جنایات جنگی با اعلام قبلی



فلسطین: دولت اسرائیل فلسطینی ها را به انتقام وحشیانه تهدید کرد. احتمال شعله ور شدن جنگ با حمله به ایران
نوشته کنوت ملنتین
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته

زمینه: چرا حماس در غزه حکومت می کند؟

حماس از سال ۲۰۰۷ کنترل نوار غزه را در دست دارد. رسانه‌های جریان اصلی همگی ادعا می‌کنند که این سازمان اسلام‌گرای بنیادگرا «کودتا کرده است». اما واقعیت کمی متفاوت است.

پیش‌شرط حکمرانی حماس بر این منطقه که کمتر از نیمی از اندازه شهر هامبورگ است، اما حدود ۲.۴ میلیون نفر جمعیت دارد، خروج نیروهای اشغالگر اسرائیل بود. این اقدام توسط نخست‌وزیر وقت اسرائیل، آریل شارون، در سال ۲۰۰۳ پیشنهاد شد و پس از مناقشات سیاسی شدید، در فوریه ۲۰۰۵ توسط کنست تصویب شد. در سپتامبر ۲۰۰۵، انحلال ۲۱ شهرک کوچک و عقب‌نشینی نیروهای اسرائیلی تکمیل شد.

در ۲۵ ژانویه ۲۰۰۶، انتخابات پارلمانی برگزار شد. حماس با ۴۴ درصد آرا در صدر قرار گرفت و فتح با ۴۱ درصد آرا در رتبه دوم قرار گرفت. اسرائیل و کشورهای غربی تلاش کردند تا مانع شرکت نمایندگان حماس در انتخابات شوند. حتی قبل از انتخابات، اسرائیل صدها عضو حماس را دستگیر کرد، به ویژه کسانی که در کارزار انتخاباتی فعال بودند. پس از انتخابات، فتح از تشکیل یک دولت مشترک خودداری کرد، بنابراین در نهایت اسماعیل هنیه، رهبر حماس، در ۲۹ مارس ۲۰۰۶ به عنوان رئیس یک دولت مستقل سوگند یاد کرد. اسرائیل سپس به نوار غزه حمله کرد و تمام نمایندگان و وزرا حماس را که در کرانه باختری زندگی می‌کردند، زندانی کرد.

آموس یادلن، فرمانده وقت سرویس اطلاعاتی نظامی، در مورد وقایع سال ۲۰۰۷ گفت که اسرائیل خوشحال می‌شود اگر حماس کنترل منطقه را به دست بگیرد، «چون ما می‌توانیم با غزه مانند یک کشور دشمن رفتار کنیم».
با این زمینه‌ی واقعی بود که حماس در ژوئن ۲۰۰۷ پس از چهار روز درگیری، فتح را در منطقه غزه ساقط کرد.
پس از جنایاتی که شبه نظامیان حماس از نوار غزه علیه غیرنظامیان یهودی در منطقه مرزی مرتکب شدند، به نظر می رسد که این منطقه با کشتارهای بعدی و حتی بزرگتر روبرو است. لحنی که سیاستمداران اسرائیلی در این مورد صحبت می کنند، نشان دهنده تمایل مخوف برای “ثبت خود در تاریخ” برای اعمال وحشتناک است.
نخست وزیر بنیامین نتانیاهو روز دوشنبه در سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد که آنچه اسرائیل اکنون با “دشمنانش” خواهد کرد، “برای نسل ها به یاد خواهد ماند”. بقیه جهان اکنون وظیفه دارد از عملیات اسرائیل حمایت کند و آزادی عمل اسرائیل را تضمین کند.

نتانیاهو روز شنبه نیز در سخنرانی تلویزیونی دیگری از مردم نوار غزه خواسته بود که خانه های خود را ترک کنند. “از آنجا بیرون بروید، همین الان، زیرا ما همه جا و با تمام قدرت پیش خواهیم رفت. (…) ما با قدرت برای این روز سیاه انتقام خواهیم گرفت (…). همه مکان هایی که حماس در این شهر شرارت سازماندهی شده است، همه مکان هایی که حماس پنهان می شود و از آنجا عملیات می کند – ما آنها را به شهرهای ویرانه تبدیل خواهیم کرد.”

وزیر دفاع یوآو گالانت، همچنین روز شنبه، در بازدید از شهر کوچک اوفاکم که توسط حماس مورد حمله شدید قرار گرفته بود، همان سوگند انتقام را بیان کرد: ” پاسخ اسرائیل در نوار غزه برای ۵۰ سال آینده از یادها نخواهند رفت.” و ادامه داد: “قوانین جنگ تغییر کرده است. قیمتی که نوار غزه باید بپردازد بسیار بالا خواهد بود و واقعیت را برای نسل ها تغییر خواهد داد.”

