چین تلاش می‌کند تا تنش‌های خاورمیانه را کاهش دهد



گلوبال تایمز
ترجمه مجله هفته

در حالی که ایالات متحده، که در ایفای نقش یک میانجی بی‌طرف ناکام مانده است، با وعده کمک مالی به اسرائیل در برابر ناآرامی و نارضایتی فزاینده جهانی از حمایت یکجانبه خود از این کشور، در مقابل بقیه جهان قرار گرفته است، فرستاده ویژه چین برای خاورمیانه، به همراه جامعه جهانی، برای دستیابی به آتش‌بس تلاش کرده و زمان بیشتری برای کمک‌های بشردوستانه فراهم کرده است.

ژای جون، فرستاده ویژه دولت چین برای خاورمیانه، به دعوت دولت مصر در نشست سران در قاهره در مورد مسئله فلسطین شرکت خواهد کرد، همانطور که وزارت امور خارجه چین روز جمعه اعلام کرد. در این نشست، رهبران برجسته جهان، از جمله رئیس‌جمهور فلسطین، پادشاه اردن و دبیرکل سازمان ملل، آنتونیو گوترش، برای بحث در مورد تشدید جنگ، به گزارش رویترز، گرد هم خواهند آمد.

ژای پس از ورود در دوحه و روز پنجشنبه با معاون وزیر امور خارجه روسیه و نماینده ویژه رئیس‌جمهور برای خاورمیانه و آفریقا، میخائیل بوگدانوف، و وزیر امور خارجه قطر، محمد بن عبدالعزیز بن صالح آل خلیفه، دیدار کرد.

فرستاده ویژه گفت که چین مصمم است تا تنش‌های درگیری فلسطین و اسرائیل را کاهش دهد و مذاکرات صلح و آتش‌بس را از سر بگیرد.

او از همه طرف‌های درگیر خواست تا آرامش خود را حفظ کنند و احتیاط کنند تا از وخامت بیشتر اوضاع یا حتی از دست دادن کنترل بر اوضاع جلوگیری کنند.

ژای در گفت‌وگو با میخائیل بوگدانوف به شدت از تعداد قربانیان غیرنظامی درگیری فلسطین و اسرائیل و وخیم شدن وضعیت بشردوستانه در فلسطین ابراز تاسف کرد و گفت که این کشور تمام اقداماتی را که به جمعیت غیرنظامی آسیب می‌رساند و تمام اقداماتی را که قوانین بین‌المللی را نقض می‌کند، رد می‌کند.

در دیدار با وزیر محمد بن عبدالعزیز بن صالح آل خلیفه در دوحه، ژای گفت که قطر در مسئله فلسطین نفوذ قابل توجهی دارد و چین آماده است تا گفتگوها و هماهنگی با قطر را برای ایفای نقش سازنده در کاهش تنش‌های جاری ادامه دهد.

آل خلیفه گفت که قطر به طور فعال در تلاش‌های دیپلماتیک برای کاهش تنش مشارکت می‌کند و از نقش و نفوذ چین قدردانی می‌کند و آماده است تا ارتباطات را تقویت کند تا برای رسیدن به یک راه‌حل عادلانه و منطقی برای مسئله فلسطین در اسرع وقت تلاش کند.

لی هایدونگ، استاد دانشگاه چینی امور خارجه، روز جمعه به گلوبال تایمز گفت که نقش چین در تلاش برای کاهش تنش درگیری منطقه‌ای در خاورمیانه بسیار مهم است. برخلاف ایالات متحده، چین علل درگیری فلسطین و اسرائیل را به خوبی می‌شناسد. برای چین، یافتن اجماع بین‌المللی و جلب حمایت بیشتر از نیروهای بین‌المللی برای یافتن راه‌حل سازنده برای درگیری آسان‌تر است.
قبل از سفر خود به خاورمیانه، ژای جینگ، معاون وزیر امور خارجه چین، با مقامات فلسطینی، اسرائیلی، مصری، سعودی و سایر کشورهای منطقه تماس تلفنی برقرار کرد تا آخرین وضعیت را بررسی کند. در این تماس‌ها، وی بر این نکته تأکید کرد که راه حل اساسی مناقشه فلسطین و اسرائیل، تحقق راه حل دو دولت است.

