چگونه سلاح غربی از اوکراین سر از سوریه و غزه درآورد؟



برخی معتقدند که تحویل سلاح به حماس از اوکراین با سیا مرتبط است. سلاح‌هایی از بالکان و اوکراین قبلاً از طریق بنادر وارنا و اودسا به سوریه و یمن رسیده‌اند. سیا به طور قطع در این عملیات‌ها دخیل بوده است.

نوشته بوریس روژین
ترجمه حمید علوی

در مورد این گمانه‌زنی که تحویل سلاح از خاک اوکراین به حماس ممکن است با سیا مرتبط باشد، باید به یاد داشت که سلاح‌هایی از بالکان و اوکراین از طریق بنادر وارنا و اودسا به سوریه و یمن رسیده‌اند. این سلاح‌ها هم از انبار‌های پیمان ورشو برداشته شده‌اند و هم در خاک این کشورها تولید شده‌اند. در همان اوکراین، خمپاره‌هایی مونتاژ شدند که بعدها در زرادخانه سلاح‌های گروه تروریستی دولت اسلامی (داعش) در جنوب یمن در کنترل عربستان سعودی و امارات کشف شد.

و این کار با حماس شروع نشد، بلکه با داعش و تروریست‌های اسلامی “حیات تحریر الشام”، “احرار الشام” و سایر سازمان‌هایی که در طول جنگ‌های سوریه و یمن به طور پیوسته از اروپای شرقی سلاح دریافت می‌کردند. سیا به طور فعال در این عملیات‌ها شرکت کرد، حتی مستقیماً، با تأمین مالی همان “مبارزان سبز علیه اسد” از صندوق‌های مخفی خود.

انواع مختلفی از حمل و نقل سلاح وجود دارد که در آن سلاح‌ها به طور رسمی در بالکان یا اوکراین برای یک کشور ثالث – پاکستان، افغانستان، بورکینافاسو و غیره – خریداری شده‌اند و بعداً به دست تروریست‌ها رسیده‌اند. به ویژه شرکت هواپیمایی آذربایجانی Silk Way Airlines و کشتی بلغاری Marian Danica به دلیل این تحویل‌های سلاح شناخته شده‌اند. به دلیل رشد این تجارت در اوکراین پس از کودتای سال ۲۰۱۴، نبرد برای بندر اودسا شدت گرفت که به یک مرکز مهم برای قاچاق سلاح غیرقانونی در منطقه دریای سیاه تبدیل شد.

سیا به‌طور دقیق بازارهای تسلیحاتی را رصد می‌کند

یک روزنامه‌نگار بلغاری به نام دیلیانا گایتاندژیوا، در نیمه دوم دهه ۲۰۱۰، چندین تحقیق بر اساس اسناد محرمانه منتشر کرد که نقش سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا و اروپا و تولیدکنندگان تسلیحات در اوکراین و بالکان را فاش کرد. او همچنین نقش مقامات کشورهای مختلف را که این مسئله را پنهان می‌کردند، افشا کرد. پس از انتشار این تحقیقات، گایتاندژیوا بلافاصله از روزنامه بلغاری ترود اخراج شد و عملاً مجبور شد بلغارستان را ترک کند.

این همه نشان می‌دهد که دولت‌های غربی از این موضوع آگاه هستند که چه گروه‌های شبه‌نظامی چگونه و چه تسلیحاتی از اوکراین یا بالکان دریافت می‌کنند. و بسیار بعید است که حماس بتواند تسلیحات اوکراینی را در بازار سیاه خریداری کند بدون اینکه مسئولان این بازارها در شرق اروپا بدانند چه چیزی فروخته شده است و به چه کسی، به‌ویژه اینکه تسلیحات مورد نظر، سیستم‌های موشکی ضد تانک و ضد هوایی قابل حمل بودند.

سیا از زمان تصویب قانون پتریوت و اعلام “جنگ علیه تروریسم” در سال ۲۰۰۱، به‌ویژه این بازارها را به‌طور دقیق رصد می‌کند. با این حال، اگر در نظر بگیریم که ایالات متحده از چند دهه پیش با سازمان‌های تروریستی در تماس بوده است و از آنها در راستای منافع خود استفاده می‌کند، از جمله از طریق دستکاری در بازار تسلیحاتی، دیگر سؤالی باقی نمی‌ماند. به‌علاوه، از اتهاماتی که در ایالات متحده علیه اوکراین مطرح می‌شود، می‌توان نتیجه گرفت که در صورت لزوم، ضارب بالفعل شناسایی شده است، به‌ویژه که همه دنیا می‌دانند که اوکراین چقدر فاسد است. بنابراین، موضوع تحقیقی «تحویل تسلیحات از اوکراین به حماس» همچنان در انتظار پژوهشگری است که حاضر باشد به آن بپردازد.

بوریس روژین، کارشناس مرکز روزنامه‌نگاری نظامی و سیاسی از روسیه است.

نظر نویسنده ممکن است با نظر تحریریه متفاوت باشد.