کندی مذاکرات حماس و اسرائیل از طریق قطر

مذاکرات حماس-اسرائیل به دلیل تشدید اوضاع در غزه کند شد

قطر، یک کانال دیپلماتیک را برای “تصمیم‌گیری” و تلاش‌های میانجیگری حفظ می‌کند.

مذاکرات بین اسرائیل و گروه فلسطینی مسلح حماس، علیرغم تصمیم اورشلیم برای گسترش عملیات زمینی خود در نوار غزه، ادامه دارد.

به گفته یک منبع آشنا با روند دیپلماتیک، مذاکرات کاهش تنش که توسط قطر، که روابط نزدیکی با حماس دارد و دفتر سیاسی آن را در دوحه میزبانی می‌کند، میانجیگری می‌شود، شکست نخورده است، بلکه اکنون با “سرعت بسیار کندتری” پیش می‌رود.

سخنگوی وزارت امور خارجه قطر، ماجد ال انصاری، روز شنبه در مصاحبه با CNN تایید کرد که “طرف‌های مختلف” دوحه را تحت فشار قرار داده‌اند تا روابط بین دو طرف درگیر را حفظ کند. “این کانال به مقابله با تشدیدهایی که رخ داده است، کمک زیادی کرده است”، او گفت و افزود که “تا زمانی که این کانال برای ایجاد صلح مفید باشد”، “ما نمی‌توانیم از دست دادن آن را تحمل کنیم”.

این مقام تاکید کرد که این “تنها راه برای میانجیگری در آزادی گروگان‌های ربوده شده توسط حماس است”. با این حال، او ابراز تاسف کرد که وضعیت به دلیل تشدید اوضاع محلی “به طور قابل توجهی دشوارتر” شده است.

از زمان آغاز خشونت‌ها در ۷ اکتبر، این گروه شبه‌نظامی بیش از ۲۰۰ نفر را ربوده است، از جمله نظامیان، غیرنظامیان و اتباع خارجی.

قطر در آزادی چهار گروگان حماس، از جمله یک مادر و دختر از شیکاگو و دو زن مسن اسرائیلی، نقشی اساسی ایفا کرده است و دبیرکل سازمان ملل، آنتونیو گوترش، تلاش‌های این کشور در این زمینه را ستود.

گزارش رویترز پس از آن منتشر شد که Axios پیش از این به نقل از منابعی ادعا کرده بود که اسرائیل قصد دارد پس از بن‌بست مذاکرات با حماس، عملیات زمینی و هوایی خود در نوار غزه را گسترش دهد. با این حال، گزارش CNN این ارزیابی را رد کرد، زیرا منابع این شبکه از “پیشرفت‌های قابل توجه” در آزادی گروگان‌ها خبر دادند.

رئیس حماس در نوار غزه، یحیی سنوار، روز شنبه اعلام کرد که این گروه “آماده یک مبادله فوری زندانیان” و آزادی همه زندانیانی است که در اختیار دارد، به شرطی که توافق شامل “آزادی همه زندانیان فلسطینی از زندان‌های اسرائیلی” باشد.

در همان روز، نمایندگان خانواده‌های گروگان‌ها با نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، دیدار کردند و از او خواستند که با یک مبادله زندانیان “هر به هر” موافقت کند. نخست‌وزیر اسرائیل هیچ تعهدی نداد، اما وعده داد که “از هر فرصتی برای بازگرداندن گروگان‌ها به خانه استفاده خواهد کرد”.