مائو نین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در کنفرانس خبری روز جمعه اعلام کرد که ژای جینگ همچنین از سایر کشورهای مهم خاورمیانه نیز بازدید خواهد کرد و جهان را از اقدامات خود مطلع خواهد ساخت.

مائو نین گفت که چین همواره بر این باور بوده است که قدرت‌های بزرگ باید در برخورد با کانون‌های بحران بین‌المللی و منطقه‌ای، موضعی عینی و بی‌طرفانه اتخاذ کنند، رهبری در رعایت حقوق بین‌الملل را بر عهده بگیرند و نقش سازنده‌ای در حل سیاسی مشکل ایفا کنند.

دینگ لانگ، استاد موسسه مطالعات خاورمیانه دانشگاه مطالعات بین‌المللی شانگهای، در مصاحبه با گلوبال تایمز، روز جمعه گفت که ضرورت فوری یک طرف بی‌طرف که در این مناقشه منطقه‌ای به صورت دیپلماتیک میانجی‌گری کند، برای کاهش بحران انسانی ضروری است، به ویژه با توجه به ناامیدی اخیر از عملکرد ایالات متحده در منطقه.

وضعیت در نوار غزه اکنون به چهاردهمین روز خود رسیده است و از زمان آغاز آن، به تدریج تشدید شده است. تصاویر ماهواره‌ای که روزنامه نیویورک تایمز روز جمعه گزارش داد، نشان‌دهنده استقرار تعداد زیادی تانک و خودروی زرهی توسط اسرائیل در دو منطقه شمالی نوار غزه است که نشان‌دهنده آمادگی برای یک حمله احتمالی زمینی است.

مائو نین گفت: «چین همواره در کنار صلح و عدالت بوده است. ما هرگونه اقدام خشونت‌آمیز علیه غیرنظامیان و تأسیسات غیرنظامی را رد می‌کنیم و همه اقداماتی را که نقض حقوق بین‌الملل است، محکوم می‌کنیم.» وی همچنین از همه طرف‌ها خواست که بلافاصله آتش‌بس کنند، از غیرنظامیان محافظت کنند و از بروز یک فاجعه انسانی جلوگیری کنند.

در پاسخ به این سوال که چگونه می توان آتش بس برقرار کرد و اوضاع را آرام کرد، دینگ گفت که نیاز به تلاش های مشترک قدرت های بزرگ و سازمان ملل برای اعمال فشار بر اسرائیل و روشن کردن این موضوع وجود دارد که مناقشه فلسطین-اسرائیل با ابزار نظامی قابل حل نیست و باید به سرعت به مسیر مذاکرات بازگشت. با این حال، حمایت یکجانبه آمریکا از اسرائیل تلاش های جهان برای حل این مناقشه را تضعیف کرده است.

آمریکا به عنوان خرابکار صلح

در بحبوحه نشانه هایی که حاکی از تشدید بیشتر اوضاع در منطقه جنگی است، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، روز پنجشنبه از این که آمریکا باید پشت سر اسرائیل و اوکراین بایستد، دفاع کرد، که واکنش گسترده ای را به همراه داشت. تحلیلگران آمریکا را به عنوان محرک آشوب و خرابکار صلح محکوم کردند. حمایت یکجانبه آنها از اسرائیل منجر به خارج شدن کنترل از مناقشه می شود و بر تلاش های بین المللی برای حل مناقشه از طریق مذاکرات سایه می افکند.

به گزارش بی بی سی، بایدن گفت که روز جمعه درخواست “فوری” بودجه را به کنگره ارائه خواهد کرد که انتظار می رود ۱۰۵ میلیارد دلار باشد.

