چین: «آتش بس در غزه اولویت اصلی» است.



در حالی که چین ریاست شورای امنیت سازمان ملل را بر عهده می گیرد، «آتش بس در غزه اولویت اصلی» است.

توسط یانگ شنگ
گلوبال تایمز
ترجمه مجله هفته

چین، ریاست دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل را در ماه نوامبر بر عهده گرفت و به گفته ژانگ جون، نماینده دائم چین در سازمان ملل، تلاش برای برقراری آتش‌بس در درگیری اسرائیل و فلسطین را «اولویت اصلی» خود می‌داند. این در حالی است که از ۷ اکتبر تاکنون، تعداد کشته‌شدگان در دو طرف به بیش از ۱۹ هزار نفر رسیده است که از این تعداد، ۹ هزار نفر در نوار غزه هستند.

ژانگ جون، سفیر چین در سازمان ملل، روز چهارشنبه در کنفرانس خبری درباره عملکرد چین در شورای امنیت گفت: «دستیابی به آتش‌بس و توقف درگیری‌ها ضروری است تا از تلفات غیرنظامیان بیشتر، جلوگیری شود، باید از یک فاجعه انسانی بزرگ‌تر و گسترش درگیری جلوگیری شود.»

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، جنگ اخیر اسرائیل و فلسطین به سرعت به مرگبارترین و ویرانگرترین جنگ از پنج جنگی تبدیل شده است که از زمان کنترل حماس بر نوار غزه در سال ۲۰۰۷ تاکنون له وقوع پیوسته. از آغاز درگیری، نزدیک به ۹ هزار فلسطینی در نوار غزه و کرانه باختری و ۱۴۰۰ نفر در اسرائیل کشته شده‌اند.

با ادامه عملیات زمینی اسرائیل و تشدید درگیری، تعداد کشته‌شدگان همچنان در حال افزایش است.

کارشناسان چینی می‌گویند که به دلیل اختلاف نظرهای آمریکا و سایر اعضای شورای امنیت سازمان ملل در مورد آتش‌بس، دستیابی به پیشرفت در تصویب قطعنامه‌های سازمان ملل بسیار دشوار است. آمریکا همچنان برای دفاع از «حق دفاع از خود» اسرائیل، حق وتو خود را اعمال خواهد کرد، که به این معنی است که نیروهای اسرائیلی حملات خود را به غزه ادامه خواهند داد.

وانگ جین، استادیار مؤسسه مطالعات خاورمیانه دانشگاه NWU، روز پنجشنبه به گلوبال تایمز گفت که رئیس شورای امنیت سازمان ملل متحد وظیفه دارد در صورت توافق اعضای شورا، به نام شورا صحبت کند و جلسات رسمی و غیررسمی شورا را اداره کند.

وانگ گفت که این امر ممکن است نمادین به نظر برسد، اما او می تواند نقش سازنده ای نیز ایفا کند، به عنوان مثال در تعیین دستور جلسه.

چین با سایر اعضای شورای امنیت همکاری خواهد کرد تا همچنان به ترویج صلح و مذاکرات کمک کند و برای ایجاد کریدور های بشردوستانه برای اتصال نوار غزه به خارج از جهان تلاش خواهد کرد.

در پاسخ به این سؤال که امید او برای اینکه اعضای شورای امنیت بتوانند از بن بست فعلی عبور کنند و متنی در مورد وضعیت غزه تصویب کنند چقدر است، ژانگ گفت: “این سؤالی است که همه ما از خود می پرسیم، و من نیز از همکارانم می پرسم. این نه تنها وظیفه اخلاقی ما، بلکه وظیفه قانونی ما نیز هست.”

با این حال، ژانگ گفت که هر متنی که تصویب شود باید هم مهم و هم مفید باشد، و باید پیام قوی به طرفین درگیر در مورد آتش بس و رعایت حقوق بین الملل ارسال کند. در حالی که این پیام برای بسیاری از اعضای شورا مشکلی ایجاد نکرد، برای برخی از آنها مشکل ایجاد کرد. با این حال، به گفته سفیر، با توجه به فریادهای مردم، کودکان و مادران غزه، هیئت چینی تسلیم جنگ طلبان نخواهد شد.

