
چین و سوریه بر سر شراکت استراتژیک توافق کردند. دو کشور در پروژه جاده ابریشم به دنبال همکاری هستند.
نوشته کارین لوکفلد
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته
شی جین پینگ گفت: «با توجه به محیط بین المللی ناپایدار و نامطمئن، چین آماده است تا به همکاری با سوریه در راستای همکاری دوستانه و حفظ عدالت و انصاف بینالمللی ادامه دهد.»
وی افزود که پکن همچنین از یک راه حل سیاسی برای سوریه بر اساس اصل «راه حل سوریهای، توسط سوریها» حمایت میکند که این راه حل در توسط قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل در نظر گرفته شده است.
شی جین پینگ گفت که پکن در چارچوب پروژه جدید جاده ابریشم آماده همکاری جامع با سوریه است. این امر به ترویج صلح و توسعه در سطح منطقهای و بینالمللی کمک خواهد کرد.
اسد روز پنجشنبه به دعوت رئیس جمهور و دبیرکل حزب کمونیست چین، شی جین پینگ، وارد هانگژو شد. وی در اولین سفر خود به چین در ۲۰ سال گذشته، توسط چندین وزیر همراهی شد.
اسد قرار است روز شنبه در مراسم افتتاحیه بازیهای آسیایی ۱۹ در هانگژو شرکت کند. این بازیها که دو هفته به طول میانجامد، میزبان ورزشکارانی از بیش از ۴۰ کشور در ۶۱ رشته ورزشی است.
نخستوزیر کره جنوبی، هان داک سو، رئیسجمهور تیمور شرقی، زانانا گوسمان، رئیسجمهور نپال، رام چندرا پاودل و ولیعهد کویت، شیخ مشعل احمد الجابر الصباح نیز به دعوت شی جین پینگ در این بازیها حضور دارند.
علاوه بر یک ضیافت دولتی با شی جین پینگ، مذاکرات دوجانبه سیاسی و اقتصادی نیز برنامه ریزی شده است.
مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، گفت که سفر رئیس جمهور سوریه فرصتی برای «عمیقتر کردن اعتماد سیاسی متقابل و همکاری دو کشور در زمینههای مختلف» است.
رئیس جمهور سوریه در ماه آوریل یک مقام ارشد چینی را در دمشق پذیرفت و در این دیدار بر نقش روسیه و چین در ایجاد یک نظم جهانی جدید، قوی و چند قطبی تأکید کرد. در این دیدار همچنین در مورد پروژه های زیرساختی نیز بحث شد. در ژانویه ۲۰۲۲ دمشق و پکن بیانیه ای مشترک در مورد پیوستن سوریه به پروژه «راه جدید ابریشم» امضا کردند. ناظران انتظار دارند که این موضوع اکنون در مرکز مذاکرات قرار گیرد. بر اساس گزارش شبکه خبری لبنانی المیادین، قرار است تعدادی توافقنامه دوجانبه امضا شود.
از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ چین از دمشق به ویژه در شورای امنیت سازمان ملل حمایت دیپلماتیک کرده است. پکن در کنار مسکو، خواستار لغو تحریم های یکجانبه اقتصادی و مالی (تحریم ها) است که توسط اتحادیه اروپا و ایالات متحده علیه دمشق اعمال شده است و بازسازی کشور را مسدود می کند. علاوه بر این، جمهوری خلق خواستار خروج نیروهای آمریکایی از سوریه است که به کشور دسترسی به منابع طبیعی خود یعنی نفت، گندم و پنبه در شمال و شرق کشور را نمی دهند. علاوه بر این، با مسکو، تلاش می شود تا کمک های بشردوستانه برای کشور از طریق دمشق توزیع شود، همانطور که حقوق بشر بین الملل پیش بینی می کند.
با میانجیگری بین عربستان سعودی و ایران، چین در مارس ۲۰۲۳ حضور سیاسی خود را در منطقه خلیج فارس به میزان قابل توجهی گسترش داد و بدین ترتیب فرصتی برای مذاکرات در مورد جنگ نیابتی متعدد عربستان سعودی و ایران و بحران ها در عراق، سوریه، لبنان و یمن ایجاد کرد. برای کشورهای جنگ زده منطقه، همکاری با چین در پروژه جدید جاده ابریشم برای اولین بار چشم انداز بهبود اقتصادی را فراهم می کند.