به نام اتحاد – کمونیست های فلسطینی در جنگ غزه



سازمان های مارکسیستی فلسطینی در کنار حماس در مبارزه مسلحانه شرکت می کنند

نوشته دیتر راینیش

یونگه ولت

ترجمه مجله هفته


احمد جبرئیل ، خالد مشعل و وزیر خارجه سابق ایران متکی در تهران



پیش زمینه

سازمان‌های تاریخی چپ فلسطینی که به مارکسیسم تکیه میکنند، جبهه خلق برای آزادی فلسطین (PFLP) و جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین (DFLP) هستند. هر دو از «جنبش ملی گرایان عرب» برخاسته‌اند. جورج حبش، مسیحی فلسطینی، در سال ۱۹۶۷ جبهه خلق برای آزادی فلسطین را که خود را «مارکسیست-لنینیست» می‌نامد، تأسیس کرد که به ویژه در میان مسیحیان فلسطین و در دیاسپورای فلسطینی در اروپا، لبنان و سوریه از محبوبیت برخوردار است. دبیرکل آن از سال ۲۰۰۱ احمد سعدات است. سعدات که در اسرائیل زندانی است، در آنجا به ۳۰ سال زندان محکوم شده است.

به زودی پس از تأسیس، اولین جدایی‌ها رخ داد. در سال ۱۹۶۸، احمد جبرئیل جدا شد و جبهه خلق برای آزادی فلسطین – فرماندهی کل (PFLP-GC) را تأسیس کرد که دیگر در فلسطین وجود ندارد، اما از حمایت در اردوگاه‌های پناهندگان در لبنان و سوریه برخوردار است. در طول جنگ داخلی سوریه، داعش یک اردوگاه پناهندگان فلسطینی در جنوب دمشق را مورد حمله قرار داد. در درگیری‌های خونین، مبارزان جبهه خلق برای آزادی فلسطین – فرماندهی کل توانستند داعش را پس بزنند. در سال ۱۹۶۹، جبهه دموکراتیک خلق برای آزادی فلسطین از جبهه خلق برای آزادی فلسطین جدا شد.
هر دو سازمان فلسطینی فتح و دموکراتیک برای آزادی فلسطین دارای تشکیلات نظامی هستند. تشکیلات نظامی فتح، «لشکرهای شهید ابوعلی مصطفی» (MAAMB) و تشکیلات نظامی دموکراتیک برای آزادی فلسطین، «لشکرهای مقاومت ملی» نام دارند. MAAMB که به فتح نزدیک است، در ابتدا به عنوان «گروه عقاب سرخ» تأسیس شد. در کرانه باختری، آنها در بیت لحم و رام الله فعال هستند. همانند جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین، آنها در غزه با گردان‌های القسام حماس و گردان‌های قدس جهاد اسلامی همکاری می‌کنند.

مانند فتح، «لشکرهای مقاومت ملی» نیز از سال ۲۰۰۶ در نوار غزه سازماندهی نظامی یافته‌اند. شاخه نظامی دموکراتیک برای آزادی فلسطین در شکل کنونی خود در سال ۲۰۰۰ با آغاز دومین انتفاضه تأسیس شد. علاوه بر غزه، آنها اعضایی در لبنان دارند، جایی که طبق گفته خودشان هنوز در جنگ علیه شمال اسرائیل شرکت نکرده‌اند، بلکه نقش خود را در دفاع از اردوگاه‌های پناهندگان فلسطینی می‌بینند.

عملیات‌های نظامی در غزه و کرانه باختری توسط «فضای عملیات مشترک» هدایت می‌شوند که در سال ۲۰۰۶ توسط حماس و جهاد اسلامی تأسیس شد و اکنون شامل همه گروه‌های مسلح است. از هفتم اکتبر، پنج سازمان در جلسات هماهنگی منظم مقاومت فلسطین در بیروت شرکت می‌کنند: علاوه بر حماس و جهاد اسلامی، سه گروه مارکسیست فتح،جبهه خلق برای آزادی فلسطین ، جبهه دمکراتیک برای آزادی فلسطین وخلق برای آزادی فلسطین فرماندهی کل در آن شرکت دارند.




انقلابی، مبارز، زن: لیلا خالد برای دهه‌ها نمادی از مبارزه ضد امپریالیستی بود. فعالان در اروپا تصویر او را در اتاق‌خواب خود نصب می‌کردند و ناشران چپ ترجمه‌های آثار او را منتشر می‌کردند.

خالد در سال ۱۹۶۹ با هواپیماربایی به شهرت رسید. در ۲۹ اوت، او در هواپیماربایی پرواز ۸۴۰ شرکت هواپیمایی ترانس-ورد ایرلاینز از رم به تل آویو شرکت داشت. هواپیما به دمشق منحرف شد. اقدامات مشابه دیگری نیز انجام شد. دو سال قبل، خالد به جبهه خلق برای آزادی فلسطین (PFLP) به رهبری جورج حبش پیوست، یک سازمان انقلابی که به مارکسیسم متکی است.

در دهه‌های بعد، جبهه خلق برای آزادی فلسطین نه تنها نقطه جذب فکری برای بسیاری از چپ‌های ضد امپریالیستی در شمال جهانی بود، بلکه بین آنان پیوندهای سازمانی و مادی نزدیکی نیز برقرار شد. فعالان آلمانی رادیکال، اردوگاه‌های آموزشی آن‌ها را در لبنان و یمن بازدید کردند. بسیاری از از آنها را امید به یک فلسطین مشترک، صلح‌آمیز و سوسیالیستی برای اعراب و یهودیان بهم مرتبط می‌کردند.

