حماس و اسرائیل تنها چند قدم با توافقی برای آزادی گروگان ها فاصله داشتند.



جنگ اسرائیل و فلسطین: حماس و اسرائیل تنها چند قدم با توافقی برای آزادی گروگان ها فاصله داشتند.

داوید هارست
منتشر شده در میدل ایست آی
ترجمه مجله هفته

حماس و اسرائیل “تنها چند قدم” از توافقی برای آزادی زنان و کودکانی که پس از حمله ۷ اکتبر در نوار غزه بازداشت شده بودند، فاصله داشتند، اما این توافق زمانی شکست خورد که اسرائیل عملیات زمینی را آغاز کرد.
منابعی که با میانجیگری قطر آشنا هستند به «میدل ایست آی» گفتند که حماس آماده اجرای توافق بود، اما به تضمین اسرائیل نیاز داشت که گروگان ها در امنیت باشند.
حماس ادعا کرده است که ۵۰ نفر از گروگان ها در میان هزاران نفری هستند که در سه هفته گذشته بر اثر بمباران شدید اسرائیل کشته شده اند، اگرچه این رقم قابل تأیید نیست.

«میدل ایست آی» از مقامات اسرائیلی درخواست اظهار نظر کرد، اما تا زمان انتشار این خبر هنوز پاسخی دریافت نکرده بود.

حماس گفت که همچنین به زمان نیاز دارد تا تمام گروگان هایی را که در سراسر نوار غزه پراکنده شده اند و توسط گروه های مختلف شبه نظامی و دیگران که پس از فروپاشی بخش غزه ارتش اسرائیل به جنوب اسرائیل پیوستند، جمع آوری کند.
یک منبع گفت، «ما احساس نمی‌کردیم که اسرائیلی‌ها آماده پذیرش بخشی از توافق هستند».
پیشنهاد فعلی حماس «همه چیز در برابر همه چیز» است – آزادی همه ۲۲۹ گروگان تأیید شده در ازای ۵۲۰۰ فلسطینی در زندان های اسرائیل. اگر اسرائیل این پیشنهاد را نپذیرد، حماس آماده مذاکره در مورد آزادی زنان، کودکان و خارجی ها در ازای تعداد نامشخصی از زندانیان فلسطینی است.
به گفته ادامر، یک سازمان حمایت از زندانیان سیاسی فلسطینی، در حال حاضر ۳۳ زن و ۱۷۰ کودک در زندان های اسرائیل هستند.

به گفته چندین منبع، اسرائیل پاسخ روشنی نداده است. با این حال، تا کنون، نه آغاز عملیات زمینی و نه امتناع نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، از اعلام آتش بس، تلاش های میانجیگری را متوقف نکرده است.

دیوید بارنیا، رئیس موساد، آخر هفته به دوحه پرواز کرد تا در مورد احتمال آزادی برخی از گروگان ها مذاکره کند.

به روز رسانی:

با این حال، پس از بمباران اردوگاه پناهجویان جبالیا در شمال نوار غزه، قطر روز سه شنبه شب روشن کرد که صبرش بی پایان نیست. بر اساس گزارش های فلسطینی، در این حمله هوایی دست کم ۱۰۰ نفر کشته شدند.
وزارت امور خارجه قطر اعلام کرد که گسترش حملات به بیمارستان ها، مدارس، مراکز جمعیتی و پناهگاه های اضطراری برای آوارگان «افزایش خطرناکی در روند درگیری است که تلاش های میانجیگری و کاهش تنش را تضعیف می کند».

این بار مهم است که زندانیان و گروگان ها در کجا و کدام منطقه آزاد شوند. بسیاری از زندانیانی که اسرائیل در چارچوب توافق اسری شلیت آزاد کرده است، تاکنون دوباره دستگیر شده اند. تنها ضمانتی که از تکرار این امر جلوگیری می کند، این است که اسرائیل زندانیان را در اختیار حماس در غزه قرار دهد.

یک منبع که با وقایع ۷ اکتبر آشنا است، گفت: “القسام قصد داشت بین ۲۰ تا ۳۰ گروگان بگیرد. آنها با فروپاشی لشکر غزه [اسرائیل] حساب نکرده بودند. این منجر به نتیجه بسیار بزرگتری شد.”

