
ترجمه میرفخرایی
بر اساس یک سند محرمانه که توسط کی یف به متحدان غربی خود ارسال شده است، پهپادهای انتحاری ایرانی که در حملات اخیر به شهرهای اوکراین استفاده شده اند، حاوی قطعات اروپایی هستند. در این سند، اوکراین خواستار ارسال موشک های دوربرد برای حمله به سایت های تولید پهپاد در روسیه، ایران و سوریه شده است.
در این سند که یک نسخه از آن به دست گاردین رسیده، ادعا شده است که در سه ماه گذشته بیش از 600 حمله به شهرهای اوکراین با استفاده از پهپادهای حاوی فناوری غربی انجام شده است.
طبق این سند، 52 قطعه الکتریکی تولید شده توسط شرکت های غربی در پهپاد شاهد-131 و 57 قطعه در مدل شاهد-136 که برد پروازی 2000 کیلومتر و سرعت کروز 180 کیلومتر در ساعت دارد، کشف شده است.
پنج شرکت اروپایی از جمله یک شرکت لهستانی که زیرمجموعه یک شرکت چند ملیتی بریتانیایی است، به عنوان تولیدکنندگان اصلی این قطعات شناسایی شده اند.
در این سند ادعا شده است که “در میان تولیدکنندگان قطعات، شرکت هایی هستند که مقر آنها در کشورهای ائتلاف تحریم ها قرار دارد، یعنی ایالات متحده، سوئیس، هلند، آلمان، کانادا، ژاپن و لهستان.”
بر اساس این گزارش، ایران در ابتدا پهپادهای شاهد را در یک کارخانه در سوریه تولید و به بندر نووروسیسک روسیه تحویل می داد، اما اخیراً تولید پهپادها به روسیه و به منطقه تارتار مرکزی آلابوگا منتقل شده است.
دولت ایران با ارسال پهپاد به روسیه به آن در جنگ علیه اوکراین کمک می کند. این پهپادها در حملات علیه شهرهای اوکراین استفاده شده اند و باعث کشته و زخمی شدن غیرنظامیان شده اند.
متحدان غربی اوکراین از جمله ایالات متحده و بریتانیا، تحریم هایی را علیه ایران اعمال کرده اند تا از ارسال پهپاد به روسیه جلوگیری کنند. اما این تحریم ها تاکنون مانع از ارسال پهپاد به روسیه نشده است.
دولت اوکراین خواستار ارسال موشک های دوربرد به اوکراین شده است تا بتواند به سایت های تولید پهپاد در روسیه، ایران و سوریه حمله کند. این اقدام می تواند به کاهش حملات پهپادی روسیه به اوکراین کمک کند.
طبق این سند، ایران قبلاً تولید خود را از طریق استفاده از یک کارخانه سوری که به بندر نووروسیسک روسیه تحویل می داد، متنوع کرده است، اما تولید پهپادها به روسیه، به منطقه تاتار مرکزی آلابوگا منتقل شده است، اگرچه تهران همچنان قطعات آنرا را تامین می کند.
در این سند آمده است که دولت ایران در تلاش است تا از تعهد تامین تسلیحات برای روسیه دست بردارد زیرا امکان تامین تمام خواستههای پهپادهای روسیه برای مقابله با اوکراین برای ایران سخت است.
یکی از پیشنهادات اوکراین برای اقدام از سوی متحدان غربی این کشور – که احتمالاً در برابر آن مقاومت خواهند کرد – حمله موشکی به کارخانه های تولید این پهپادها در ایران، سوریه و همچنین یک سایت تولید بالقوه در فدراسیون روسیه است.
این سند ادامه می دهد: “موارد فوق ممکن است توسط نیروهای دفاعی اوکراین انجام شود اگر شرکا وسایل تخریب لازم را فراهم کنند.”
هیچ نشانه یا شواهدی مبنی بر ارتکاب تخلف توسط شرکت های غربی که قطعات آنها شناسایی شده است وجود ندارد. : “تولید پهپادهای ایرانی با استفاده از قطعات تجاری موجود که عرضه آنها نیاز جدی به کنترل در سطح جهانی ندارد هوشمندانه سازگار شده است.”
گزارش هکرهای اوکراینی در مورد پهپادهای شاهد-۱۳۶ و -۱۳۱
طبق گزارش هکرهای اوکراینی، تقریباً تمام واردات به ایران از ترکیه، هند، قزاقستان، ازبکستان، ویتنام و کاستاریکا بوده است.
