طرح اضطراری در لبنان – کارین لوکفلد



درگیری ها با اسرائیل در حال گسترش است: دولت موقت اقدامات احتیاطی را انجام می دهد. در صورت وقوع جنگ، عملاً تحت کنترل سازمان ملل متحد و سازمان های امدادی

نوشته کارین لوکفلد
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته

لبنان در حال آماده شدن برای جنگ است. حزب‌الله، مقاومت اسلامی در جنوب این کشور، با حملات هدفمند به زیرساخت‌های نظامی و نظارتی اسرائیل در جنوب خط آتش‌بس، ارتش اسرائیل را تحت فشار قرار داده است. این «خط آبی» از سال ۲۰۰۰ توسط سازمان ملل با کمک نیروی حافظ صلح سازمان ملل برای لبنان (یونیفیل) کنترل می‌شود.

۴۹ جنگجوی حزب‌الله از اواسط اکتبر در عملیات «جاده‌ای به سوی اورشلیم» کشته شده‌اند. روز جمعه، دبیرکل حزب‌الله، حسن نصرالله، در مراسم تشییع جنازه جنگجویان کشته‌شده این سازمان سخنرانی خواهد کرد. تعداد سربازان اسرائیلی کشته‌شده مشخص نیست. ارتش اسرائیل با توپخانه، پهپاد و جنگنده‌ها حمله می‌کند، تلاش یک واحد نظامی برای پیشروی به خاک لبنان دفع شد. روستای ضییره که چند کیلومتری شرق رأس الناقوره قرار دارد، مانند ‌الشاب، چندین بار توسط اسرائیل مورد اصابت قرار گرفت. در این حملات، جنگل‌ها و زمین‌های کشاورزی مانند زیتونستان‌ها، باغ‌ها و تاکستان‌ها به طور هدفمند به آتش کشیده شدند.

سازمان حقوق بشری عفو بین‌الملل روز سه‌شنبه گزارش داد که ارتش اسرائیل در حملات به جنوب لبنان از فسفر سفید نیز استفاده می‌کند. به گفته عایشه مجسوب، نماینده منطقه‌ای این سازمان، تعداد زیادی از مردم با سوختگی‌های شدید به بیمارستان‌ها منتقل شده‌اند. طبق قوانین بین‌المللی بشردوستانه و قوانین جنگ، استفاده از فسفر سفید در مناطق مسکونی و علیه غیرنظامیان ممنوع است. دولت لبنان در حال بررسی شکایتی علیه استفاده از این ماده شیمیایی در شورای امنیت سازمان ملل است.

دولت موقت لبنان به ریاست نجيب ميقاتي، طرح اضطراری ملی را برای تضمین تأمین نیازهای مردم در صورت جنگ تدوین کرده است. این طرح که با عمران رضا، نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای لبنان و هماهنگ‌کننده امور بشردوستانه، مورد بحث قرار گرفته است، طبق گزارش‌ها بر اساس تجربیات جنگ آخر با اسرائیل در سال ۲۰۰۶ است. به طور خاص، این طرح شامل تأمین آب و غذا، برق، نفت، ارتباطات و ایجاد مدارس به عنوان پناهگاه‌های اضطراری است.

روزنامه الجزیره خاطرنشان کرد که به دلیل وضعیت موقت دولت، اختیارات آن به شدت محدود شده است. در صورت جنگ، لبنان عملاً تحت نظارت سازمان ملل متحد و سایر سازمان‌های امدادی بین‌المللی، در مجموع ۱۰ سازمان، قرار خواهد گرفت.

در همین حال، دیپلمات‌ها و مقامات دولتی اروپایی و آمریکایی در بیروت در حال دیدار با یکدیگر هستند. هیئت‌هایی از کشورهای اروپایی، آمریکای لاتین و اسکاندیناوی با وزارت امور خارجه، فرماندهی ارتش و سایر نیروهای اعزامی دیدار کردند. سفیر روسیه و فرستاده‌ای از واتیکان نیز از مهمانان وزیر امور خارجه لبنان بودند.

کشورهای مختلف، از جمله کانادا و آلمان، درخواست کرده‌اند که نیروهای نظامی خود را به این کشور اعزام کنند. در حال حاضر، ۱۴۰ سرباز نیروی زمینی آلمان در چارچوب مأموریت‌های بین‌المللی مختلف در لبنان و دریای مدیترانه شرقی مستقر هستند. علاوه بر این، دولت آلمان نیروهای ویژه را به قبرس اعزام کرده است که طبق گزارش‌ها می‌توانند در آزادی زندانیان در نوار غزه کمک کنند. اینکه آیا نیروهای واکنش سریع (KSK) نیز در این جزیره مدیترانه مستقر هستند، تأیید نشده است. مشخص نیست که آیا دولت آلمان قصد دارد نظامی اضافی برای محافظت از نیروهای خود در لبنان اعزام کند.

وزارت امور خارجه آلمان در بیانیه‌ای در تاریخ ۲۰ اکتبر اشاره کرد که در هماهنگی با وزارت دفاع فدرال، در حال کار بر روی «طرحی برای استفاده از نیروهای ویژه برای عملیات تخلیه» است. این بیانیه گفت که این اقدامات «مقدماتی» هستند. برای این مرحله از آمادگی، مجوز پارلمان لازم نیست.