
طرح راهبردی نظامی جدید ایالات متحده یک درگیری همزمان با روسیه و چین را پیش بینی کرده و مد نظر گرفته. و این خطر جنگ هسته ای را در دو جبهه را به همراه دارد. با این حال، اقتصاد ایالات متحده نمی تواند با یک مسابقه تسلیحاتی به این بزرگی کنار بیاید.
نویسنده: ویکتوریا نیکیفوروا
ترجمه مجله هفته
روز سهشنبه، نمایندگان پارلمان روسیه در اولین قرائت، طرح قانون لغو تصویب معاهده منع آزمایش سلاحهای هستهای را تصویب کردند. این معاهده در سال ۱۹۹۶ توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب شد. در آن زمان، به نظر میرسید که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، “پایان تاریخ” رخ داده است و دیگر کسی برای جنگیدن وجود ندارد.
برای لازمالاجرا شدن این معاهده، لازم بود که ۴۴ کشوری که دارای سلاحهای هستهای یا منابع و رآکتورهای هستهای لازم برای ساخت بمب اتمی هستند، آن را امضا و تصویب کنند. روسیه و کشورهای اروپایی مسئولیتپذیر عمل کردند و این معاهده را هم امضا و هم تصویب کردند.
اما هند، پاکستان و کره شمالی – که به “قدرتهای هستهای جوان” معروف هستند – این معاهده را امضا نکردند. ایالات متحده، چین و اسرائیل نیز این معاهده را امضا کردند، اما آن را تصویب نکردند: ممکن است روزی به آن نیاز داشته باشند. هیچکس از آینده خود خبر ندارد!
پس از گذشت ۲۷ سال، این معاهده هنوز اجرایی نشده است. و “پایان تاریخ” نیز کاملا کار نکرد – در پایان دهه ۱۹۹۰ سپتامبر ۲۰۰۲ به عنوان فرصتی برای اشغال و نابودی عراق، افغانستان، لیبی، سوریه و غیره مورد استفاده قرار گرفت.
هنگامی که توسعه ایالات متحده به اوکراین رسید، برای همه روشن شد که شرکای سابق به سادگی قادر به مذاکره نیستند. بلکه از هر توافقی فقط برای ایجاد محدودیت برای طرف مقابل استفاده می کنند و خودشان همیشه و همه جا آن را زیر پا می گذارند. این امر منجر به خروج روسیه از معاهده نیروهای مسلح متعارف در اروپا، تعلیق مشارکت در معاهده استارت جدید و در حال حاضر نیز پس گرفتن تصویب معاهده منع آزمایش هسته ای شد.
اما هیچکدام از اینها اجازه نمیداد آنها که در نظام آمریکا کلههایشان بوی قورمه سبزی میدهد پا عقب بکشند. چند روز پیش، کمیسیون کنگره در مورد دکترین استراتژیک ایالات متحده، افکار عمومی را با طرح یک جنگ هسته ای بزرگ دو جبهه – همزمان علیه روسیه و چین – شنگول کرد.
این حتی برای آمریکاییها هم هیجانانگیز است. پیش از این، علم نظامی آنها فرض می کرد که ایالات متحده قادر است همزمان با یک جنگ خارجی بزرگ و یک درگیری محلی مبارزه کند. به طور قابل توجهی، هرگز به ذهن استراتژیست های ایالات متحده نمی رسید که دست از جنگ در خارج بردارند.
همین یک سال پیش، بحث های داغ در مورد اینکه آیا ایالات متحده می تواند همزمان با روسیه و چین بجنگد یا خیر، با این اعتراف دردناک به پایان رسید که این امکان پذیر نیست؛ جنگ دو جبهه قابل مدیریت نیست. و اکنون استراتژی جدید حدس میزند که این امر کاملاً ممکن است. بین سالهای ۲۰۲۷ تا ۲۰۳۵، ایالات متحده با دو قدرت هستهای برابر مواجه است – ظاهراً ایالات متحده باید “تجاوز همزمان روسیه و چین در اروپا و آسیا” را مهار کند. این سوال پیش می آید: آنها این را چگونه تصور می کنید؟
روسیه در زمینه ذخایر سلاحهای هستهای رتبه اول جهان را دارد. اگرچه برتری آن در سلاحهای استراتژیک اندک است، اما ۱۰ برابر بیشتر از ایالات متحده سلاحهای هستهای تاکتیکی دارد. کارشناسان آمریکایی این موضوع را صریحاً میپذیرند، همچنین عقبماندگی آمریکا از روسیه و چین در زمینه سلاحهای مافوق صوت.
