
ترجمه مجله هفته
به گزارش رسانه ها، روز شنبه آخرین کاروان اتوبوس حامل پناهجویان ارمنی منطقه قره باغ را ترک کرد. تاکنون بیش از ۱۰۰ هزار نفر از جمعیت ۱۲۰ هزار نفری این جمهوری در حال فروپاشی تخلیه شده اند.
مقامات محلی روز شنبه از پایان مرحله سازمان یافته تخلیه ارمنی ها از منطقه قره باغ در حال فروپاشی خبر دادند. آخرین کاروان اتوبوس تحت حمایت نیروهای حافظ صلح روسیه پایتخت استپاناکرت را ترک کرد. گفته می شود که تخلیه بعدی تنها با وسایل نقلیه شخصی امکان پذیر خواهد بود. ظاهراً تنها چند هزار ارمنی در منطقه باقی مانده اند.
به گفته سخنگوی دولت ارمنستان، ناسلی باغدادیان، از ۲۴ سپتامبر ۱۰۰۴۱۷ نفر از قره باغ به ارمنستان نقل مکان کرده اند. باغدادیان روز شنبه گفت:
“تاکنون ۱۰۰۴۱۷ نفر از قره باغ به ارمنستان رسیده اند. از روی پل خاکاری توسط ۲۱۰۴۳ وسیله نقلیه عبور کرده است.”
۸۱۱۳۹ نفر از آنها به عنوان پناهجو ثبت شده اند و دولت به ۳۲۲۰۰ آواره اسکان موقت داده است.
طبق گفته مقامات ارمنستان، قبل از تشدید اخیر، ۱۲۰ هزار نفر در قره باغ زندگی می کردند.
مشاور رئیس جمهور آذربایجان، حکمت حاجییف، در ۲۲ سپتامبر اعلام کرد که ادغام ارامنه قره باغ در زندگی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جمهوری دشوار خواهد بود و باید آماده بود که برخی این سیاست را نپذیرند و تصمیم به ترک کشور بگیرند. در عین حال، رئیس جمهور الهام علیاف بارها اعلام کرده است که ارامنه قره باغ همان حقوق شهروندان کشور را خواهند داشت.
قره باغ که ۳۵ سال پیش از جمهوری سوسیالیستی آذربایجان اعلام استقلال کرد و پس از جنگ مسلحانه با آذربایجان در سال های ۱۹۹۲-۱۹۹۴ به مدت بسیاری از سال ها به عنوان یک جمهوری غیر انتفاعی وجود داشت، اعلام کرد که در ۱ ژانویه ۲۰۲۴ منحل خواهد شد. این نتیجه عملیات تهاجمی ارتش آذربایجان به قره باغ در ۱۹ سپتامبر است. باکو این عملیات را “اقدامات ضد تروریستی با ماهیت محلی برای بازگرداندن نظم قانون اساسی” توصیف کرد.
ایروان این حادثه را تجاوز به قره باغ تلقی کرد و تأکید کرد که هیچ واحد نظامی ارمنی در منطقه وجود ندارد.
وزارت دفاع روسیه از طرفین درگیر خواستار آتش بس فوری و ادامه مذاکرات شد. وزارت دفاع خاطرنشان کرد که نیروهای حافظ صلح، ارائه خدمات پزشکی به مجروحان و تخلیه جمعیت غیرنظامی قره باغ از مناطق خطرناک را سازماندهی کردند.
یک روز بعد، باکو و استپاناکرت با میانجیگری نیروهای حافظ صلح روسیه بر سر آتش بسی توافق کردند که به ویژه خلع سلاح واحدهای ارمنی و خروج تجهیزات سنگین از قره باغ را پیش بینی می کرد.
پس از آن، چندین دور گفتگو بین نمایندگان ارامنه قره باغ و باکو در مورد ادغام منطقه در جمهوری برگزار شد.