
گلوبال تایمز
توسط ژائو یوشا
ترجمه مجله هفته
پس از حمله موشکی حماس به اسرائیل که صدها کشته بر جای گذاشت، چین روز یکشنبه بر این نکته تأکید کرد که تنها راه حل اساسی برای بحران فلسطین-اسرائیل، اجرای راه حل دو دولتی و تأسیس یک دولت مستقل فلسطینی است. چین از طرف های ذیربط خواسته است که آرامش خود را حفظ کنند، خویشتنداری به خرج دهند و از تشدید بیشتر اوضاع خودداری کنند.
تحلیلگران چینی بر این باورند که این حمله غافلگیرکننده که عمدتاً با هدف مختل کردن روند عادی سازی روابط عربستان سعودی-اسرائیل با حمایت آمریکا انجام شد، بر «موج صلح» اخیر در خاورمیانه سایه خواهد افکند و به عنوان یک یادآور تلخ از عمر کوتاه این صلح در صورت حل نشدن بحران فلسطین-اسرائیل ثبت خواهد شد. آنها همچنین بر این باورند که این درگیری ضربه سنگینی به سیاست های خاورمیانه ای واشنگتن، از جمله مختل کردن مسیر تجارت جدید هند-خاورمیانه با حمایت آمریکا، که برنامه ای با هدف به چالش کشیدن چین است، وارد خواهد کرد.
رزمندگان حماس در یک حمله غافلگیرکننده و بی سابقه در اوایل صبح روز شنبه، در تعطیلات مهم یهودی، هزاران موشک و ده ها جنگجو را به شهرک های اسرائیلی نزدیک نوار غزه شلیک کردند. بر اساس گزارش مقامات اسرائیلی، حدود [۶۵۰]۳۰۰ اسرائیلی، که اکثر آنها غیرنظامی بودند، کشته و ۱۸۶۴ نفر زخمی شدند. بر اساس گزارش وزارت بهداشت فلسطین، حداقل ۲۵۶ فلسطینی در حملات متقابل اسرائیل به غزه کشته و بیش از ۱۷۸۸ نفر زخمی شدند.
دفتر مطبوعاتی دولت اسرائیل روز یکشنبه اعلام کرد که کابینه امنیتی اسرائیل رسماً حالت جنگ اعلام کرده است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز شنبه در واکنش به حمله غافلگیرانه شبه نظامیان حماس، متعهد شد «انتقام سخت» از فلسطینیان بگیرد، نتانیاهو گفت: «ما درگیر یک جنگ طولانی و دشوار شده ایم که به دلیل حمله خونین حماس به ما تحمیل شد.»
چین به شدت از تشدید تنش و خشونت کنونی بین فلسطین و اسرائیل نگران است. ما از طرفهای مربوطه میخواهیم آرامش خود را حفظ کنند، خویشتنداری کنند و فورا درگیریها را خاتمه دهند تا از غیرنظامیان محافظت کنند و از وخامت بیشتر اوضاع جلوگیری کنند. این سخنان سخنگوی وزارت امور خارجه چین در بیانیه ای در روز یکشنبه است.
تکرار این درگیری بار دیگر نشان می دهد که توقف طولانی مدت روند صلح نمی تواند ادامه یابد. تنها راه خروج از این درگیری، اجرای راه حل دو دولتی و تأسیس یک دولت مستقل فلسطین است. جامعه بین المللی باید با فوریت بیشتری عمل کند، ورودی به مسئله فلسطین را افزایش دهد، از از سرگیری سریع مذاکرات صلح بین فلسطین و اسرائیل تسهیل کند و راهی برای برقراری صلح پایدار پیدا کند.
سخنگو گفت که چین همچنان با جامعه بین المللی برای رسیدن به آن هدف تلاش خواهد کرد.
سفارت چین در اسرائیل و دفتر چین در فلسطین به شهروندان چینی در آن مکان ها هشدار دادند تا به تحولات اوضاع توجه دقیق داشته باشند و تدابیر ایمنی را تقویت کنند.
یک شهروند چینی که در فرودگاه بین المللی بن گوریون در نزدیکی شهر تل آویو در اسرائیل سرگردان بود و خواست نامش فاش نشود، روز یکشنبه به گلوبال تایمز گفت: «آژیر دفاع مدنی دائماً به صدا در می آید. خیابان ها پر از سربازان مسلح است. هواپیماهای جنگنده بر فراز آسمان پرواز می کنند … می توانید صدای گریه مردم را در فرودگاه بشنوید.»
خطوط هوایی بزرگ مانند امریکن ایرلاینز، ایرفرانس، لوفتهانزا، امارات، رایان ایر و ایجین ایرلاینز پس از این حمله ده ها پرواز به تل آویو را در این آخر هفته لغو کردند.
یک دانشجوی چینی که در رحووت (شهری اسرائیلی در حدود ۶۶ کیلومتری نوار غزه) تحصیل می کند و ترجیح داد زک نامیده شود، به گلوبال تایمز گفت که نه تنها صدای بمباران را شنیده است، بلکه نقاط روشنی را نیز در آسمان شب دیده است زیرا سیستم ضد موشکی آیرون دوم [گنبد آهنین] اسرائیل در حال رهگیری موشک های پرنده بوده است. با این حال، زندگی روزمره آنان مختل نشده است.
رسانه های خارجی گزارش دادند که تا روز یکشنبه، سربازان اسرائیلی همچنان در حال مبارزه برای بازپس گیری کنترل قلمرو در جنوب این کشور از حماس بودند. حملات اسرائیل همچنین ساختمان ها را در نوار غزه پرجمعیت تخریب کرد.
