غزه تنها نیست


اخراج مردم غزه قبل از هجوم از طریق زمینی: تظاهرات همبستگی در کشورهای متعدد برای فلسطینیان.
مردم جایی برای فرار ندارند.

نوشته اینا سمبدنر
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته

در روز جمعه، صدها هزار نفر در سراسر جهان به خیابان آمدند تا با فلسطینیان در نوار غزه اعلام همبستگی کنند. پیش از این، ارتش اسرائیل به سازمان ملل اطلاع داده بود که ساکنان شمال نوار غزه و پایتخت، یعنی حدود ۱.۱ میلیون نفر، باید به جنوب منطقه بروند. اسرائیل در میان حملات هوایی مداوم، ده‌ها هزار برگه تبلیغاتی بر زمین ریخت. در این برگه‌ها، ارتش اسرائیل ادعا کرد که امکان بازگشت وجود دارد، اما فقط تا زمانی که «اعلامیه دیگری صادر شود که این اجازه به ساکنان را بدهد». علاوه بر این، از ساکنان منطقه کاملاً تحت محاصره خواسته شد که به مرز اسرائیل نزدیک نشوند.

سخنگوی سازمان ملل، استفان دوجاریک، پس از پخش اطلاعیه اسرائیل گفت: «سازمان ملل معتقد است که چنین حرکتی نمی‌تواند بدون عواقب انسانی ویرانگر انجام شود». وی با تاکید بر این موضوع، خواستار لغو این دستور در صورت تایید شد تا از تبدیل شدن وضعیت غم‌انگیز موجود به یک فاجعه جلوگیری شود.

گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل، با عصبانیت واکنش نشان داد: چگونه سازمان ملل می‌تواند «به ما موعظه کند در حالی که اسرائیل تلاش می‌کند تا آسیب به غیرنظامیان را به حداقل برساند». وی گفت: «در حال حاضر، سازمان ملل باید فقط بر بازگشت افراد ربوده شده به اسرائیل تمرکز کند. این بحران بشردوستانه فوری است».

محمود عباس، رئیس‌جمهور فلسطین، گفت که اخراج اجباری به معنای یک «نکبه دوم» است. محمد اشتیه، نخست‌وزیر فلسطین، اسرائیل را متهم کرد که در نوار غزه «نسل‌کشی» انجام می‌دهد.

سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرد که انتقال بیماران بستری در بیمارستان ها از شمال نوار غزه به جنوب آن غیرقابل قبول است. طارق جاشرویچ، سخنگوی سازمان جهانی بهداشت، گفت: «افرادی هستند که تنها شانس زنده ماندن آنها این است که به دستگاه‌های تنفس مصنوعی متصل باشند. انتقال این افراد، برای آنها معادل حکم اعدام است. از کادر پزشکی انتظار چنین کاری، بی‌رحمانه است».
صلیب سرخ فلسطین اعلام کرد که از شمال نوار غزه خارج نمی‌شود. نبال فرسخ، سخنگوی صلیب سرخ، گفت: «مردم نمی‌دانند کجا بروند. این باورنکردنی است که در حالی که در همه جای منطقه صدای بمباران شنیده می‌شود، از مردم خواسته شود که به منطقه دیگری تخلیه شوند، در حالی که زیرساخت‌ها و جاده‌ها به شدت تخریب شده و آزادی رفت و آمد محدود است».

UNRWA، آژانس امداد و خدمات رسانی سازمان ملل به آوارگان فلسطینی، درخواست تخلیه اسرائیل از شمال نوار غزه را «وحشتناک» توصیف کرد. فیلیپ لاساریینی، کمیسر کل UNRWA، گفت: «نوار غزه به سرعت به یک جهنم تبدیل می‌شود و در آستانه فروپاشی است».
هزاران نفر پس از اعلام اولیه اسرائیل در شب پنجشنبه برای فرار از حمله زمینی اسرائیل تلاش کردند. اکثر آنها نتوانستند یا نمی‌خواستند فرار کنند و خانه‌ها و دارایی‌های اندکی را که هنوز داشتند، ترک کنند. حماس نیز از مردم خواست که به این درخواست توجه نکنند. در بعدازظهر، ویدیوهایی در شبکه‌های اجتماعی از ساکنان شهر غزه‌ (بدون زنان و دختران) در خیابان‌ها منتشر شد تا نشان دهند که حاضر به تبعید نیستند.