یک منبع دوم این موضوع را تایید کرد. او گفت که حماس ۱۵۰۰ جنگجو را به اسرائیل فرستاده است، به این تصور که اکثر آنها کشته میشوند.
اما “حدود ۱۴۰۰ از درگیری سالم بازگشتند”.

از آنجایی که مبارزان انتظار مرگ خود را داشتند و هرگونه مقاومت نیروهای اسرائیلی فروپاشیده بود، این نیرو به پیشروی خود ادامه داد و مکان هایی را که در فهرست اهداف اولیه نبود، مورد حمله قرار داد، به طوری که در نهایت تعداد گروگان های بسیار بیشتری نسبت به آنچه برنامه ریزی کرده بود، داشت.

گروه ضربت اصلی اطلاعات دقیقی داشت. او می دانست که فرماندهان ارشد لشکر غزه کجا زندگی می کنند و به دنبال آدرس آنها بود. او طرح پایگاه های نظامی و موقعیت ایست های بازرسی را می دانست.
او همچنین زمان تغییر شیفت در پادگان های لشکر غزه پس از پایان تعطیلات یوم کیپور در ۶ اکتبر را می دانست.
حمله یک ساعت پس از تغییر شیفت آغاز شد. بسیاری از سربازان در رختخواب بودند.
منابع می گویند که به این ترتیب تا ۲۰ افسر ارشد به گروگان گرفته شدند.

میدل ایست آی از ارتش اسرائیل خواست تا نظری در باره این گزارش ها ارائه دهد، اما تا این زمان آنها از انتشار هر نوع پاسخی سرباز زده‌اند.
بر اساس گزارش چندین منبع، طرح حمله اولیه شامل حمله به اهداف نظامی و سپس عقب نشینی سریع بود.

حماس می خواست نتانیاهو را در حداکثر تنگنا قرار دهد و یک اهرم فشار برای آزادی انبوه زندانیان به دست آورد.

یک منبع که با برنامه ریزی عملیات آشنا بود، گفت: “طرح این بود که لشکر غزه را حمله کنیم، نه به کیبوتس، زیرا قصد قسام این بود که سربازان و افسران را به گروگان بگیرد تا پرونده زندانیان را ببندد.”

“تعداد گروگان های غیرنظامی ناشی از سیر وقایع بود، زمانی که بسیاری از مردم مرز را رد کردند.”

هرج و مرج کامل

حماس اگرچه آماده جنگ بود، اما انتظار نداشت که این حمله بیش از حملات محدود انتقام جویانه در غزه را به دنبال داشته باشد.
یک منبع گفت: “حمله باید تاکتیکی و نه استراتژیک باشد.”
در عوض، شبه نظامیان می توانستند آزادانه بین اهداف تعیین شده حرکت کنند و چند ساعت هیچ کس کنترلی نداشت.
نیروهای دیگر، قاچاقچیان سلاح، افراد عادی و جنایتکاران از طریق نرده هجوم آوردند و منجر به کشتار شد.

هنگامی که این اتفاق افتاد، نیروهای دیگر، قاچاقچیان مسلح، افراد عادی و مجرمان از طریق حصار هجوم آوردند و یک کشتار رخ داد. به همین دلیل ۱۵ کارگر تایلندی ربوده شدند. هرج و مرج کاملی حاکم بود.

به گفته دولت تایلند، ۲۲ شهروند تایلندی در نوار غزه به گروگان گرفته شده اند و ۳۲ نفر دیگر در حمله ۷ اکتبر کشته شدند.

اسرائیل و متحدانش حماس را مسئول مرگ حدود ۱۴۰۰ نفر در حملات به پایگاه های نظامی، جوامع کیبوتص و یک جشنواره موسیقی در جریان حمله ۷ اکتبر می دانند. اکثر کشته شدگان غیرنظامیان اسرائیلی بودند، از جمله زنان و کودکان زیادی.

گروه های حقوق بشر خواستار محاکمه حماس – که در بسیاری از کشورهای غربی، از جمله ایالات متحده و بریتانیا، به عنوان یک سازمان ممنوعه شناخته می شود – و سایر گروه های مسلح فلسطینی برای آنچه که دیده بان حقوق بشر آن را “کشتار عمدی غیرنظامیان، آدم ربایی و حملات کورکورانه” خوانده است، شده اند.

دیده بان حقوق بشر گفته است که ویدئویی را تأیید کرده است که نشان می دهد شبه‌نظامیان حماس در داخل و اطراف مناطق مسکونی اسرائیل غیرنظامیان را می ربایند و عمداً می کشند.

