
نویسنده: کنستانتین اولشانسکی
ترجمه مجله هفته
پاسخ: نیروهای فلسطینی منطقه را به دژی تسخیرناپذیر مانند موصل تبدیل کردهاند
مرحله اول عملیات زمینی ارتش اسرائیل در غزه (اگرچه هنوز در مقیاس بزرگ نبود) به شکلی شرمآور پایان یافت. علی براکه، رهبر حماس، اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی که وارد شدهاند، خسارات سنگینی متحمل شدهاند و تجهیزات خود را از دست دادهاند. شدیدترین درگیریها در نزدیکی شهرهای بوریج و بیت حانون رخ داد، اگرچه ستونهای اسرائیلی هرگز به این شهرها وارد نشدند. میزان واقعی خسارات تجهیزات و پرسنل از سوی طرف اسرائیلی اعلام نشده است.
دو مقام اسرائیلی به Axios گفتند که تصمیم به «گسترش» عملیات زمینی در غزه توسط کابینت نظامی اسرائیل پس از متوقف شدن مذاکرات در مورد احتمال آزادی گروگانها گرفته شد. مقامات اسرائیلی و فلسطینی یکدیگر را مسئول شکست مذاکرات میدانند.
عملیات زمینی با حملات هوایی و توپخانهای گسترده و بیسابقه اسرائیل در شمال غزه آغاز شد. اینترنت، تلفن همراه و آب در غزه به طور کامل قطع شد.
در پاسخ، حماس آتشبار موشکی را به سمت تل آویو و سایر شهرهای مرکزی اسرائیل شلیک کرد. اکثر آنها توسط گنبد آهنین اسرائیل رهگیری شد، اما برخی از آنها از آن عبور کردند.
در این حمله، لشکر واکنش سریع گیواتی (از لشکر ۱۶۲ منطقه نظامی جنوب اسرائیل) به فرماندهی سرهنگ الیعاد ماور نیز شرکت داشت. آنها توسط لشکر شناسایی و خرابکاری شیدات ۱۳ نیروی دریایی اسرائیل حمایت میشدند. همچنین واحدهایی از لشکر گولانی در این عملیات شرکت داشتند که در جریان عملیات ویژه فلسطینی «سیل الاقصی» عملاً سر بریده شدند: گردانهای مستقر در امتداد مرز فلسطین و اسرائیل خسارات سنگینی متحمل شدند.
سرویس اطلاعات نظامی اسرائیل (شینبت) اعلام کرد که طی شب گذشته دو رهبر حماس کشته شدهاند، از جمله رئیس نیروی هوایی، عاصم ابو رکاب. حماس این ادعاها را بیپاسخ گذاشت.
مقامات اسرائیلی اعلام کردهاند که هدف از عملیات زمینی، نابودی زیرساختهای حماس و نابودی کامل این گروه شبهنظامی است. اینکه این دقیقاً به چه معناست، مشخص نیست. ممکن است هدف از این کار، از بین بردن “مترو غزه” – یک شبکه عظیم از تونلها و پناهگاههای زیرزمینی – باشد.
اسرائیل تاکنون بیش از ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره را به مرز غزه اعزام کرده است. نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، گفت که عملیات نظامی بسیار طولانی و دشوار خواهد بود. با این حال، به نوشته ست فرانتزمن، ستوننویس نظامی وبسایت Breaking Defense، فرماندهی نظامی به دلایل متعددی هنوز از آغاز یک عملیات گسترده مردد است.
اول، حماس ظاهراً از تاسیسات غیرنظامی به عنوان مراکز فرماندهی استفاده میکند که میتوان از زیرزمینهای آنها مستقیماً به “مترو غزه” دسترسی داشت.
دوم، به گفته فرانتزمن، تصمیم اسرائیل برای یک حمله گسترده، پاسخی گسترده از سوی حزبالله لبنان را به دنبال خواهد داشت و اسرائیل را وارد یک درگیری در دو مرز خواهد کرد. “حزبالله از روز ۷ اکتبر شروع به شلیک خمپارههای ضد تانک به مراکز جمعیتی اسرائیل کرد، که باعث شد اسرائیل ۴۰ مرکز جمعیتی و یک شهر کامل در شمال را تخلیه کند. اسرائیل اکنون تعداد زیادی از نیروهای نظامی، از جمله تانکها، توپخانه و نفربرهای زرهی، را در آمادهباش برای تشدید درگیری در مرز شمالی خود مستقر کرده است. به نوشته Breaking Defense، برای اسرائیل امکانپذیر نخواهد بود که در دو جبهه بجنگد.
سوم، گروههای فلسطینی در نوار غزه از قبل ذخایر عظیم مهمات و تسلیحات انباشته کردهاند که به آنها امکان میدهد ماهها یک جنگ چریکی علیه ارتش اسرائیل را انجام دهند.
ست فرانتزمن مینویسد که فرماندهی ارتش اسرائیل (IDF) اکنون در موقعیتی مشابه با فرماندهی نیروهای آمریکایی و ائتلاف در عراق در مارس ۲۰۱۶ قرار دارد. در آن زمان تصمیم گرفته شد که یک حمله به موصل آغاز شود، که جنگجویان دولت اسلامی * آن را به یک دژ تسخیرناپذیر تبدیل کرده بودند.
محاصره موصل، که توسط نزدیک به ده هزار شبه نظامی (از جمله مزدوران خارجی) دفاع میشد، ۹ ماه به طول انجامید. این شبه نظامیان با نیروهای دولتی عراق و نیروهای ائتلافی روبرو شدند که از نظر تعداد به مراتب برتر از آنها بودند. تلفات ائتلاف ناتو فاجعهبار بود: بیش از ۱۳۰۰ نفر، از جمله چندین نیروی فرماندهی ایالات متحده. با این حال، وزیر دفاع جیمز متیس به استناد محرمانه بودن اطلاعات از اعلام تعداد دقیق تلفات خودداری کرد.
گروههای فلسطینی، از جمله حماس، در نوار غزه شبکهای بزرگ و پیچیده از تاسیسات نظامی را ایجاد کردهاند. آنها دارای یک زرادخانه تقریباً نامحدود از تسلیحات هستند، از جمله موشکهای زمین به هوا و ATGM. علاوه بر این، آنها تعداد زیادی از گردانهای مجهز به نیروهای فرماندهی آموزش دیده را تشکیل دادهاند.
اسرائیل همچنین از حملات جدی به تاسیسات نظامی خود در سراسر خاورمیانه میترسد. بیش از ۲۰ سرباز آمریکایی در حداقل ۱۰ حمله پهپادی و موشکی به شدت مجروح شدند، سه نفر از آنها در سوریه و بقیه در عراق.
ایالات متحده به سرعت بیش از ۱۰ سیستم پدافند هوایی را در بسیاری از کشورهای خاورمیانه، از جمله عراق، سوریه، کویت، اردن، عربستان سعودی و امارات متحده عربی مستقر میکند. آنها با این اقدام به تنشهای فزاینده ناشی از گروههای تروریستی و خطر افزایش یافته حملات موشکی واکنش نشان میدهند. آمریکاییها قبلاً باتریهای THAAD و Patriot را مستقر کردهاند و یک اسکادران جنگنده F-16 را مستقر کردهاند. با این حال، به نظر میرسد پنتاگون این اقدامات را کافی نمیداند و اسرائیل را بنابراین مجبور میکند که یک عملیات گسترده را به تعویق بیندازد.