
“ما کاملاً شوکه شده ایم” – آنچه مردم غزه در مورد انتقام اسرائیل می گویند
گزارش یک خبرنگار خارجی از غزه
یک ساکن می گوید که هیچ خیابانی از آسیب حملات اسرائیل در امان نمانده است. هر دو طرف باید نفس عمیقی بکشند و برای گفتگو دور هم جمع شوند، زندانیان را مبادله کنند و به توافقی برسند. با این حال، از آنجایی که درگیری ها ادامه دارند و اسرائیل رسماً جنگ را اعلام کرده است، به نظر می رسد که این امکان در حال حاضر وجود ندارد.
از آغاز عملیات “شمشیر آهنین” اسرائیل در روز شنبه، اسرائیل بیش از ۴۰۰ مرکز در نوار غزه را تخریب یا آسیب دیده است. بیش از ۳۰۰ فلسطینی کشته شده اند، بسیاری از آنها غیرنظامی بودند. حداقل ۱۹۹۰ نفر زخمی شدند.
سناء کمال، ساکن نوار غزه که به عنوان گزارشگر محلی نیز فعالیت می کند، تعدادی از درگیری ها بین اسرائیل و گروه های نظامی فلسطینی را دنبال کرده و در مورد آنها گزارش داده است. او می گوید که هرگز ویرانی بزرگتری از این را که اسرائیل روز یکشنبه پس از نفوذ ده ها مبارز حماس به جوامع جنوبی اسرائیل ایجاد کرد، ندیده است.
طبق گزارش های رسمی، تاکنون بیش از ۵۰۰ نفر توسط فلسطینی های تندرو کشته شده اند. بیش از ۱۹۰۰ نفر دیگر زخمی شدند و ۱۰۰ نفر گزارش شده است که توسط حماس، گروهی که توسط اسرائیل به عنوان تروریستی طبقه بندی می شود، در نوار غزه بازداشت شده اند.
کمال گفت: “ما کاملاً شوکه شده ایم از خسارتی که اسرائیل وارد کرده است. به معنای واقعی کلمه هیچ خیابانی در غزه وجود ندارد که آسیب ندیده باشد. هر خیابان و گوشه ای تخریب شده یا آسیب دیده است. برخی از آنها به تازگی بازسازی شده بودند و اکنون دوباره تخریب شده اند.”
از روز شنبه، نیروهای دفاعی اسرائیل (IDF) بیش از ۴۰۰ هدفی را که گفته می شود با حماس و جنبش اسلامی فلسطین “در ارتباط” هستند، هدف قرار داده اند. این به خودی خود غیر عادی نیست. با این حال، این بار، جنگنده ها همچنین خانه های فرماندهان ارشد حماس و رهبران سیاسی را هدف قرار دادند تا به این گروه پیام دهند که محل اقامت آنها شناخته شده است. در همین حال، IDF همچنین زیرساخت های این کشور را بمباران کرده است، از جمله مساجد، ساختمان های مسکونی، خیابان ها، بانک ها و بیمارستان ها.
کمال نتوانسته است بخوابد و می گوید که حملات سنگین مانع از آن میشود که لحظه ای ذهنش آرامش پیدا کند. او اعتراف می کند که خانواده اش و همه مردم اطرافش می ترسند که خودشان قربانی بعدی در میان طولانی ترین فهرست فلسطینی های کشته شده باشند. او به هیچ وجه تنها غزهای نیست که نگران سرنوشت خود در این زندان بزرگ است. مارام فراج می گوید که او نیز نتوانسته است بخوابد و توسط افکار خبرنگار دوست گمشده اش شکنجه شده است.
این درگیری در بحبوحه افزایش تنش در ماه های اخیر رخ می دهد. در ۱۰ اوت، حماس و جهاد اسلامی فلسطین، دو گروه فلسطینی تندرو، حملات موشکی گسترده ای را به اسرائیل آغاز کردند. اسرائیل در پاسخ حملات هوایی خود را به نوار غزه آغاز کرد.
هیچ طرفی از درگیری ها عقب نشینی نکرده است و به نظر می رسد که این درگیری در حال تبدیل شدن به یک جنگ تمام عیار است.
