چه اتفاقی واقعاً در ۷ اکتبر افتاد؟



نوشته رابرت اینلاکش و شرمینه ناروانی
منتشر شده در کرادل
ترجمه میرفخرایی

اکنون شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد که نیمی از اسرائیلی‌هایی که در درگیری اخیر کشته شده جنگجو بودند، اینکه نیروهای دفاعی اسرائیل مسئول مرگ برخی از غیرنظامیان خود بودند و اینکه تل آویو داستان‌های دروغینی در مورد «جنایت‌های حماس» سرهم بندی کرد تا حمله هوایی ویرانگر خود به غیرنظامیان فلسطینی در غزه توجیه کند.

دو هفته پس از حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر، تصویری واضح‌تر از وقایع در حال شکل گیری است – چه کسی کشته شد و چه کسی کشت.

در عوض، در مورد کشتار غیرنظامی که توسط اسرائیل ادعا شده است، اعدادی ناقص منتشر شده روزنامه عبری هاآرتص نشان می‌دهد که تقریباً نیمی از اسرائیلی‌هایی که در آن روز کشته شدند، در واقع جنگجو بودند – سرباز یا پلیس.

در همین حال، دو هفته گزارش‌های کلیشه‌ای رسانه‌های غربی مبنی بر اینکه حماس در حمله نظامی خود در ۷ اکتبر حدود ۱۴۰۰ غیرنظامی اسرائیلی را کشته است، به تشدید تنش‌ها و ایجاد فضایی برای نابودی بی‌قید و شرط نوار غزه و غیرنظامیان آن توسط اسرائیل کمک کرده است.

گزارش‌ها در مورد تعداد تلفات اسرائیلی فیلتر شده و به گونه‌ای طراحی شده‌اند که این تصور را ایجاد کنند که در آن روز یک کشتار بزرگ غیرنظامی رخ داده است، که نوزادان، کودکان و زنان اهداف اصلی یک حمله تروریستی بوده اند.

آمارهای دقیق قربانیان منتشر شده توسط روزنامه روزانه اسرائیلی هاآرتص اکنون تصویر کاملاً متفاوتی ارائه می‌دهد. تا ۲۳ اکتبر، روزنامه اطلاعاتی را در مورد ۶۸۳ اسرائیلی که در جریان عملیات تحت رهبری حماس کشته شدند، از جمله نام‌ها و مکان‌هایی که در ۷ اکتبر درگذشتند، منتشر کرده است.

از این تعداد ۳۳۱ نفر – یعنی ۴۸.۴ درصد – به طور قطع نظامیان و پلیس هستند، بسیاری از آن‌ها زن. ۱۳ نفر دیگر به عنوان اعضای خدمات نجات توصیف می‌شوند و ۳۳۹ نفر باقی مانده به عنوان غیرنظامی در نظر گرفته می‌شوند.

این فهرست اگرچه کامل نیست و تنها حدود نیمی از تعداد تلفات اعلام شده توسط اسرائیل را شامل می‌شود، اما تقریباً نیمی از کشته شدگان در درگیری به وضوح به عنوان جنگجویان (نظامیان و شبه نظامیان مسلح) اسرائیلی قابل شناسایی هستند.

تاکنون هیچ کودکی زیر سه سال کشته نشده است، که ادعای اسرائیل مبنی بر اینکه نوزادان توسط مبارزان فلسطینی مورد حمله قرار گرفته‌اند را زیر سوال می‌برد. از مجموع ۶۸۳ قربانی تاکنون گزارش شده، هفت نفر بین ۴ تا ۷ سال و ۹ نفر بین ۱۰ تا ۱۷ سال سن داشته اند. بقیه قربانیان ظاهراً بزرگسال هستند.

