
چین: حمایت نظامی یکجانبه ایالات متحده از اسرائیل تنش را تشدید می کند.
گلوبال تایمز
ترجمه مجله هفته
ناظران چینی می گویند که تصمیم یکجانبه ایالات متحده برای ارسال سلاح و کشتی های جنگی به اسرائیل پس از حمله حماس، تنش را بیشتر تشدید و بحران انسانی بیشتری ایجاد خواهد کرد. علاوه بر این، واکنش اشتباه واشنگتن به این حمله غافلگیرانه همچنین منعکس کننده سیاست های شکست خورده خاورمیانه ای آن است که نتیجه تصمیم گیری های لحظه ای و بی ثباتی است.
ایالات متحده با تکرار تاکتیک خود در دامن زدن به شعله های آتش همانطور که در بحران روسیه و اوکراین انجام می دهد، به سایر کشورها از جمله چین نیز فشار می آورد تا حماس را محکوم کنند. ناظران می گویند که ایالات متحده می خواهد چین را به لحاظ اخلاقی بدزدد و افزودند که سفر چاک شومر، رهبر اکثریت سنا ایالات متحده می تواند به عنوان پنجره ای برای واشنگتن باشد تا موضع چین را در مورد درگیری های منطقه خاورمیانه بیاموزد و درک کند.
لوید جی آستین سوم، وزیر دفاع ایالات متحده روز یکشنبه گفت که او دستور داده است تا ناو هواپیمابر جرالد آر فورد و پنج رزمناو و ناوشکن موشک انداز هدایت شونده که هم اکنون در دریای مدیترانه هستند، به قسمت شرقی این دریا، نزدیک اسرائیل اعزام شوند، زیرا درگیری بین نیروهای اسرائیلی و شبه نظامیان حماس پس از حمله غافلگیرانه حماس به اسرائیل وارد سومین روز خود شد.
حماس روز یکشنبه ارسال ناو هواپیمابر، ایالات متحده را با “تهاجم علیه مردم فلسطین” مرتبط دانست.
مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در نشست توجیهی روز دوشنبه در پاسخ به سوالی درباره ارسال تجهیزات نظامی توسط آمریکا به اسرائیل، گفت که چین معتقد است گفتگو و مذاکره راه های اساسی برای حل این مسئله است. او گفت: ما از همه طرف ها می خواهیم که هر چه سریعتر آتش بس را برقرار کرده و جنگ را متوقف کنند تا از تشدید بیشتر و وخامت اوضاع جلوگیری شود.
ناظران چینی می گویند که جانبداری روش معمول ایالات متحده در برخورد با درگیری های بین المللی است که در نهایت تنها تنش را تشدید می کند. تیان ونلین، پژوهشگر موسسه روابط بین الملل معاصر چین، به گلوبال تایمز گفت: اسرائیل از نظر قدرت نظامی از فلسطین قوی تر است. اگر ایالات متحده صلح می خواهد، باید اقداماتی برای آرام کردن اوضاع انجام دهد، نه اینکه به طور یکجانبه از اسرائیل حمایت کند.
اوضاع پیرامون نوار غزه همچنان در حال تشدید است، زیرا ارتش اسرائیل صبح زود روز دوشنبه نوار غزه را به شدت گلوله باران کرد و تعداد کشته شدگان در جنگ علیه شبه نظامیان فلسطینی به بیش از ۱۱۰۰ نفر رسید، شبکه خبری سی بی اس گزارش داد. اسرائیل محاصره ای را علیه نوار غزه اعلام کرد و یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل گفت: “ما با وحشی ها می جنگیم و بر این اساس عمل خواهیم کرد.”
ناظران خاورمیانه می گویند که تنش در هفته های آینده همچنان ادامه خواهد داشت، زیرا دولت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل که رهبری یک دولت راست افراطی را بر عهده دارد، اگر به شدیدترین حمله علیه اسرائیل در یک نسل پاسخ قاطع ندهد، به خطر خواهد افتاد. همچنین، بعید است حماس عقب نشینی کند، زیرا این حمله به عنوان “آخرین تلاش” برای مختل کردن عادی سازی روابط ایالات متحده-اسرائیل توسط عربستان سعودی با حمایت ایالات متحده دیده می شود. تیان گفت: “در این مقطع، میانجیگری بیش از هر زمان دیگری مورد نیاز است و دامن زدن ایالات متحده به این درگیری منجر به بحران انسانی بیشتر خواهد شد. این همچنین ممکن است منجر به سرایت درگیری به دامنه وسیع تری شود.”
لیو ژونگمین، استاد موسسه مطالعات خاورمیانه دانشگاه مطالعات بینالمللی شانگهای، معتقد است ارسال کشتیهای جنگی توسط ایالات متحده یک «نمایش نمادین حمایت از اسرائیل» است و همچنین هدف آن بازدارندگی ایران است، زیرا حمله زمینی معمولاً علیه حماس است که به راحتی میتواند به مرگ هرچه بیشتر غیرنظامیان منجر شود.