ون شائوبیاو، کارشناس دانشگاه بین المللی مطالعات شانگهای، گفت که این درگیری در روزهای آینده تشدید خواهد شد، زیرا اسرائیل قبلاً بسیج جنگی انجام داده است. او گفت که دولت نتانیاهو همیشه در قبال درگیری فلسطین و اسرائیل سختگیر بوده است و خاطرنشان کرد که اگر نتانیاهو واکنش شدیدی به این حمله نشان ندهد، با بحران سیاسی شدیدی مواجه خواهد شد.
ون بر این باور است که این درگیری با میانجیگری قدرتهای منطقهای و بینالمللی بزرگ مانند مصر و آمریکا ظرف چند هفته فروکش خواهد کرد.
این حمله جدی ترین حمله علیه اسرائیل محسوب می شود. حماس نام این حمله را «توفان الاقصی» نامیده است که میگوید واکنشی به هتک حرمت مسجد الاقصی و افزایش خشونت شهرک نشینان است.
لی شائوکسیان، مدیر مؤسسه تحقیقات چین و عرب در دانشگاه نینگشیا، به گلوبال تایمز گفت: یکی از دلایل عمیق این حمله، مختل کردن مذاکرات عادیسازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی است که عمدتاً توسط واشنگتن تسهیل میشود.
کارشناسان میگویند حماس میترسد که اگر عربستان سعودی روابط خود را با اسرائیل عادی کند، سایر کشورهای عربی نیز از آن پیروی کنند که برای فلسطین مخرب خواهد بود. آنها خاطرنشان کردند که همه نیروها در فلسطین با عادیسازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل مخالفت کردهاند و خواستار حل منازعه فلسطین و اسرائیل به عنوان پیششرط برای کشورهای عربی برای بهبود روابط با اسرائیل هستند.
چندین کارشناس چینی بر این باورند که این حمله غافلگیرکننده ممکن است نه تنها روند مذاکرات عادی سازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی را مختل کند، بلکه اعتماد متقابل تازه ایجاد شده بین عربستان سعودی و ایران را که روابط دیپلماتیک خود را با میانجیگری چین از سر گرفتند، کاهش دهد.
پس از درگیری، به نظر می رسید دولت های عربستان سعودی، قطر و ایران اسرائیل را به تشدید درگیری با حماس در روز شنبه متهم کردند. وزارت خارجه عربستان سعودی در بیانیه ای اعلام کرد: «پادشاهی عربستان سعودی تحولات اوضاع بی سابقه بین تعدادی از گروههای فلسطینی و نیروهای اشغالگر اسرائیل را که منجر به خشونتهای زیادی در چندین جبهه شده است، از نزدیک دنبال میکند.
رئیس جمهور آمریکا، جو بایدن، روز شنبه پس از حمله به اسرائیل، “همه ابزارهای مناسب حمایت” را به این کشور پیشنهاد کرد و به ” طرف متخاصم با اسرائیل” هشدار داد که به دنبال مزیتی برای خود نباشد.
یک مقام ارشد حماس روز شنبه از موضع جانبدارانه آمریکا در قبال اسرائیل انتقاد کرد. صالح العاروری، معاون رهبر حماس، در بیانیه مطبوعاتی گفت: «موضع ریاکارانه آمریکا برای جهانیان شناخته شده است و ما روی آن حساب نمی کنیم.»
کارشناسان می گویند این درگیری سیاست های آمریکا در قبال خاورمیانه را به شدت تضعیف خواهد کرد. آخرین نمونه آن برنامه بایدن برای ساخت یک شبکه حمل و نقل در مقیاس بزرگ با هند، عربستان سعودی و امارات متحده عربی است.
به گزارش آکسیوس، اگر عربستان سعودی و اسرائیل روابط خود را عادی کنند، سیستم ریلی می تواند اسرائیل را نیز شامل شود و دامنه پروژه را از طریق بنادر دریایی اسرائیل به اروپا گسترش دهد.
لیو ژونگ مین، استاد مؤسسه مطالعات خاورمیانه دانشگاه بین المللی مطالعات شانگهای، گفت: چین جوهر حل منازعه فلسطین و اسرائیل را درک کرده است، همانطور که در اظهارات سخنگوی وزارت خارجه در روز یکشنبه منعکس شده است. وی خاطرنشان کرد که اجرای راه حل دو دولتی و تأسیس یک دولت مستقل فلسطین، قرار دادن مناقشه فلسطین و اسرائیل بر روی میز است و سپس اقدام به ارتقای آشتی بین اسرائیل و جهان عرب می کند. لیو گفت: «اگر مناقشه فلسطین و اسرائیل حل نشود، موجی از آشتی در خاورمیانه دوام زیادی نخواهد داشت.»
لیو گفت: «ایالات متحده بدون مشارکت فلسطین در حال برنامه ریزی برای حل مناقشه فلسطین و اسرائیل است و سپس چنین برنامه ای را به فلسطین تحمیل می کند.» وی افزود که طرح فعلی آمریکا برای سوق دادن کشورهای عربی بیشتر به آشتی با اسرائیل، فلسطین را به گوشه رانده است و حمله حماس آخرین تلاش های آن است.
کارشناسان همچنین گفتند که موضع بی طرفانه چین در میانجیگری در تضاد بین کشورهای خاورمیانه به طور گسترده از سوی جامعه بین المللی به رسمیت شناخته شده است و به نتایج قابل توجهی دست یافته است، از جمله از سرگیری روابط دیپلماتیک عربستان سعودی و ایران. کارشناسان می گویند موفقیت چین در میانجیگری مذاکرات عربستان سعودی و ایران می تواند به عنوان الگویی برای حل مناقشه فلسطین و اسرائیل باشد، اگرچه این مناقشه ناشی از درگیری های پیچیده تری است.