توزیع سنی اسرائیلی‌هایی که در عملیات حماس ۷ اکتبر کشته شدند (تا ۲۳ اکتبر)

تعداد و درصد غیرنظامیان و کودکان فلسطینی که در دو هفته گذشته در اثر بمباران‌های اسرائیل کشته شده‌اند – بیش از ۵۷۹۱ کشته، از جمله ۲۳۶۰ کودک و ۱۲۹۲ زن، و بیش از ۱۸۰۰۰ زخمی – بسیار بیشتر از تمام این ارقام اسرائیلی در مورد وقایع ۷ اکتبر است.

بازگشت به صحنه


عملیات نظامی متهورانه به رهبری حماس، با رمز «طوفان الاقصی» با یک یورش دراماتیک سحرگاهی حوالی ساعت ۶:۳۰ صبح (به وقت فلسطین) در ۷ اکتبر آغاز شد. این امر با صدای آژیرهایی همراه بود که سکوت قدس اشغالی را شکست و آغاز یک رویداد خارق العاده در تاریخ ۷۵ساله این کشور اشغالگر را نشان داد.

به گفته سخنگوی شاخه مسلح حماس، گردان‌های القسام، حدود ۱۵۰۰ مبارز فلسطینی از دیوار حائل عظیم بین نوار غزه و اسرائیل عبور کردند.

با این حال، این حمله تنها به نیروهای حماس محدود نشد. جنگجویان مسلح متعدد متعلق به گروه‌های دیگر مانند جهاد اسلامی فلسطین (PIJ) بعداً از خط آتش‌بس عبور کردند، و همچنین برخی فلسطینی‌هایب که به هیچ گروه شبه نظامی سازمان‌یافته‌ای تعلق نداشتند.
وقتی مشخص شد که این یک اقدام معمول توسط مقاومت فلسطینی نیست، صدها ویدئو به سرعت در رسانه‌های اجتماعی سرازیر شدند که اکثر آن‌ها توسط The Cradle مشاهده شدند. آن‌ها سربازان و شهرک نشینان کشته شده اسرائیلی، نبردهای شدید با اسلحه بین احزاب مختلف و اسرائیلی‌هایی را نشان می‌دهند که در نوار غزه ربوده شده اند.

این فیلم‌ها یا با تلفن‌های همراه اسرائیلی‌ها گرفته شده یا توسط مبارزان فلسطینی در حال فیلمبرداری از عملیات خود منتشر شده است. تنها چند ساعت بعد بود که اتهامات ظالمانه‌تر و مشکوک‌تری فاش شد.

ادعاهای بی‌ثبات درباره «جنایت‌های حماس»

آویوا کلمپاس، سخنرانی‌نویس سابق اسرائیل در سازمان ملل، اولین اسرائیلی سرشناس بود که ادعا کرد گزارش‌هایی مبنی بر «تجاوز به دختران اسرائیلی، کشیدن اجساد آن‌ها در خیابان‌ها» وجود دارد.
کلمپاس همچنین یکی از بنیانگذاران انجمن «اسراییل بی‌مرز» است، یک «اتاق فکر» که متعهد به «احیای آموزش اسرائیل و انجام اقدامات جمعی جسورانه برای مبارزه با یهودستیزی» است. یک گروه خیریه «بی خجالت صهیونیستی» که روایت‌های اسرائیلی را در شبکه‌های اجتماعی تبلیغ می‌کند.

یکی از مواردی که به عنوان شواهد تجاوز ذکر شد، مربوط به یک زن جوان آلمانی-اسرائیلی به نام شانی لوک بود که در حالیکه چهره اش دیده نمی شد در صندوق عقب روباز یک وانت فیلمبرداری شد و تصور می‌شد مرده است.

