
کنفرانس «معضلات بشریت» در ژوهانسبورگ، سازمانهای سوسیالیستی از 75 کشور را گرد هم آورد.
از آدا بی. فیرست، ژوهانسبورگ
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته
در سال ۲۰۱۷، جنبش زمینهای بیصاحب برزیل (MST) اولین کنفرانس “معضلات بشریت” را در سائوپائولو برگزار کرد. پس از بازنگری انتقادی در مورد کمبود جنبش جهانی اجتماعی که در سال ۲۰۰۱ تأسیس شد، ضروری تلقی شد که یک پلتفرم بینالمللی از احزاب سیاسی و سازمانهای تودهای فراتر از دنیای سازمانهای غیردولتی (NGO) ایجاد شود. از این کنفرانس اول، “مجمع بینالمللی مردم” (IPA) به عنوان یک ائتلاف از بیش از ۲۰۰ حزب و سازمان عمدتاً از جنوب جهانی ایجاد شد.
IPA این هفته در ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی سومین کنفرانس “معضلات بشریت” را برگزار کرد. کمتر از دو ماه پیش، اجلاس ۱۵ بریکس در همان شهر برگزار شد. با این حال، برخلاف آن اجلاس، در این کنفرانس، رهبران دولتی و دولتهاب جنوب جهانی گرد هم نیامدند، بلکه کادرها، رهبران حزب و فعالان گرد هم آمدند.
۵۰۰ نماینده که ۱۳۰ سازمان از ۷۵ کشور را نمایندگی میکردند، در کنفرانس شرکت کردند. هدف آنها این بود که یک پلتفرم مشترک برای سوسیالیسم بررسی و توسعه دهند. موضوعات مورد بحث شامل ضد امپریالیسم و حاکمیت ملی، سازماندهی طبقه کارگر، دموکراسی و راه رسیدن به سوسیالیسم بود. دو سازمان میزبان نشان دهنده جهت گیری نیروهای گردهم آمده در اینجا هستند: اتحادیه ملی کارگران فلزکاری آفریقای جنوبی (NUMSA)، بزرگترین اتحادیه کارگری کشور که به یک صدای پیشرو در برابر نولیبرالیسم در آفریقای جنوبی تبدیل شده است، و Abahlali base Mjondolo، یک جنبش مترقی سوسیالیستی از ساکنان کلبه که در مبارزه برای حقوق زمین و مسکن قربانی ترورهای خشونت آمیز راست شده است.
مهمانان کنفرانس شامل احزاب کمونیست آسیا بودند که به همراه جنبشهای دهقانی از آمریکای لاتین و شبکه کشاورزان در تانزانیا (Mviwata) در مورد حاکمیت غذایی و ضرورت تولید پایدار مواد غذایی بحث کردند. احزاب و اتحادیههای کارگری از کشورهای آفریقای پایین صحرا و شمال آفریقا به همراه نمایندگان حزب کارگر بلژیک (PTB/PVDA) در مورد چالشهایی که در برابر ابتکارات ایجاد مراقبتهای بهداشتی فراتر از سود قرار دارند، صحبت کردند.
با این حال، بحثها در مورد آینده سوسیالیستی با واقعیت وحشیانه محاصره و بمباران فعلی نوار غزه مواجه بود. بنابراین، این موضوع مهمتر از همیشه بود و میبایست صدای استوار مقاومت فلسطینی را منتشر میکرد. لیلا خالد از جنبش آزادیبخش خلق فلسطین (PFLP) محاصره غیر انسانی “نوار غزه که موجب قطع آب شده است و اکنون در آن خون زنان و کودکان فلسطینی جاری شده است” را محکوم کرد. او توضیح داد که مقاومت مسلحانه تحت اشغال و آپارتاید نه تنها یک حق بلکه یک وظیفه است.
آروا ابو هاشم از حزب مردم فلسطین (PPP) در سخنرانی خود تأکید کرد که وظیفه فعلی نیروهای پیشرفته در سراسر جهان این است که “روایت غربی یک درگیری مذهبی را افشا کنند” و آن را با تاریخ واقعی جایگزین کنند، یعنی “مبارزه مشروع مردم فلسطین برای آزادی و حقوق خود”.
حضور وزیر امور خارجه و همکاری بینالمللی آفریقای جنوبی، نالدی پاندور (حزب ملی کنگره)، قابل توجه بود. او اخیراً نقش مهمی در رد خواستههای غربی برای قطع روابط بین آفریقای جنوبی و روسیه ایفا کرد.
پاندور با نگاهی به موفقیتهای مبارزه آفریقای جنوبی، خواستار احیای چهار ستونی شد که آن زمان آپارتاید را سرنگون کرد: همبستگی بینالمللی، فعالیت زیرزمینی، مقاومت مسلحانه و مبارزه تودهای. این سخنان صریح، نشاندهنده تحولی است که فرایند «معضلات بشریت» از زمان جدایی از مجمع جهانی اقتصاد داشته است.