دینگ گفت که موضع آمریکا در این مسئله منطقه ای بیش از یک قطره در اقیانوس است. آنچه بایدن در منطقه انجام داده است اسرائیل را امن تر نمی کند، بلکه اوضاع را خطرناک تر می کند، زیرا فقط نفرت و تنش در منطقه را تشدید می کند.

لی گفت،”سیاست آمریکا در قبال خاورمیانه کاملاً گیج کننده است، زیرا از یک طرف از ادامه مشارکت اسرائیل در جنگ حمایت می کند و از سوی دیگر نگرانی خود را از خارج شدن کنترل از اوضاع ابراز می کند”.

لی گفت، “از عراق گرفته تا سوریه تا نوار غزه، واضح است که آمریکا در خاورمیانه یک محرک آشوب است که همیشه سعی می کند بحران ها و هرج و مرج ایجاد کند تا قصد خود را برای به دست گرفتن رهبری به اصطلاح منطقه ای محقق کند”.

این تعهد واکنش گسترده ای را به همراه داشت، از استعفای یک مقام وزارت امور خارجه آمریکا در اعتراض به اقدامات دولت بایدن در مناقشه منطقه ای گرفته تا صدور هشدار امنیتی جهانی توسط وزارت امور خارجه آمریکا که در آن شهروندان آمریکایی در خارج از کشور را از حملات احتمالی تروریستی که ممکن است در معرض آن قرار گیرند، هشدار داد.
لی، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در مصاحبه با گلوبال تایمز گفت که هشدار امنیتی جهانی صادر شده توسط وزارت امور خارجه ایالات متحده، احتمالاً نشان دهنده تشدید تنش در نوار غزه است. وی افزود که این امر مایه تأسف است که تحریکات غیرمسئولانه ایالات متحده قبلاً منافع و امنیت شهروندان آمریکایی در خارج از کشور را تحت تأثیر قرار داده است.

حمایت یکجانبه ایالات متحده از اسرائیل در مناطق دیگر خشم ایجاد کرده است، که باعث شده است حضور نیروهای نظامی ایالات متحده در آنجا به طور فزاینده ای در معرض خطر قرار گیرد. روز پنجشنبه، یک کشتی جنگی نیروی دریایی موشک هایی را که ظاهراً به سمت اسرائیل هدایت شده بودند، رهگیری کرد، در حالی که به گفته رسانه ها، پایگاه های آمریکایی در عراق و سوریه بارها توسط پهپادها مورد حمله قرار گرفتند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، ناوشکن USS Carney که در دریای سرخ مستقر است، سه موشک زمین به زمین و چندین خودروی پرتاب شده توسط نیروهای حوثی در یمن را رهگیری کرد. این اقدام به عنوان “اولین شلیک های نظامی ایالات متحده برای دفاع از اسرائیل در این درگیری” توصیف شد.

به گفته رویترز، با استناد به منابع امنیتی نامشخص، پایگاه های نظامی عراقی که نیروهای آمریکایی در آنها مستقر هستند، روز پنجشنبه هدف حملات موشکی و پهپادی قرار گرفتند. این حملات پس از واکنش اخیر گروه های مسلح عراقی که با ایران متحد هستند و به ایالات متحده به دلیل حمایت از اسرائیل در درگیری آن با حماس سوگند انتقام خورده اند، صورت گرفت.

علیرغم تشدید تنش ها، احتمال دخالت نظامی مستقیم ایالات متحده در درگیری فلسطین و اسرائیل، بسته به اینکه درگیری تا چه حد تشدید شود، کم است. اگرچه حضور نظامی فعلی ایالات متحده در خاورمیانه نشان می دهد که ایالات متحده قادر است در صورت لزوم اقدامات نظامی انجام دهد، اما احتمال مشارکت مستقیم ایالات متحده کم است، مگر اینکه درگیری فلسطین و اسرائیل به سطح حملات علیه اسرائیل توسط ایران یا سایر نیروهای منطقه ای برسد.

لی افزود که میزان این گسترش هنوز در حال مشاهده است و اگر به نقطه ای برسد که ایران درگیر شود، ایالات متحده احتمالاً اقدامات نظامی خود را تشدید خواهد کرد.