مشخص نیست که جنگجویان فیلمبرداری شده با لوک در خودروی غزه از اعضای حماس بوده‌اند یا خیر، زیرا آن‌ها لباس یا نشان نیروهای القسام را که در دیگر ویدئوهای حماس دیده می‌شود به تن نداشتند – حتی برخی از آن‌ها لباس‌های معمولی به تن داشتند. لباس و کفش غیر نظامی.
مادرش بعداً ادعا کرد که شواهدی در دست دارد که نشان می‌دهد دخترش هنوز زنده است اما از ناحیه سر زخمی شده است. این با اطلاعات منتشر شده توسط حماس مطابقت دارد که لوک به دلیل جراحاتش در بیمارستانی نامشخص در غزه تحت درمان قرار گرفته است.
مشکل این است که اسرائیلی‌ها در روز وقوع حادثه اتهامات تجاوز را منتشر کردند، اما واقعا به چنین اطلاعاتی دسترسی نداشتند. نیروهای اسرائیلی هنوز وارد بسیاری، اگر نگوییم اکثر مناطق آزاد شده توسط مقاومت نشده بودند و هنوز در چندین جبهه با مقاومت درگیر نبرد بودند.

با این حال، اتهامات تجاوز به سرعت منتشر شد و حتی جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، چند روز بعد در یک سخنرانی ادعا کرد که زنان اسرائیلی توسط جنگجویان حماس «متجاوز، مورد آزار و اذیت و به عنوان غنیمت به نمایش گذاشته شده اند». مهم است که توجه داشته باشید که مقاله ۱۱ اکتبر فوروارد گزارش می‌دهد که ارتش اسرائیل در آن زمان اعتراف کرد که هیچ مدرکی برای چنین اتهاماتی ندارد.

وقتی ارتش بعدها ادعاهای خود را مبنی بر سربریدن، قطع پا و تجاوز مطرح کرد، رویترز خاطرنشان کرد که «پرسنل نظامی که فرآیند شناسایی را نظارت می‌کردند، هیچ مدرک جنایی به شکل تصاویر یا مدارک پزشکی ارائه نکردند». تا به امروز هیچ مدرک معتبری برای این جنایات ارائه نشده است.

سایر ادعاهای هولناک مانند داستان اینکه حماس «۴۰ نوزاد را سر بریده است» باعث شد که تیتر اخبار و جلد بی‌شماری از خبرگزاری‌های غربی را به خود اختصاص دهد. حتی بایدن ادعا کرد که «عکس‌های تأیید شده‌ای از تروریست‌ها که نوزادان را سر می‌برند دیده است». این ادعاها به دیوید بن زیون، سرباز و مستوطنه ذخیره اسرائیلی باز می‌گردد که در گذشته به خشونت علیه فلسطینی‌ها دامن زده و خواستار نابودی شهر هوارا در کرانه باختری شده است. هیچ مدرکی برای این ادعاها ارائه نشد و کاخ سفید خود بعداً تأیید کرد که بایدن هرگز چنین عکس‌هایی ندیده است.

طرح حماس


پاسخ کوتاه این است که شواهد قابل اعتماد کمی وجود دارد که نشان دهد گروه‌های فلسطینی در ۷ اکتبر قصد کشتن یا زخمی کردن غیرنظامیان اسرائیلی را داشتند. فیلم‌های موجود نشان می‌دهد که آن‌ها عمدتاً با نیروهای مسلح اسرائیلی درگیر شده‌اند و مسئول کشته شدن صدها سرباز اشغالگر هستند.
شواهد
سخنگوی گردان‌های قسام، ابو عُبَید، در ۱۲ اکتبر اعلام کرد: «عملیات طوفان الاقصی با هدف نابودی تیپ غزه (یک واحد ارتش اسرائیل در مرزهای نوار غزه) انجام شد که در ۱۵ نقطه مورد حمله قرار گرفت، به دنبال آن حملات به ۱۰ نقطه دیگر نظامی انجام شد. ما روستای زیکیم و چندین شهرک دیگر را در خارج از مقر تیپ غزه مورد حمله قرار دادیم.»
ابو عُبَید و سایر نمایندگان مقاومت ادعا می‌کنند که هدف اصلی دیگر عملیات آن‌ها دستگیری زندانیان اسرائیلی بود که می‌توانند آن‌ها را با حدود ۵۳۰۰ زندانی فلسطینی در زندان‌های اسرائیلی، از جمله بسیاری از زنان و کودکان، مبادله کنند.
صالح العُروری، معاون رئیس دفتر سیاسی حماس، در مصاحبه‌ای پس از عملیات تاکید کرد: «ما تعداد زیادی از افسران عالی رتبه داریم. همه چیزهایی که اکنون می‌توانیم بگوییم این است که آزادی زندانیان ما در راه است.»
* هر دو طرف در این بازی شرکت می‌کنند: از زمان آغاز حمله نظامی اسرائیل به نوار غزه، اسرائیل بیش از ۱۲۰۰ فلسطینی را در کرانه باختری اشغالی بازداشت و زندانی کرده است. تاکنون ۳۸ مبادله زندانی بین گروه‌های مقاومت و تل آویو انجام شده است که اغلب از سوی طرف اسرائیلی تا آخرین لحظه رد می‌شود.
* در حالی که از این نوعشهادت‌ها هر چه بیشتر در حال انتشار است، گزارش‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه مقامات اسرائیلی بدرفتاری، شکنجه و حتی قتل زندانیان فلسطینی را در بازداشتگاه‌های خود تشدید کرده اند، نقض کنوانسیون‌های ژنو، که به طور متناقضی یک بازیگر غیردولتی مانند حماس به نظر می‌رسد به آن پایبند باشد.

