شایعات بیشتر درباره گفتگوهای ایران و آمریکا.



ایالات متحده “باز برای دیپلماسی”: آیا وزیر امور خارجه ایران قصد سفر به واشنگتن را داشته؟

ترجمه مجله هفته

شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه رهبر جمهوری اسلامی ایران “اجازه” مذاکرات مستقیم هسته‌ای بین ایران و ایالات متحده را صادر کرده است. ایران این گزارش را تکذیب کرد. اما دولت ایالات متحده درخواست سفر دیپلمات ارشد ایران به واشنگتن را تایید کرد. ایران و ایالات متحده روابط دیپلماتیک با یکدیگر ندارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، متیو میلر، روز سه‌شنبه گفت که واشنگتن “همیشه” به تهران گفته است که در مورد برنامه هسته‌ای ایران درب دیپلماسی “باز” است، اما ایران باید ابتدا “اقدامات کاهش تنش” را انجام دهد تا “فضایی برای دیپلماسی ایجاد کند”.

این اظهار نظر در پاسخ به سوالی در مورد گزارشی اخیر بود که نشان می‌داد ژاپن ابتکاری برای از سرگیری مذاکرات برای احیای توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ ارائه کرده است. به نقل از عرب نیوز به نقل از خبرگزاری ژاپنی کیودو نیوز، وزیر امور خارجه ایران، حسین امیرعبداللهیان، روز سه‌شنبه گفت که تهران از ابتکاری ژاپن که با “منافع ایران” مطابقت داشته باشد، استقبال می‌کند و از “نقش سازنده ژاپن در احیای توافق هسته‌ای” تمجید کرد،
امیرعبداللهیان به کیودو نیوز گفت که پیشنهاد ژاپن را در جریان سفری به توکیو در ماه گذشته دریافت کرده است، جایی که با نخست‌وزیر فومیو کیشیدا و وزیر امور خارجه وقت یوشیماسا هایاشی دیدار کرد. میلر گفت که او از «این ابتکار پیشنهادی خاص بی‌اطلاع است»، اما واشنگتن معتقد است که «دیپلماسی بهترین راه برای اطمینان از این است که ایران هرگز سلاح هسته‌ای به دست نیاورد».

وزیر امور خارجه ایران، حسین امیرعبداللهیان، به گفته گزارش‌ها، در هفته گذشته علاقه خود را به سفر به پایتخت ایالات متحده ابراز کرده است. این درخواست که توسط مقامات آمریکایی تایید شد، پس از سفر پرماجرای او به نیویورک همراه با رئیس‌جمهور ابراهیم رئیسی که در مجمع عمومی سازمان ملل شرکت کرد، صورت گرفت. دولت ایران تاکنون به درخواست امیرعبداللهیان برای سفر به واشنگتن واکنشی نشان نداده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، متیو میلر، این درخواست را در برابر خبرنگاران تایید کرد و اعلام کرد که این درخواست رد شده است. او گفت: «ما متعهد هستیم که به مقامات ایرانی و دیگر مقامات دولت‌های خارجی اجازه دهیم برای امور سازمان ملل به نیویورک سفر کنند، اما متعهد نیستیم که به آنها اجازه دهیم به واشنگتن دی سی سفر کنند.» طبق گزارش‌ها، امیرعبداللهیان قصد داشت برای بازدید از بخش کنسولی ایران به واشنگتن دی سی سفر کند که طبق گزارش‌ها، زیر پرچم پاکستان فعالیت می‌کند، زیرا بین ایران و ایالات متحده روابط دیپلماتیک رسمی وجود ندارد.

در روزهای گذشته، شایعاتی نیز در مورد اینکه علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، «اجازه» مذاکرات هسته‌ای مستقیم بین ایران و ایالات متحده را صادر کرده است، منتشر شد. بر اساس این گزارش، علی باقری کنی، مذاکره‌کننده ارشد ایران در امور هسته‌ای، قرار است در هفته‌های آینده با بریت مک‌گرک، نماینده ویژه ایالات متحده، در عمان دیدار کند. وزارت امور خارجه ایران اکنون این خبر را تکذیب کرده است که خامنه‌ای چراغ سبزی برای مذاکرات مستقیم با مقامات آمریکایی داده باشد.

امیرعبداللهیان روز دوشنبه به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت که تهران همچنان «اخبار مثبتی» از ایالات متحده در مورد توافق هسته‌ای دریافت می‌کند، اما آنها را بر اساس اعمال آمریکا محک خواهد زد. وی به یک پیش‌نویس قراردادی که سال گذشته مذاکره شد، اشاره کرد که هرگز تکمیل نشد.

ماه آینده، در چارچوب توافق هسته‌ای، تعدادی از محدودیت‌ها در زمینه توسعه موشک‌های بالستیک توسط ایران منقضی می‌شود، اما قدرت‌های اروپایی اعلام کرده‌اند که تحریم‌های خود را حفظ خواهند کرد.