بارت خروتویس، نماینده پارلمان اروپا در کمیته فرعی دفاع و امنیت، گفت که هماهنگی کافی بین سرویس های اطلاعاتی اتحادیه اروپا برای مقابله با سوء استفاده از قطعات غربی وجود نداشته است. او گفت: “فکر می کنم بسیاری از آژانس های اطلاعاتی اروپا حتی به تحریم ها نگاه نمی کنند.”
این گزارش که توسط دولت اوکراین تهیه شده است، به روزترین تحلیل از تاکتیک های در حال تغییر پهپادهای روسیه و برنامه های تولید آن از زمان اولین استفاده از پهپادهای شاهد در منطقه خارکوف در ۱۳ سپتامبر ۲۰۲۲ در شهر کوپیانسک ارائه می دهد.
برخی از نکات کلیدی گزارش عبارتند از:
* وقفه ای در حملات که از ۱۷ نوامبر تا ۷ دسامبر به طول انجامید، “احتمالاً به دلیل تطبیق پهپادهایی که برای آب و هوای گرم طراحی شده اند با زمستان اوکراین بوده است”، و این “ممکن است نشان دهنده همکاری بیشتر بین روسیه و ایران در تولید و نوسازی پهپادهای شاهد-۱۳۶ و -۱۳۱ باشد”.
* تحویل پهپادهای شاهد-۱۳۶ و -۱۳۱ از ایران به روسیه از طریق دریای خزر انجام می شود. “از تهران، پهپادها به بندر امیرآباد ایران تحویل داده می شوند و از آنجا به شهر بندری ماخاچ قلعه روسیه ارسال می شوند.”
* علائم روی قطعات الکترونیکی پهپادهای مورد استفاده در اوکراین در ماه های اخیر “احتمالاً با استفاده از لیزر” از بین رفته است و نیروهای روسی شروع به استفاده از نام های “ژرانیوم-۱” و “ژرانیوم-۲” برای این پهپادها کرده اند که “احتمالاً بخشی از توافق بین ایران و روسیه برای پنهان کردن نقش ایران است”.
* در اوایل ژوئیه، یک مدل جدید شاهد-۱۳۶ با نام “Y002” در اوکراین سرنگون شد که “ممکن است در یک کارخانه تولیدی جدید در روسیه مونتاژ شده باشد”. گفته می شود این نمونه دارای قالب بندی بال متفاوتی بوده است که “ممکن است نشان دهنده تولید در یک مکان جدید نیز باشد”.
* روسیه و ایران “در حال حاضر روی موتور جدیدی برای شاهد-۱۳۶ کار می کنند که باید سرعت و برد بهتری را ارائه دهد”.
طبق گزارش ارائه شده به گروه ۷ که شامل فرانسه، ایالات متحده، بریتانیا، آلمان، ژاپن، ایتالیا و کانادا به علاوه اتحادیه اروپا است، طیف گسترده ای از قطعات تولید شده توسط شرکت های غربی در مدل های پهپاد سرنگون شده پیدا شده است.
یک پمپ سوخت تولید شده در لهستان توسط شرکت آلمانی Ti Automotive GmbH که شرکت چند ملیتی بریتانیایی TI Fluid Systems شرکت مادر آن است، در یک شاهد-۱۳۶ کشف شد، و همچنین یک میکروکنترلر با حافظه فلش داخلی و یک رگولاتور افت ولتاژ بسیار پایین با مهارکننده ساخته شده توسط شرکت سوئیسی STMicroelectronics.
همچنین یک مدار مجتمع از درایور شبکه بافر و یک ترانزیستور ساخته شده توسط International Rectifier، زیرمجموعه شرکت آلمانی Infineon Technologies AG، در یک شاهد-۱۳۶ کشف شد.
TI Fluid Systems به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداد. تجهیزات آنها به راحتی در دسترس خریداران از سراسر اروپا است و این شرکت قبلاً گفته بود که به ایران نمی فروشد.
این گزارش همچنین هشدار می دهد که روسیه و ایران در حال توسعه پهپادهای جدید و پیشرفته تری هستند که می تواند تهدید جدی تری برای اوکراین و سایر کشورها ایجاد کند.
سخنگوی STMicroelectronics گفت: «ما با بیش از ۲۰۰ هزار مشتری و هزاران شریک در سراسر جهان همکاری می کنیم. ما استفاده از محصولات خود خارج از هدف مورد نظر آنها را مجاز یا تأیید نمی کنیم.
ما یک برنامه جامع انطباق تجارت جهانی داریم که از طریق آن با تمام قوانین و مقررات تجارت بین المللی مطابقت داریم. ما یک برنامه انطباق کنترل صادرات داخلی داریم که شامل آموزش و رویه هایی برای تضمین انطباق با مقررات مختلف کنترل صادرات است. به عنوان بخشی از این برنامه، ما دستورالعمل هایی را به کانال های فروش خود ارائه می دهیم تا اطمینان حاصل کنیم که هر طرف در زنجیره تامین ما مسئولیت رعایت قوانین و مقررات قابل اجرا را درک می کند.»