ویدئوها

در ارتباط با وقایع ۷ اکتبر، مطمئناً برخی فیلم‌ها وجود دارد که ممکن است نشان دهنده کشته شدن غیرنظامیان اسرائیلی در وسایل نقلیه یا در ورودی تاسیسات باشد تا نیروهای فلسطینی بتوانند دسترسی پیدا کنند.

همچنین فیلم‌هایی وجود دارد که رزمندگان را در حال تیراندازی با نیروهای مسلح اسرائیلی نشان می‌دهد که در آن غیرنظامیان اسرائیلی در میان آن‌ها پناه می‌گیرند، و فیلم‌هایی از رزمندگان که به خانه‌ها شلیک می‌کنند و نارنجک را به مناطق مسکونی می‌اندازند. به گفته شاهدان عینی، نارنجک‌هایی نیز به پناهگاه‌های بمب انداخته شد، اما مشخص نیست که چه کسی این کار را انجام داده است.

حمله به مراسم صلح آمیز اسرائیلی

حتی در مورد «مراسم صلح» اسرائیلی که به عنوان مرگبارترین حمله گروه‌های فلسطینی در طول عملیات آن‌ها شناخته می‌شود، فیلم‌هایی ظاهر شد که نشان می‌داد نیروهای اسرائیلی آتش را از طریق جمعیتی از غیرنظامیان غیرمسلح به سمت اهدافی که آن‌ها را اعضای حماس می‌دانستند، باز می‌کنند. ABC News همچنین گزارش داد که یک تانک اسرائیلی به محل جشنواره حرکت کرد.

آیا این یک کشتار اسرائیلی در کیبوتص بیری بود؟

بر اساس شواهد موجود، به نظر می‌رسد که نیروهای اسرائیلی در ۷ اکتبر به طور قابل توجهی بیشتر از گروه‌های فلسطینی به غیرنظامیان اسرائیلی آسیب رسانده اند. با این حال، بدون دسترسی به اطلاعات بیشتر، غیرممکن است که با قطعیت بگوییم که آیا در کیبوتص بیری کشتار غیرنظامیان اسرائیلی توسط نیروهای اسرائیلی رخ داده است یا خیر.
در گزارش ABC News از وقایع کیبوتص بیری، قطعات توپخانه شبیه به مهمات اسرائیلی در برابر یک خانه ویران شده دیده می‌شود. گزارشگر دیوید میور گفت که در میان بقایای خانه، شبه نظامیان حماس با کیسه‌های پلاستیکی پوشیده شده بودند.