ژانگ گفت که هیئت چینی همچنان برای آتش بس، تضمین امنیت غیرنظامیان و جلوگیری از تشدید بیشتر تنش ها و یک فاجعه انسانی تلاش خواهد کرد. چین بر “اقدامات مفید” در راستای قطعنامه مجمع عمومی تمرکز خواهد کرد.

در قطعنامه ۲۷ اکتبر که ژانگ به آن اشاره کرد، ایالات متحده، اسرائیل و ۱۲ کشور دیگر به آن رأی منفی دادند، در حالی که ۱۲۱ کشور، از جمله چین، روسیه، فرانسه و اکثر اعضای سازمان ملل، به آن رأی مثبت دادند و ۴۴ کشور رأی ممتنع دادند. متن قطعنامه پیام روشنی در مورد آتش بس، حفاظت از غیرنظامیان و ارائه کمک های بشردوستانه ارائه کرد.

ایالات متحده از “حق اسرائیل به دفاع از خود” به عنوان بهانه ای برای وتو کردن پیش نویس قطعنامه آتش بس در شورای امنیت سازمان ملل استفاده کرد. ما شیائولین، استاد ارشد و دانشکده مطالعات مدیترانه در دانشگاه مطالعات بین المللی شیانگ روز پنجشنبه به گلوبال تایمز گفت که هر قطعنامه ای که در آینده تصویب شود باید محدودیت های واضحی داشته باشد تا از سوء استفاده اسرائیل از “حق خود به دفاع از خود” جلوگیری کند، اگرچه بسیاری از کشته شدگان در غزه غیرنظامیان بی گناه مانند زنان و کودکان بودند.
تحلیلگران توضیح دادند که ذهنیت اسرائیل این است که انتقام و حذف حماس از اهمیت بیشتری برخوردار است تا جلوگیری از تلفات در میان جمعیت غیرنظامی، و اینکه مرگ غیرنظامیان در غزه باید به حماس و نه اسرائیل نسبت داده شود، زیرا هنگامی که اسرائیل به “حق دفاع از خود” خود استناد می‌کند، جلوگیری از “خسارات جانبی” دشوار است.

با این حال، اکثریت جامعه بین‌المللی متفاوت فکر می‌کنند، زیرا این موضوع با “دفاع از خود” ارتباطی ندارد که نیروهای اسرائیلی مرگ ۱۴۰۰ اسرائیلی را با جان ۹۰۰۰ فلسطینی، که اکثر آنها غیرنظامیان بی‌گناه هستند، تلافی کنند.

به گفته کارشناسان، تنها زمانی که ایالات متحده، عضو دائم شورای امنیت با حق وتو، نظر خود را تغییر دهد و شروع به عمل به عنوان یک کشور مسئول کند، شورای امنیت سازمان ملل می‌تواند قطعنامه‌ای الزام‌آور تصویب کند که بتواند واقعاً آتش‌بسی در غزه برقرار کند.

به گفته ژانگ در کنفرانس خبری، شورای امنیت همچنین در ماه نوامبر با موضوعاتی مانند سوریه، یمن و بوسنی و هرزگوین، در مورد ماموریت حمایت سازمان ملل در سودان، ماموریت سازمان ملل در جمهوری آفریقای مرکزی و تمدید اختیارات اقدامات تحریمی علیه سومالی تصمیم خواهد گرفت و گفتگوی سالانه منظم خود را با کمیسر پلیس صلح برگزار خواهد کرد.
رئیس‌جمهوری شورای امنیت ماهانه بین ۱۵ عضو این نهاد تغییر می‌کند. چین در آخرین دوره ریاست خود در ماه آگوست ۲۰۲۲ ریاست دوره‌ای را بر عهده داشت.