فرج، یک زن فلسطینی، به روسیه امروز گفت که دوستش، یک خبرنگار، همراه با جنگجویان حماس به یکی از یهودیههای اسرائیل رفت تا بهتر گزارش دهد. از آن زمان، او دیگر خبری از او نشنیده است – و ما حدس میزنیم که او به همراه سایر جنگجویان توسط اسرائیلیها کشته شده است.
وزارت بهداشت فلسطین اعلام کرده است که بیش از ۳۰۰ فلسطینی در حملات اسرائیل به نوار غزه کشته شدهاند. بیش از ۱۹۹۰ نفر زخمی شدند. بسیاری از آنها، به گفته حماس، غیرنظامیانی بودند که زیر آوار مدفون شده بودند.
چه کسی مقصر است؟
با نگاهی به ویرانیهای اطراف، کمال با انگشت به اسرائیل و رهبری “سرسخت” آن اشاره میکند که از دادن هیچ گونه امتیازی به فلسطینیها خودداری میکند و به این ترتیب از حل مناقشه چند دههای خودداری میکند. اما او همچنین حماس را به این دلیل که مردم فلسطین را به شکنجه دیگری میکشاند، مورد انتقاد قرار میدهد.
از سال ۲۰۰۷ زمانی که حماس کنترل نوار غزه را به دست گرفت، این گروه اسلامی درگیر یک سری درگیریهای مسلحانه با اسرائیل بوده است و همه این درگیریها خسارات جبرانناپذیری را به بار آورده است. تلخترین این درگیریها – عملیات “حفاظت از لبه” – در سال ۲۰۱۴ رخ داد و بیش از ۲۰۰۰ کشته در میان فلسطینیها داشت. کمال با این حال میترسد که وضعیت کنونی حتی بدتر شود و تعداد قربانیان افزایش یابد.
“اگر دو طرف به زودی برای مذاکره گرد هم نیایدند، در هر دو طرف متحمل تلفات بیشتری خواهند شد بخصوص غیرنظامیان. به همین دلیل به میانجیگران عرب و اروپایی نیاز داریم که فشار حداکثری را برای پایان دادن به خصومتها اعمال کنند.”
هنوز روز شنبه، یک هیئت مصری از قاهره عازم اسرائیل شد تا سریعترین مذاکرات را آغاز کند. سایر میانجیگران، از جمله قطر و تعدادی از کشورهای اروپایی، نیز درگیر هستند. با این حال، تا کنون این تلاشها ثمری نداشته است، زیرا هر دو طرف سوگند یاد میکنند که به دشمن خود آسیب برسانند.
در اسرائیل، نخستوزیر بنیامین نتانیاهو قول داده است که تا زمانی که تمام اهداف خود را محقق نکند، به جنگ ادامه دهد. کارشناسان اسرائیلی حدس میزنند که این امر ممکن است شامل یک تهاجم زمینی نیز باشد، درست پس از اینکه تمام تجمعات جنگجویان در جوامع جنوبی تخلیه شد. حماس نیز نشانی از تسلیم نشان نمیدهد و اعلام میکند که جنگ علیه “اشغال” تازه آغاز شده است.
کمال گفت: “در اینجا در نوار غزه، کارشناسان میگویند که حماس این حمله را برنامهریزی کرده است تا توافق عادیسازی بین اسرائیل و عربستان سعودی را تضعیف کند.”
“من نمیدانم که آیا این درست است یا خیر. اما من این عادیسازی را حمایت میکنم، و حتی بیشتر از آن، من روابط عادیسازی فلسطین را با اسرائیل حمایت میکنم، زیرا در نهایت همه ما این قلمرو را به اشتراک میگذاریم و باید با هم کنار بیاییم،” .
همانطور که کمال و فرج معتقدند، هر دو طرف باید نفس عمیقی بکشند و برای گفتگو گرد هم آیند، زندانیان را مبادله کنند و به توافقی دست یابند. اما با ادامه درگیریها و اعلام رسمی جنگ توسط اسرائیل و ارسال هزاران نیرو، جنگنده و تجهیزات نظامی به مرز نوار غزه، به نظر میرسد که این امکان در حال حاضر در دسترس نیست.