علاوه بر این، ویدئوها از محل حادثه، خانه‌هایی را نشان می‌دهند که ظاهراً توسط مهماتی که در اختیار شبه نظامیان حماس نبوده، مورد اصابت قرار گرفته اند. میور گزارش داد که حدود ۱۴ نفر در یک ساختمان توسط شبه نظامیان فلسطینی به گروگان گرفته شده بودند.

یک مقاله عبری زبان در روزنامه هاآرتص در تاریخ ۲۰ اکتبر، که تنها در یک مقاله قابل توجه Mondoweiss به زبان انگلیسی منتشر شده است، تصویری کاملاً متفاوت از وقایع آن روز در بیری ارائه می‌دهد. یک ساکن کیبوتص که در آن زمان در خانه نبود و شریک زندگی او در درگیری کشته شد، جزئیات جدیدی را فاش می‌کند:

«صدای او وقتی به نامزدش فکر می‌کند می‌لرزد که در آن زمان در اقامتگاه خود محاصره شده بود. به گفته او، ارتش اسرائیل تنها در روز دوشنبه شب (۹ اکتبر) پس از اینکه فرماندهان محلی تصمیمات دشوار – از جمله بمباران خانه‌ها با همه ساکنان برای کشتن تروریست‌ها همراه با گروگان‌ها – را اتخاذ کردند، کنترل کیبوتص را به دست گرفت. قیمت فاجعه بار بود: حداقل ۱۱۲ نفر از بیری کشته شدند. برخی دیگر ربوده شدند. دیروز، ۱۱ روز پس از کشتار، اجساد یک مادر و پسرش در یکی از خانه‌های ویران شده پیدا شد. گمان می‌رود که اجساد دیگری نیز در زیر آوار مانده باشد.»

شواهد عکس از ویرانی در بیری گزارش او را تایید می‌کند. تنها مهمات سنگین ارتش اسرائیل می‌توانست به این شکل خانه‌های مسکونی را ویران کند.

عواقب در کیبوتص بیری پس از کاهش آتش هر دو طرف

رفتارهای حماس: شواهدی علیه ادعاها

یاسمین پورات، یک بازمانده از کیبوتص بیری، در مصاحبه‌ای با یک برنامه رادیویی اسرائیلی از شبکه رادیویی دولتی‌کان گفت که نیروهای اسرائیلی «همه را از جمله گروگان‌ها نابود کرده اند» و افزود که «آتش متقابل بسیار شدید بود» و حتی گلوله باران تانک نیز مشاهده شد.

پورات که در راوی نووا شرکت کرده بود، در مصاحبه‌های مختلف با رسانه‌های اسرائیلی، رفتار انسانی را شاهد بود. او توضیح داد که زمانی که به گروگان گرفته شد، شبه نظامیان حماس «مراقب ما بودند» و به زبان عبری به او گفتند: «به من خوب نگاه کن، ما تو را نمی‌کشیم. ما می‌خواهیم تو را به غزه ببریم. ما تو را نمی‌کشیم. پس آرام باش، نمی‌میری.» او همچنین افزود:

«آن‌ها اینجا و آنجا به ما چیزی برای نوشیدن می‌دهند. وقتی می‌بینند که ما مضطرب هستیم، ما را آرام می‌کنند. خیلی ترسناک بود، اما هیچ کس با ما رفتار خشونت‌آمیز نداشت. خوشبختانه هیچ اتفاقی برای من نیفتاد که در رسانه‌ها شنیده ام.»

برای ناامیدی برخی از مقامات و خبرگزاری‌های اسرائیلی، شاهدان عینی و بازماندگان این خونریزی روز به روز گزارش می‌دهند که از سوی شبه نظامیان فلسطینی خوب رفتار شده اند. در تاریخ ۲۴ اکتبر، شبکه تلویزیونی دولتی اسرائیل‌کان از این واقعیت ابراز تاسف کرد که زندانی آزاد شده از حماس، یوچفید لیفشیتز، روز قبل به صورت زنده روی آنتن رفت در واقع بی سانسور واقعیت را گفت.

