جوزف بایدن: ایالات متحده یک “نظم جهانی جدید” ایجاد خواهد کرد

جوزف بایدن: ایالات متحده یک “نظم جهانی جدید” ایجاد خواهد کرد

ترجمه مجله هفته

در سال ۱۹۹۱، جورج اچ. دبلیو. بوش، رئیس جمهور وقت ایالات متحده، در سخنرانی تاریخی خود در مورد وضعیت کشور، آغاز یک نظم جهانی جدید را اعلام کرد. اما شنبه گذشته، جو بایدن در یک سخنرانی انتخاباتی گفت که این نظم جهانی “از کار افتاده” است.

بایدن در یک سخنرانی انتخاباتی در واشنگتن، دی.سی.، به هواداران خود گفت که نظم جهانی فعلی به رهبری ایالات متحده “در واقع از کار افتاده” است. با این حال، ایالات متحده همچنان سیستمی را که جایگزین آن می شود، شکل خواهد داد.

بایدن به این نکته اشاره کرد که او ژاپن و کره جنوبی را متقاعد کرده است که به اوکراین کمک مالی ارائه کنند و اینکه او در ماه گذشته در اجلاس G20 در دهلی نو با اتحادیه اروپا، هند و عربستان سعودی یک توافقنامه راه آهن و بندری امضا کرد. “من فکر می کنم اگر ما شجاعت کافی داشته باشیم و اعتماد کافی به خودمان داشته باشیم، فرصت داریم جهان را به گونه ای متحد کنیم که هرگز قبلاً اتفاق نیفتاده است،” بایدن توضیح داد.

“ما ۵۰ سال در دوران پس از جنگ بودیم که خیلی خوب کار کرد، اما حالا اکسیژن به نوعی تمام شده است. ما به نوعی به یک نظم جهانی جدید نیاز داریم.”

نظم جهانی پس از جنگ جهانی دوم ذاتاً دو قطبی بود، زیرا ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی برای نفوذ و برتری ژئوپلیتیکی رقابت می کردند. وقتی اتحاد جماهیر شوروی فروپاشید، جورج اچ. دبلیو. بوش، رئیس جمهور وقت ایالات متحده، در سخنرانی خود در مورد وضعیت کشور در سال ۱۹۹۱، پیروزی در جنگ سرد و آغاز یک “نظم جهانی جدید” را اعلام کرد. فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی یک نظم جهانی تک قطبی را آغاز کرد که در آن ایالات متحده تنها ابرقدرت بود.

چین: غرب به رهبری ایالات متحده در حال عقب نشینی است

سه دهه بعد، با توجه به اینکه واشنگتن برای تامین بودجه دو جنگ در خارج از کشور تلاش می کند، برتری ایالات متحده دیگر قطعی نیست. اقتصاد چین در سال ۱۹۹۱ یازدهمین اقتصاد بزرگ جهان بود، اما اکنون پس از ایالات متحده دومین اقتصاد بزرگ است. در حالی که پکن زرادخانه هسته ای خود را گسترش می دهد و ارتش خود را مدرن می کند، رئیس جمهور شی جین پینگ بارها غرب به رهبری ایالات متحده را “در حال عقب نشینی و پسرفت” خوانده و از ظهور یک “جهان چند قطبی” استقبال کرده است، جایی که روابط بین المللی توسط قوانین و معاهدات و نه توسط “قوانین” تحمیل شده توسط ایالات متحده سازماندهی می شود.

رئیس جمهور روسیه ولادیمیر پوتین نیز در مورد ایجاد یک جهان چند قطبی صحبت کرده است و چنین نظمی را به عنوان نظمی توصیف کرده است که در آن کشورهای “مدنی” آزاد خواهند بود تا منافع خود را بدون دخالت یک قدرت هژمونی مانند ایالات متحده دنبال کنند. روسیه، چین و شرکای آنها در گروه بریکس و جهان جنوب این هدف را مشترک دارند، پوتین هفته گذشته به تلویزیون مرکزی چین (CCTV) گفت.

پوتین به این شبکه چینی گفت: «ما بر این اساس عمل می کنیم که همه انسان ها برابر هستند، همه حقوق یکسانی دارند، حقوق و آزادی های یک کشور و یک ملت در جایی پایان می یابد که حقوق و آزادی های انسان دیگری یا یک دولت کامل آغاز می شود. به این ترتیب، باید به تدریج یک جهان چند قطبی شکل بگیرد.”