جبهه خلق برای آزادی فلسطین تا به امروز بازیگری در مبارزه مسلحانه در خاورمیانه است. با این حال، در دو دهه گذشته، سازمان‌های مذهبی و تا حدی بنیادگرا رهبری مقاومت مسلحانه را بر عهده گرفتند. شاخه مسلحانه حماس، گردان‌های القسام، گردان‌های شهید الاقصی جنبش ملی‌گرای سکولار فتح را که زمانی قوی‌ترین گروه مسلح فلسطینی بود پشت سر نهادند.

«طوفان الاقصى»

عملیات «طوفان الاقصى» که در ۷ اکتبر آغاز شد، در رسانه‌ها به عنوان یک کمپین حماس به تصویر کشیده می‌شود. به همین دلیل و در ضمن به این دلیل که این عملیات نه تنها شامل حملات به ارتش اسرائیل، بلکه شامل کشتار غیرنظامیان نیز بود، حتی چپ‌های ضد امپریالیستی امروز نیز در نشان دادن همبستگی با فلسطین دچار مشکل می‌شوند. با این حال، در واقع چندین سازمان مارکسیست از نوار غزه در درگیری‌ها شرکت دارند.

در ۷ اکتبر، جناح مسلح جبهه خلق برای آزادی فلسطین (PFLP)، «لشکرهای شهید ابو علی مصطفی»، و جناح مسلح جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین (DFLP)، «لشکرهای مقاومت ملی»، در موج حملات به جنوب اسرائیل شرکت کردند.

اعضای جناح مسلح جبهه دموکراتیک خلق برای آزادی فلسطین یک پاسگاه مرزی اسرائیلی را مورد حمله قرار دادند و یک گروه کماندویی سیم خاردار اطراف غزه را شکست. مسلح جبهه خلق برای آزادی فلسطین مسئول حملات به مواضع اسرائیلی در بخش‌های دیگر بود. هر دو سازمان تاکنون در درگیری‌های غزه حدود دوجین عضو خود را از دست داده‌اند. همانطور که یک سخنگوی جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین به یونگه ولت گفت، تنها در روز شنبه، دو عضو جبهه خلق برای آزادی فلسطین، ابراهیم عاید و معتصم اسکافی، در درگیری‌ها با نیروهای زمینی اسرائیل در غزه کشته شدند.

فعالیت نظامی جبهه دموکراتیک خلق برای آزادی فلسطین قابل توجه است، زیرا در دهه‌های اخیر هیچ اقدام نظامی در داخل سرزمین‌های اسرائیل از سال ۱۹۴۸ انجام نداده بود. بدین ترتیب ونها با مشارکت خود در عملیات ۷ اکتبر، این موضع را کنار گذاشته اند. صبح یکشنبه، «لشکرهای مقاومت ملی» جبهه دموکراتیک خلق برای آزادی فلسطین با دو موشک از نوار غزه به خودروهای نظامی اسرائیلی در الزهرا حمله کردند.
یکی از نمایندگان جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین از بیروت در مصاحبه با یونگه ولت تاکید کرد که “مقاومت وظیفه همه فلسطینیان است.
“تیپ جنین در کرانه باختری با انتشار ویدئویی در آخر هفته اعلام کرد که “آرزوی ملی ما فقط با زور قابل احیای است، زیرا آنچه به زور گرفته می شود فقط با زور قابل بازپس گیری است.
“جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین با “سایر جناح های ملی و اسلامی” برای “مقاومت در برابر اشغالگران” همکاری خواهد کرد. زیرا از زمان حمله اسرائیل به جنین در بهار ۲۰۲۳ و “تجاوز به غزه و کرانه باختری، ما همراه با بقیه مردم قهرمانمان در میدان مقاومت کرده ایم.” جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین از همه اعراب خواست تا مبارزه مسلحانه را آغاز کنند.
»به هر انسان شریف و آزاده ای می گوییم: بسیج! خطاب به همه کسانی که سلاح دارند: برای مقاومت در برابر این اشغالگر به میدان بروید.» یک ویدیوی تبلیغاتی که توسط جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین در آخر هفته منتشر شد با سکانس هایی از جنگ در غزه می گوید: «از طریق اتحادمان ما پیروز خواهیم شد».

تصویر زندانی سیاسی و رهبر جبهه خلق برای آزادی فلسطین احمد سعدات



ارتباط با کمونیستها

این سازمان در گفتگو با یونگه ولت تاکید کرد، با وجود مقاومت مسلحانه خود در هماهنگی با حماس و «جهاد اسلامی فلسطین»، سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) ارتباطات نزدیکی با احزاب کمونیستی در منطقه و جنبش دموکراسی اسرائیل دارد.
یک سخنگوی ساف گزارش داد که در بیروت به طور منظم اعتراضات مشترکی علیه حمله به غزه با حزب کمونیست لبنان برگزار می‌شود: اما در حال حاضر، وظیفه اصلی «مقاومت مسلحانه مشترک و در کنار همه فلسطینیان علیه تجاوز اسرائیل» است. زیرا تنها با پیروزی مسلحانه مقاومت علیه اشغالگری می‌توان پایه‌های مبارزه بعدی برای فلسطینی سوسیالیستی را بنا نهاد. اما پیروزی بر ارتش اسرائیل تنها با تلاش مشترک همه گروه‌های فلسطینی امکان‌پذیر است.

با وجود ۱۷ سال حکومت حماس و تلاش سازمان‌های مذهبی حماس و جهاد اسلامی برای هژمونی روایت مقاومت، چپ مارکسیست در غزه، کرانه باختری و لبنان ظاهراً ایمان به آینده سوسیالیستی را از دست نداده است. لیلا خالد، که اکنون ۷۹ سال سن دارد، همچنان عضو برجسته حزب آزادیبخش خلق فلسطین (ساف) است.