در حین تحویل به صلیب سرخ، این زندانی اسرائیلی مسن توسط دوربین دیده شد که برمی گردد تا دست رهبر حماس را بفشارد و خداحافظی کند. پخش زنده لیفشیتز که در مورد شکنجه دو هفته‌ای خود صحبت می‌کرد، «انسان سازی» بیشتری از زندانیان حماس کرد، زیرا او از زندگی روزمره خود با جنگجویان گزارش داد:

آن‌ها خیلی با ما مهربان بودند. از ما مراقبت کردند. ما دارو و درمان دریافت کردیم. یکی از مردانی که با ما بود در یک تصادف موتور سیکلت به شدت مجروح شد. امدادگران آن‌ها (حماس) از زخم‌هایش مراقبت کردند، او دارو و آنتی بیوتیک دریافت کرد. مردم مهربان بودند. آن‌ها محل را بسیار تمیز نگه داشتند. آن‌ها خیلی نگران ما بودند.

سؤالات بیشتر از جوابها…

مهم است که به یاد داشته باشید که در بسیاری از گزارش‌های خبرنگاران غربی حاضر در محل، اکثر اطلاعات مربوط به اقدامات شبه نظامیان حماس از ارتش اسرائیل – یک شرکت کننده فعال در این درگیری – می‌آید.

اطلاعات جدید اکنون نشان می‌دهد که به ویژه به دلیل میزان خسارت‌های زیرساختی، احتمال بالایی وجود دارد که نیروهای اسرائیلی به طور عمدی زندانیان را کشته باشند، به اهداف اشتباه شلیک کرده باشند یا در درگیری‌های خود اسرائیلی‌ها را با فلسطینی‌ها اشتباه گرفته باشند. اگر تنها منبع اطلاعاتی برای یک ادعای جدی ارتش اسرائیل باشد، باید انتظار داشت که دلیلی برای پنهان کردن موارد شلیک به وسیله نیروهای خود داشته باشد.

آتش دوستانه اسرائیلی حتی در روزهای بعد نیز رایج بود، از سوی ارتشی که تجربه جنگی بسیار کمی دارد. در شهر اشدود (اسکالون)، سربازان اسرائیلی در ۸ اکتبر به جنازه مردی که فکر می‌کردند یک جنگجوی حماس است شلیک کردند و او را تحقیر کردند، در حالی که بعدها مشخص شد که یک همرزم اسرائیلی خود را کشته اند. این تنها یکی از سه نمونه از آتش دوستانه در یک روز است که در آن اسرائیلی‌ها توسط نیروهای خود کشته شدند.

در مه ابر جنگ، طرفین درگیر دیدگاه‌های متفاوتی در مورد آنچه در طول اولین حمله و پس از آن رخ داد، دارند. این امر غیرقابل انکار است که گروه‌های مسلح فلسطینی به ارتش اسرائیل خسارات قابل توجهی وارد کرده اند، اما در مورد همه چیز دیگر در هفته‌ها و ماه‌های آینده بحث‌های زیادی خواهد شد.

یک تحقیق مستقل، بی‌طرف و بین المللی که به اطلاعات از همه طرف‌های درگیر در این درگیری دسترسی داشته باشد، فوراً ضروری است. نه اسرائیل و نه آمریکا با این امر موافق نخواهند بود، که دوباره نشان می‌دهد تل آویو چیزهای زیادی برای پنهان کردن دارد.

در همین حال، جمعیت غیرنظامی فلسطینی در نوار غزه باید حملات مداوم و بی‌هدف با مدرن‌ترین سلاح‌های سنگین را تحمل کند و تحت تهدید دائمی اخراج اجباری و بالقوه غیرقابل بازگشت قرار دارد. این حمله هوایی اسرائیل تنها با سیل گزارش‌های بی‌مدرک از «وحشیگری‌های حماس» که رسانه‌ها در ۷ اکتبر و بعد از آن منتشر کردند، امکان‌پذیر شد.