گالانت در ماه اوت نیز در جریان یک سفر به خط مقدم شمال حزب‌الله لبنان را هم تهدید کرده بود: «در صورت بروز درگیری، لبنان را به عصر حجر باز خواهیم گرداند. (…) ما دریغ نخواهیم کرد که از قدرت نظامی خود برای از بین بردن حزب‌الله و لبنان متر به متر استفاده کنیم، اگر لازم باشد.»

شهروندان غیرنظامی از گزند در امان نیستند

حملات اسرائیل به نوار غزه چگونه ادامه خواهد یافت؟ در ابتدا، حملات هوایی به منطقه غزه ادامه خواهد یافت و حتی بیشتر تقویت خواهد شد. سخنگوی نیروهای مسلح، دریاسالار دانیل هاگاری، روز یکشنبه در جریان کنفرانس خبری اعلام کرد که نرخ حملات نیروی هوایی در حال حاضر پنج برابر بیشتر از جنگ دوم لبنان در سال ۲۰۰۶ است.

روزنامه تایمز اسرائیل روز دوشنبه به نقل از اطلاعات یک منبع بدون نام، گزارش داد که سیاست معمول «کوبیدن سقف» در حملات هوایی فعلی اعمال نمی شود. در «کوبیدن سقف»، ساکنان یک خانه با ایمیل، تماس تلفنی یا شلیک به سقف از یک حمله قریب الوقوع مطلع می شوند تا بتوانند فرار کنند. «کوبیدن سقف» اگرچه هنوز تحت شرایطی که «منبع» توضیح نداد، اتفاق می افتد. اما اسرائیل در حال حاضر در حال تخلیه جمعیت انبوه از «مناطق تروریستی مرکزی» است. منظور از آن احتمالاً ایجاد امواج مردم فراری پس از حملات است. گزارش تایمز اسرائیل نشان می دهد که منبع احتمالاً یک نماینده رسمی نیروهای مسلح یا نیروی هوایی است که نامش تنها به دلایل رسمی نباید ذکر شود.
در سخنرانی تلویزیونی خود در روز دوشنبه، نتانیاهو بدون ذکر زمان اعلام کرد که دستور آغاز یک “عملیات تهاجمی گسترده و بی‌سابقه” را صادر کرده است که – منظورش به وضوح بسیج بود – در حال انجام است. بر اساس گزارش رسانه‌های اسرائیلی، ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره فراخوانده شده‌اند.

احتمال تشدید درگیری در منطقه

امکان گسترش جنگ از طریق “قتل‌های هدفمند” در ایران نیز ممکن است در نظر گرفته شده باشد یا حداقل در مرحله بحث باشد. رئیس موساد، دیوید بارنیا، در تاریخ ۱۱ سپتامبر به مقامات ایرانی هشدار داده بود که اگر یهودیان یا اسرائیلی‌ها در اثر “تروریسم جهانی دولتی ایران” آسیب ببینند، باید “بهای مستقیمی” بپردازند. زمان آن فرا رسیده است که “از ایران به روش دیگری بخواهیم هزینه بپردازد”. “این هزینه با دقت زیاد در عمق ایران، در قلب تهران، تحمیل خواهد شد.” از سوی دیگر، نتانیاهو در سخنرانی تلویزیونی خود در روز دوشنبه اعلام کرد که جنگ را بر نوار غزه متمرکز می‌کند و سایر جبهه‌های بالقوه را آرام نگه می‌دارد. اینکه آیا او این را جدی می‌گوید یا می‌خواهد خوشایند دولت آمریکا باشد که نمی‌تواند از تشدید جنگ در شرایط فعلی استقبال کند، قابل ارزیابی نیست.

مشاوره یک چهره سابق نومحافظه‌کار آمریکایی

دیوید ورمزر، چهره سابق مرکزی نئومحافظه‌کاران آمریکایی، روز دوشنبه از طریق روزنامه راست‌گرای قدس پست خود را به عنوان یک مشاور عمومی مطرح کرد: موفقیت غافلگیرکننده حماس در آخر هفته، موقعیت اسرائیل در خاورمیانه را در وضعیت ظریفی قرار داده است. خطر این وجود دارد که کشورهای عربی و آفریقایی که مایل به گسترش روابط خود با اسرائیل هستند، از کشوری که اکنون ضعیف به نظر می‌رسد، دور شوند. اسرائیل تنها با یک “پیروزی استراتژیک با اهمیت ژئوپلیتیکی” می‌تواند اعتبار خود را بازیابد. این امر مستلزم بازسازی حاکمیت اشغالگری در غزه و حذف نظامی حزب‌الله از جنوب لبنان است.