او گفت که همچنین ویدئویی را تأیید کرده است که گروه های مسلح را نشان می دهد که در جشنواره نووا، که در آن حداقل ۲۶۰ نفر کشته شدند، به سمت غیرنظامیان شلیک می کنند. تصاویر جشنواره ظاهراً هم مبارزان سنگین مسلح در لباس نظامی و هم دیگرانی را نشان می دهد که اگرچه مسلح بودند اما در انیفورم نداشتند.

کریم خان، دادستان کل دادگاه کیفری بین المللی، روز دوشنبه از طرف مصری مرز رفح به نوار غزه اعلام کرد که “تحقیقات فعالی در مورد جنایات ادعایی که در هفتم اکتبر در اسرائیل رخ داده است” در جریان است.
این منبع گفت، یک منبع گفت که محمد الدی، فرمانده گردان های قصیم، قبل از عملیات دستور داده بود که زنان، کودکان و افراد مسن کشته نشوند.
“تنها اهداف القسام اهداف نظامی بودند. کشتن زنان، کودکان و افراد مسن غیر اسلامی است”.

یک منبع دیگر گفت که حماس خود را یک ارتش واقعی می داند: “آنها لباس فرم دارند. آنها آماده هستند. آنها با پیراهن پولو و شلوار جین به جنگ نمی روند. بیشتر قتل ها تصادفی بود.”

تنش بین ایالات متحده و قطر

تاکنون چهار گروگان – دو زن آمریکایی-اسرائیلی و دو زن اسرائیلی – توسط حماس آزاد شده اند، پس از آن که قطر و مصر به عنوان میانجی عمل کردند. روز دوشنبه مقامات اسرائیلی اعلام کردند که یک سرباز زن که در نوار غزه به گروگان گرفته شده بود، توسط نیروهای اسرائیلی آزاد شده است.
دوشنبه، خانواده‌های گروگان‌های اسرائیلی و گروگان‌های دوتابعیتی باقی‌مانده از غزه از امیر قطر، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، برای کمک به آزادی عزیزانشان درخواست کمک کردند.

قطر از اظهارات متناقض اسرائیل و ایالات متحده در مورد تماس‌های خود با دفتر سیاسی حماس که در یک مجتمع در دوحه مستقر است، خشمگین است.

به طور رسمی، وزیر امور خارجه ایالات متحده، آنتونی بلینکن، فشار بر قطر برای تعطیلی دفتر وارد کرده است. یک مقام آمریکایی در واشنگتن نقل شد که قطر به ایالات متحده گفته است که مایل است پس از حل بحران آزادی گروگان‌ها، حضور حماس را بررسی کند.

“دقیقاً برعکس است”، یک منبع آگاه به نظرات دولت قطر به میدل ایست آی گفت.

“منتفعان از باز شدن این کانال ارتباطی اسرائیل و آمریکا هستند. در دیدار بلینکن با دوحه از او پرسیده شد که آیا توصیه به تعطیلی می کند. قطری ها به او به صراحت گفتند: “آنها رابطه ای با حماس ندارند. آنها رابطه ای با ایالات متحده دارند.”

هنگامی که وزیر امور خارجه اسرائیل، الی کوهن، نقش قطر را در سازمان ملل مورد انتقاد قرار داد، دوحه بلافاصله واکنش نشان داد. این کشور تهدید کرد که از مذاکرات خارج شود.

کوهن ادعا کرد: “قطر که رهبران حماس را تأمین مالی و میزبانی می کند، می تواند آزادی فوری و بی قید و شرط گروگان هایی را که توسط تروریست ها در اختیار دارند، تحت تأثیر قرار دهد و تسهیل کند. شما، اعضای جامعه بین المللی، باید از قطر بخواهید که دقیقاً همین کار را انجام دهد.”
در عرض ۲۴ ساعت، اسرائیل عقب نشینی کرد.

مشاور امنیت ملی تساحی هانیگی در X، پلتفرم رسانه های اجتماعی سابق به نام توییتر، نوشت: “من خوشحالم که می توانم بگویم قطر به یک طرف و بازیگر مهم در تسهیل راه حل های بشردوستانه تبدیل خواهد شد. تلاش های دیپلماتیک قطر در این زمان از اهمیت حیاتی برخوردار است.”