرد و از تلآویو خواست «تعصب علیه کشورهای مستقل را پایان دهد و قطعنامههای سازمان ملل و اصول حقوق بینالملل را رعایت کند».
رئیس جمهور کوبا، میگوئل دیاز-کانل، در ابتدای هفته اظهار داشت، «مردم فلسطین امروز در حال تجربه یک کابوس وحشتناک هستند». او پرسید که جهان تا چه مدت باید رنج بسیاری از کودکان را ببیند. «کسانی که با پایان دادن به خشونت مخالفت می کنند، باید مسئولیت مرگ بسیاری را بر عهده بگیرند».
رئیس جمهور ونزوئلا، نیکولاس مادورو، روز دوشنبه در برنامه تلویزیونی خود «با مادورو بیشتر» به اقدام اسرائیل اعتراض کرد، «آنها بیمارستان ها، مساجد و کلیساها را بمباران می کنند، مراکز پناهندگان را مورد حمله قرار می دهند و در مورد بمب اتمی خیال پردازی می کنند»، وزارت امور خارجه ونزوئلا یک روز قبل هشدار داده بود.
، «تهدیدهای وزیر (امیخایی الیاهو، یهودی) برای انداختن بمب اتمی بر غزه، مدرکی بر این است که اسرائیل به یک خطر برای زندگی در سیاره تبدیل شده است».
حتی گوستاوو پترو، رئیس جمهور کلمبیا که به عنوان فردی معتدل شناخته می شود، انتقادات خود را تشدید کرد. پس از گزارش ها مبنی بر بمباران آژانس کمک های سازمان ملل متحد به پناهجویان در غزه با فسفر سفید، وی استفاده از آن را جنایت جنگی توصیف کرد. «جنایتکاران جنگی باید صرف نظر از دین، ایدئولوژی یا ملیت، محاکمه و زندانی شوند»، او در توییتر خود اعلام کرد.
در میان مردم آمریکای لاتین، همبستگی با فلسطین و انتقاد از اسرائیل به طور مداوم در حال افزایش است. شرکت کنندگان در یک تظاهرات بزرگ در بوئنوس آیرس، که در آن کورتینیاس، رئیس مشترک مادران میدان ماه مه و آدولفو پرز اسکیول، برنده جایزه صلح نوبل، نیز حضور داشتند، در آخر هفته بیانیه ای صادر کردند که در آن آمده بود: «غیرقابل تصور است که اسرائیل در برابر چشمان اروپا، ایالات متحده و قدرت های غربی حملات بمب افکنانه علیه غیرنظامیان در غزه انجام دهد.»
در ساحل کوپاکابانا در ریودوژانیرو، فعالان کفن های سفیدی را که با نام کودکانی که بر اثر بمب های اسرائیلی کشته شدند، رنگ آمیزی کرده بودند، پهن کردند. در برزیل، شیلی و مکزیک، هر کدام ده ها هزار نفر از معترضان از دولت های خود خواستند که روابط دیپلماتیک خود را با تل آویو قطع کنند.