اسرائیل در وضعیت اضطراری



کابینه جنگ با اختیارات گسترده تشکیل شد. اما دشمن اصلی حماس مهاجم نیست بلکه ایران است.

نوشته یورگ تیجن
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته

تصمیمی دیر هنگام، نخست‌وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، و رهبر حزب اپوزیسیون، بنیامین گانتس، روز چهارشنبه بر تشکیل دولت اضطراری در طول جنگ جاری با سازمان اسلامی فلسطینی حماس در نوار غزه، توافق کردند. اعضای این دولت، نتانیاهو، گانتس و وزیر دفاع، یوآو گانت، خواهند بود. یک صندلی نیز برای یائیر لاپید، رهبر حزب اپوزیسیون دیگر، حزب یش آتید، در نظر گرفته شده است. تا زمان انتشار این گزارش، مشخص نبود که آیا او این صندلی را خواهد پذیرفت.

نتانیاهو در بیانیه مشترکی که روز چهارشنبه شب منتشر شد، گفت: «ما همه ملاحظات دیگر را کنار می‌گذاریم، زیرا سرنوشت کشورمان در خطر است.» گانت، «وحشیگری» حماس را محکوم کرد که به گفته او، «به سطحی رسیده است که از زمان هولوکاست شاهد آن نبوده‌ایم.» گانتس همچنین بر وحدت ملت اسرائیل در برابر جنگ، که «شانه به شانه» ایستاده است، تأکید کرد.

کابینه باید حداقل هر ۴۸ ساعت یک بار تشکیل جلسه دهد. در جلسه اول، قرار است یک برنامه استراتژیک برای مقابله با حماس تدوین شود. این برنامه همچنین شامل وضعیت گروگان‌های زیادی است که در اختیار حماس قرار دارند. طبق توافقی که نتانیاهو و گانتس امضا کردند، دولت جدید بدون موافقت هر دو، هیچ قانون یا تصمیمی را که مربوط به وضعیت اضطراری فعلی نباشد، تصویب نخواهد کرد. این بدان معناست که اصلاحات قضایی مورد نظر دولت راست‌گرای نتانیاهو، حداقل در ابتدا، کنار گذاشته شده است.
در یک مقاله در روزنامه اسرائیلی لیبرال هاآرتص در روز پنجشنبه، تشکیل دیرهنگام کابینه جنگ به عنوان «رسوایی سیاسی» توصیف شد که به «شکست باورنکردنی» دولت نتانیاهو در پیش‌بینی حمله حماس و متحدانش در روز شنبه اضافه می‌شود. نخست‌وزیر «هشدارهای بی‌پایان» مقامات ارشد دفاعی را در مورد تشدید اوضاع نادیده گرفت و به جای آن پروژه مورد علاقه خود را برای یک «کودتای رژیم» علیه قوه قضاییه مستقل پیش برد.

به گفته هاآرتص، منابعی از حزب لیکود به رهبری نتانیاهو روز سه‌شنبه اعلام کردند که نخست‌وزیر مذاکرات با گانتس درباره تشکیل کابینه جنگ را عمداً به تعویق انداخت تا با مقامات ارشد ائتلاف خود هماهنگ شود. در یک نشست در ستاد فرماندهی ارتش اسرائیل در روز سه‌شنبه، در ائتلاف توافق بر تشکیل دولت اضطراری وجود داشت – تنها وزیر امنیت راست‌گرا ایتمار بن‌گویر با آن مخالفت کرد.

چهارشنبه، بن‌گویر، شهر صبروت را که در جریان عملیات «توفان الاقصی» حماس مورد حمله قرار گرفته بود، بازدید کرد. در این سفر، او اعلام کرد که قصد دارد برای ایجاد «امنیت» برای مردم محلی، آنها را مسلح کند. او همچنین از عملیات نظامی بزرگ «نگهبان دیوار ۲» که اشاره‌ای به جنگ غزه در سال ۲۰۲۱ بود، خبر داد. یک مفسر در هاآرتص حدس زد که اظهارات بن‌گویر عمدتاً برای تحریک فلسطینی‌ها در کرانه باختری اشغالی علیه اسرائیل و تشدید بیشتر تنش‌ها بود.

پنجشنبه، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، برای اطمینان از حمایت واشنگتن از اسرائیل، وارد این کشور شد. در همین حال، اسحاق هرتزوگ، رئیس‌جمهور اسرائیل، در سخنرانی به مردم، یک ارزیابی اولیه ارائه کرد: «ما انتقام نمی‌گیریم»، به گفته I 24 News، رئیس‌جمهور گفت. «ما به دنبال دشمن هستیم تا به او امکان ادامه کارزار خود علیه اسرائیل را ندهیم. ما سعی می‌کنیم آن را به عنوان بخشی از یک امپراتوری شر که پنجه‌های خود را در همه جا در اطراف ما دارد، نابود کنیم، در شمال با حزب‌الله، در جنوب با حماس و جهاد اسلامی.» اما هرتزوگ ایران را در مرکز این «امپراتوری شر» قرار داد. این امر در ارتباط با اختیارات کابینه جنگ، نگرانی‌های جدی را ایجاد می‌کند.