لیو گفت: «می ترسم ارسال کشتی های جنگی تنها راهی باشد که واشنگتن در حال حاضر بتواند ارائه دهد، زیرا اکنون در مورد چگونگی پاسخ به حمله غافلگیرانه حماس و بازگرداندن نقش خود در خاورمیانه ناتوان است.» این کارشناس گفت که وضعیت کنونی ایالات متحده همچنین انعکاسی از سیاست های شکست خورده خاورمیانه است.
حمله حماس از سوی ناظران چینی به طور گسترده به عنوان اعتراض به دستور کار خودخواهانه ایالات متحده در پیشبرد عادی سازی روابط بین اسرائیل و کشورهای عربی، در حالی که نادیده گرفتن نیازهای مردم فلسطین است، تلقی شد.
لیو گفت: «واشنگتن فاقد سیاست های با برنامه در خاورمیانه است. این کشور قصد دارد تعامل خود را در منطقه کاهش دهد، اما همچنین می ترسد که چین و روسیه جای خالی آن را پر کنند. همچنین می خواهد نفوذ خود را در خاورمیانه برای حفظ هژمونی خود حفظ کند.» وی افزود که وضعیت فعلی ایالات متحده در خاورمیانه نتیجه این چنین نوسانات و بلاتکلیفی است.
اشتباه ایالات متحده در خاورمیانه در سیاست داخلی آن نتیجه معکوس دارد. حمله حماس همچنین جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده را در بحران قرار داده است، زیرا نامزدهای جمهوری خواه می گویند این حادثه نشانه ضعف ایالات متحده در صحنه جهانی است. و آنها ادعا کرده اند که دولت تا حدی مسئول است.
نیو شینچون، پژوهشگر مؤسسه روابط بینالملل معاصر چین در پکن، به گلوبال تایمز گفت: بایدن روی موفقیت در میانجیگری عادیسازی روابط عربستان سعودی و اسرائیل برای تقویت عملکرد خود در خاورمیانه قبل از انتخابات ریاستجمهوری سال آینده حساب میکند، اما حمله حماس ممکن است نه تنها این توافق را از بین ببرد، بلکه به احتمال زیاد ضربه سنگینی به عملکرد بایدن در انتخابات وارد کند.
با تحول درگیریها، ایالات متحده به دنبال آن است که چین را مجبور کند موضع سختتری در قبال حماس اتخاذ کند. چاک شومر، رهبر اکثریت سنای آمریکا، روز دوشنبه از چین خواست پس از حملات مرگبار حماس از اسرائیل حمایت کند.
مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در یک کنفرانس خبری روزانه گفت که چین از تلفات غیرنظامیان ناشی از درگیری اسرائیل و فلسطین عمیقا متأسف است. ما همچنین خشونت و حملات علیه غیرنظامیان را مخالفت و محکوم می کنیم.
وی خاطرنشان کرد که موضع چین ثابت است. «ما بر این باوریم که اولویت اصلی تحقق آتش بس، توقف جنگ و برقراری صلح در اسرع وقت است. ما همچنین انتظار داریم طرف های ذیربط در جامعه بین المللی نقش ایفا کنند و برای آرام کردن اوضاع باهم کار کنند.»
سان دگانگ، مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه فودان، گفت که ایالات متحده نه تنها تمایل دارد در همه درگیری ها طرفداری کند، بلکه سایر کشورها را نیز مجبور می کند که مانند آنها موضعگیری کنند. این کار را در بحران جاری روسیه و اوکراین هم انجام می دهد و همین کار را با درگیری جاری فلسطین و اسرائیل انجام می دهد. وی افزود: «ایالات متحده باید از بحران روسیه-اوکراین درسی آموخته باشد که جانبداری یکسویه هرگز راه حل درگیری نیست.»
طی سال گذشته، چین فعالانه از احتمال از سرگیری مذاکرات صلح در خاورمیانه حمایت کرده است. در پاسخ به این سوال که آیا تشدید خشونت در بحران اسرائیل-فلسطین بر چنین تلاش هایی تأثیر می گذارد، سخنگوی چین گفت که مهمترین درس مصالحه بین عربستان سعودی و ایران این است که مهم نیست مسائل چقدر پیچیده و چالش ها چقدر شدید باشند، تا زمانی که گفتگوی برابر در روحیه احترام متقابل داشته باشیم، مطمئناً راه حلی قابل قبول برای یکدیگر پیدا خواهیم کرد.
این کارشناس گفت که اظهارات شومر فوریت گفتگوهای چین و آمریکا در مورد مسائل خاورمیانه را برجسته کرده است و سفر وی می تواند فرصتی طلایی برای واشنگتن باشد تا موضع چین در مورد درگیری های منطقه خاورمیانه را بیاموزد و درک کند.
شورای امنیت سازمان ملل روز یکشنبه یک جلسه اضطراری پشت درهای بسته برگزار کرد و ایالات متحده خواستار شد که هر ۱۵ عضو به شدت “این حملات تروریستی وحشتناک انجام شده توسط حماس” را محکوم کنند، اما آنها بلافاصله چنین اقدامی را انجام ندادند.