سخنگوی Infineon گفت که این شرکت قطعاتی به ایران نمی فروشد و فعالیت خود را در روسیه در مارس سال گذشته تعطیل کرده است.
او گفت: «به طور کلی، رعایت قوانین قابل اجرا برای Infineon از اهمیت بالایی برخوردار است و ما سیاست ها و رویه های محکمی را برای رعایت این قوانین وضع کرده ایم. ما به مشتریان خود از جمله توزیع کنندگان دستور می دهیم که فقط فروش متوالی را مطابق با قوانین قابل اجرا انجام دهند.
کنترل فروش در طول کل عمر یک محصول دشوار است. با این حال، ما اقدامات گسترده ای را در اختیار خود انجام داده ایم تا اطمینان حاصل کنیم که با تحریم های اعمال شده علیه روسیه مطابقت داریم. هدف ما نه تنها رعایت حکم تحریم ها، بلکه روح آنها نیز است.»
در مدل شاهد-۱۳۱، کارشناسان اوکراینی یک مدار مدیریت توان یکپارچه قابل تنظیم ۱۴ کاناله و یک ریزپرداز ساخته شده توسط شرکت هلندی NXP Semiconductor و یک ترانزیستور قدرت و مدار مجتمع از International Rectifier را شناسایی کردند.
میکروکنترلر ۳۲ بیتی، پردازنده ۳۲ بیتی، میکروکنترلر با حافظه فلش داخلی و رگولاتور افت ولتاژ بسیار پایین با مهارکننده ساخت STMicroelectronics، و همچنین تراشه ردیاب GPS ساخت شرکت سوئیسی U-blox در پهپادهای ایرانی کشف شده است.
سخنگوی U-blox گفت: “U-blox حمله روسیه به اوکراین را به شدت محکوم می کند. بلافاصله پس از حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، U-blox تمام فروش به روسیه، بلاروس و مناطقی که توسط ارتش روسیه در اوکراین اشغال شده است را متوقف کرد، صرف نظر از هدف مورد نظر. اخیراً، U-blox همچنین تصمیم گرفته است که به اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا (منطقه تجارت آزاد با روسیه) قطعه نفروشد.
از سال ۲۰۰۲ U-blox یک سیاست سختگیرانه شرکتی را در پیش گرفته است که محصولات آن نباید در سلاح یا سیستم های تسلیحاتی – از جمله سیستم های شناسایی اهداف – استفاده شود.”
سخنگوی NXP Semiconductor گفت که این شرکت در حال بررسی راه های جدیدی برای جلوگیری از سوء استفاده از فناوری خود است.
وی گفت: “ما استفاده از محصولات خود در سلاح های روسی یا ایرانی، یا هر کاربرد دیگری که محصولات ما برای آن طراحی یا مجوز نشده اند را تحمل نمی کنیم. ما همچنان به رعایت قوانین کنترل صادرات و تحریم ها در کشورهایی که در آنها فعالیت می کنیم ادامه می دهیم و از هیچ تجارتی در یا با روسیه، بلاروس و سایر کشورهای تحت تحریم، از جمله ایران حمایت نمی کنیم. تیم ما در حال تماس مستمر با تنظیم کننده ها در سراسر جهان در مورد این موضوع است، زیرا ما به دنبال اقدامات اضافی برای کمک به خنثی سازی انحراف غیرقانونی تراشه هستیم.”
سخنگوی دولت بریتانیا گفت: “ما بزرگترین و شدیدترین تحریم های اقتصادی را که تاکنون علیه یک اقتصاد بزرگ اعمال شده است، اعمال کرده ایم و به طور کامل یا جزئی بیش از ۹۶ درصد از کالاهای معامله شده با روسیه در سال ۲۰۲۱ را تحریم کرده ایم.
برای ما روشن است که هر شرکت بریتانیایی یا شرکت های تابعه آنها که در حال فروش یا صادرات کالاهای تحریم شده به روسیه، به طور مستقیم یا غیرمستقیم باشند و شناسایی شوند، و قانون تحریم ها را نقض کرده باشند با جریمه سنگین یا حبس مواجه خواهند شد.
ما در حال همکاری نزدیک با شرکا برای هماهنگی اقدامات و بررسی تحریم های خود هستیم – از جمله رسیدگی به مسائل مربوط به دور زدن احتمالی تحریم ها.”