ذخایر هستهای چین کوچکتر است، اما به طور مداوم در حال افزایش و نوسازی است. علاوه بر این، جمهوری خلق دارای بزرگترین نیروی دریایی جهان و ارتشی قدرتمند است که از سوی اقتصاد شماره یک جهان تأمین میشود. برای ایالات متحده، اعلام جنگ به دو ارتش چنین قدرتمندی به عنوان دشمن، معادل خودکشی است.
تاریخ دقیق رویارویی نیز مورد توجه است. شاهد هستیم که جنگ برنامهریزی شده علیه چین به طور مداوم به تعویق میافتد. دلیل این امر این است که ایالات متحده در حال حاضر نمیتواند به سرعت تسلیح شود. یکی از مشکلات، سیستمهای زمینی کهنه و فرسوده است. ساخت زیردریاییها و کشتیهای جدید با سرعت بالایی در حال انجام است که ساخت آنها در دوران ریاست جمهوری ترامپ آغاز شد. تلاشهایی برای پیشی گرفتن از روسیه و چین در ساخت سلاحهای مافوق صوت و ایجاد سیستمهای دفاع هوایی که میتوانند به نحوی موشکهای مافوق صوت را رهگیری کنند، انجام میشود. با این حال، اجرای همه این برنامههای عظیم بسیار کندتر از آنچه اعلام شده است، پیش میرود.
کمیسیون دکترین استراتژیک به دولت ایالات متحده توصیه میکند که نه تنها سلاحهای هستهای را مدرن کند، بلکه تعداد آنها را نیز به میزان نامحدود افزایش دهد. برای این منظور ۴۰۰ میلیارد دلار تخصیص داده خواهد شد، علاوه بر ۱,۲ تریلیون دلاری که برای برنامه ۳۰ ساله نوسازی ذخایر هستهای در نظر گرفته شده است و بیش از ۸۰۰ میلیارد دلار هزینه نظامی فقط در سال ۲۰۲۳.
از “زیبایی این بازی” لذت ببرید: پس از افزایش ذخایر سلاحهای هستهای خود، واشنگتن باید به روسیه و چین مراجعه کند، با کلاهکهای جنگی به آنها هشدار دهد و پیشنهاد کند که قراردادی برای محدود کردن سلاحهای هستهای مورد بحث قرار دهند. به این معنی که ایالات متحده تعداد کلاهکهای جنگی و موشکهای حامل آنها را افزایش میدهد و در عین حال از روسیه و چین میخواهد که به نفع آنها عقب بنشینند. چگونه چنین چیزی ممکن است؟
کارشناسان نظامی خود ایالات متحده توانایی مجموعه نظامی ایالات متحده برای مقابله با یک مسابقه تسلیحاتی جدید را با تردید بزرگ ارزیابی میکنند. زیرا پاسخهای روسیه و چین در این زمینه نامتقارن است: برای ما [روسیه] دستیابی به برابری هزینه کمتری دارد و تاکنون ایالات متحده پاسخی برای فناوریهای ما ندارد. اقتصاد ایالات متحده اکنون در آستانه رکود قرار دارد و هزینههای نظامی میتواند آن را به طور کامل به ورطه سقوط بکشاند.
چین در واکنش به این استراتژی ایالات متحده، از خود میپرسد که “ایالات متحده تا چه حد در جنون فرو میرود؟” و به غیراخلاقی بودن ایده آغاز یک مسابقه تسلیحاتی جدید اشاره میکند. “همانطور که یک ضربالمثل چینی قدیمی میگوید: کسی که با آتش بازی میکند، در آتش میسوزد”، این مقاله ایالات متحده را هشدار میدهد.
روسیه نیز به واشنگتن یادآوری کرد که جنگ بین قدرتهای هستهای به هیچ وجه شبیه عملیات نظامی ویژه [در اوکراین] نخواهد بود. رئیسجمهور پوتین به سطح بسیار پایین فکری دکترین استراتژیک جدید ایالات متحده اشاره کرد:
«طبیعتاً جنگ هم زمان علیه روسیه و چین، احمقانه است. من فکر نمیکنم این جدی باشد. من فکر میکنم آنها سعی میکنند به دشمن خود ترس القا کنند.»
پوتین و شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، روز سهشنبه و چهارشنبه در پکن دیدار میکنند. رسانههای غربی قبلاً ناله کردهاند: روسیه و چین به طور مشترک یک نظم جهانی جدید را ایجاد میکنند. وقت آن رسیده آنها بخاطر این اتحاد از ایالات متحده تشکر کنند. هیچ کشور دیگری برای نزدیکی بین مسکو و پکن اینقدر تلاش نکرده، هیچ کس دیگری به ما اینقدر یادآوری نمی کند که ما با هم شکست ناپذیر هستیم.
منبع ریانووستی