
تظاهرات در خاورمیانه پس از بمباران بیمارستانی در غزه.
اردن نشست چهارگانه با رئیس جمهور آمریکا را لغو کرد.
نویسنده: نیک براونز
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته
خبر بمباران یک بیمارستان در غزه واکنشهای خشمگینی را در بسیاری از کشورهای خاورمیانه، شمال آفریقا و خاورمیانه برانگیخت. در کرانه باختری، اردن، لبنان، ایران و عراق، مراکش و تونس و ترکیه تظاهرات برگزار شد. تقریباً به طور یکدست، اسرائیل مسئول انفجار مسئول انفجاری شناخته میشود که حدود ۵۰۰ نفر را کشت. به همین ترتیب هم، وزارت امور خارجه مصر، اردن، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و قطر هم اسرائیل را مسئول این حمله دانسته و به همین دلیل حمله را محکوم کردند.
در اردن، که حدود نیمی از جمعیت آن دارای ریشه فلسطینی هستند، معترضان در شب قسمتهایی از سفارت اسرائیل را به آتش کشیدند. روز چهارشنبه نیز حدود ۵۰۰۰ نفر در پایتخت عمان تظاهرات کردند. دولت نشست چهارجانبه پادشاه اردن عبدالله دوم با رئیس جمهور ایالات متحده جو بایدن، رئیس جمهور مصر عبدالفتاح سیسی و رئیس جمهور فلسطین محمود عباس را که برای آن روز برنامه ریزی شده بود، لغو کرد. وزیر امور خارجه ایمن الصفدی گفت: «چنین نشستی تنها زمانی برگزار خواهد شد که تصمیم گرفته شود این جنگ پایان یابد و به کشتار پایان داده شود». پیش از این، رئیس جمهور ایالات متحده نسخه اسرائیلی را به خود اختصاص داده بود که بر اساس آن یک راکت شلیک شده توسط شبه نظامیان فلسطینی مسئول کشتار بود.
خشم در خیابان های شهرهای کرانه باختری مانند رام الله، جنین و نابلس نه تنها علیه قدرت اشغالگر اسرائیل، بلکه علیه مقامات ملی فلسطینی که به عنوان معاون آنها تلقی می شوند، نیز متوجه شد. در رام الله، شعار «مردم می خواهند رئیس جمهور را سرنگون کنند» سر داده شد. محمود عباس که از سال ۲۰۰۹ پس از پایان دوره ریاست جمهوری خود بدون مشروعیت دموکراتیک به کار خود ادامه می دهد. نیروهای پلیس PA گاز اشک آور و گاز فلفل شلیک کردند و به گزارش خبرنگاران محلی، به سمت معترضان شلیک کردند. در حالی که عباس سه روز عزای عمومی اعلام کرد، کارگران و صاحبان مغازه ها در قدس شرقی و کرانه باختری روز چهارشنبه اعتصاب عمومی کردند. در پایتخت لبنان، بیروت، هزاران نفر از حامیان حزب الله روز چهارشنبه به مناسبت «روز خشم» علیه اسرائیل که توسط این سازمان شیعه اعلام شده بود، تظاهرات کردند.
تظاهراتهای خودجوش با هزاران شرکتکننده روز سهشنبه شب در ترکیه در شهرهایی از جمله استانبول، آنکارا، ازمیر و دیاربکر برگزار شد. در استانبول، دهها معترض و پلیس مجروح شدند، زیرا پلیس سعی کرد مانع ورود جمعیت به کنسولگری اسرائیل شود. معترضان عمدتاً اسلامگرا بودند و از حماس خواستند مقاومت خود را ادامه دهد و خواستار اعزام ارتش ترکیه به غزه شدند. اعتراضات همچنین علیه ایالات متحده به عنوان حامی اسرائیل بود. به عنوان مثال، در استانبول جنوب شرقی ترکیه، هواداران احزاب اسلامگرا و ملیگرا سعی کردند یک ایستگاه رادار ارتش ایالات متحده در کوریک را تصرف کنند و در آدانا، سنگها و کوکتل مولوتوف به کنسولگری ایالات متحده پرتاب شد. روز چهارشنبه، سخنگوی پلتفرم مجمع دموکراتیک ملتها (HDK) که گروههای سوسیالیست و کرد را متحد میکند، اسنگل دمی، قطع روابط با اسرائیل را برای پایان دادن به حملات «نسلکشی» خواستار شد. در تظاهراتی در مقابل کنسولگری اسرائیل اعلام شد: «ما مردم فلسطین و مقاومت آنها را در کشوری که اعراب و یهودیان در کنار هم زندگی میکنند، حمایت میکنیم.»
در یک اتفاق نادر، همه فراکسیونهای پارلمان ترکیه روز چهارشنبه قطعنامهای را تصویب کردند که در آن کشتار در بیمارستان را «جنایت علیه بشریت» توصیف کرده و «نقض مداوم حقوق بینالملل» اسرائیل را محکوم کردند. با این حال، سیاستمداران سوسیالیست و کرد در مقابل رسانههای مخالف خاطرنشان کردند که ارتش ترکیه در روزهای اخیر در شمال سوریه خود بیمارستانها را بمباران کرده است.