اعتراضات در ایروان تهمت براندازی

نخست‌وزیر ارمنستان در میان اعتراضات گسترده، از احتمال “کودتای دولتی” در ایروان هشدار داد.

پس از آغاز “اقدامات محلی مبارزه با تروریسم” وزارت دفاع جمهوری آذربایجان، گفته می‌شود که تاکنون ۲۵ نفر کشته شده‌اند.

نخست‌وزیر ارمنستان، نیکول پاشینیان، روز سه‌شنبه اعلام کرد که تنش‌های فزاینده در منطقه مورد مناقشه قره‌باغ ممکن است منجر به کودتای دولتی شود.

پاشینیان در بیانیه‌ای گفت: «همانطور که انتظار می‌رفت، از سوی گروه‌های مختلف بیانیه‌هایی تا حد فراخوان برای برگزاری کودتای دولتی در ارمنستان منتشر می‌شود.»

وی قول داد که «قانون و نظم» را حفظ کند و به ادعایی «تلاش‌های کودتایی» پاسخ مناسب دهد.

در «اقدامات محلی مبارزه با تروریسم» که وزارت دفاع جمهوری آذربایجان روز سه‌شنبه در منطقه مورد مناقشه قره‌باغ آغاز کرد، ظاهراً ۲۵ کشته شده‌اند.

طبق گزارش گگهام اسپانیان، ناظر حقوق بشر در قره‌باغ، که در X/توییتر گزارش داد، تعداد کشته‌شدگان به ۲۵ نفر از جمله دو غیرنظامی افزایش یافته است. این اطلاعات هنوز به طور مستقل قابل بررسی نیستند. تا در بعدازظهر امروز صحبت از پنج کشته در میان بود.

قبل از اقدامات اعتراضی، جمهوری آذربایجان اعلام کرد که قصد دارد “اقدامات ضدتروریسم محلی” در قره‌باغ انجام دهد و ادعا کرد که ارمنستان حضور نظامی خود را در منطقه جداشده به طور مخفیانه تقویت کرده است. باکو ادعا می‌کند که فقط به اهداف نظامی در آن منطقه حمله میکند. ارمنستان نیز این حمله را به عنوان یک “تجاوز بزرگ‌مقیاس مجدد علیه مردم قره‌باغ” توصیف کرد، اما رد کرد که واحدهایی را برای دفاع از ارامنه قره باغ به منطقه مورد مناقشه اعزام کرده باشد.

این حملات، ناآرامی‌هایی را در ارمنستان به راه انداخت، زیرا صدها معترض به خیابان‌های ایروان آمدند. آنها در قلب پایتخت ارمنستان جمع شدند و سعی کردند ترافیک را مختل کنند. معترضان خواستار مشارکت نظامی ارمنستان در بحران قره‌باغ شدند و پاشینیان را به خیانت به کشورشان متهم کردند.

ساکنان قره‌باغ که عمدتاً ارمنی‌های هستند، در طول فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی از جمهوری آذربایجان جدا شد. در دهه ۱۹۹۰، به. عنوان جمهوری جداشده جنگ استقلال طلبانه ای را علیه باکو انجام داد. و در این جنگ، استقلال خود را به دست آورد و طی سال‌ها روابط نزدیکی با ایروان داشت. با وجود این پیوندها، ارمنستان جمهوری جداشده را نه به طور رسمی به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناخته است و نه تلاش کرده است آن را به قلمرو خود ادغام کند.

با این حال، این منطقه مورد مناقشه همچنان نقطه داغ در تنش‌های مداوم بین باکو و ایروان بوده است که طی آن بارها به درگیری‌های نظامی منجر شده است. مهم‌ترین درگیری سال‌های اخیر در سال ۲۰۲۰ رخ داد و منجر به بازپس‌گیری کنترل بخش‌های مهمی از قره‌باغ توسط باکو شد. خصومت‌ها با آتش‌بسی که توسط روسیه میانجی‌گری شد، حل و فصل شد. در نتیجه، امکان اعزام نیروهای حافظ صلح روسیه به منطقه مورد مناقشه فراهم شد.

از آن زمان، ایروان بارها مسکو را متهم کرده است که از نظر نظامی از ارمنستان در برابر آذربایجان حمایت نمی‌کند و تعهدات خود را نقض می‌کند. از سوی دیگر، باکو بر عزم خود برای «پایبندی» به شرایط توافقنامه سه‌جانبه بین ایروان و مسکو در مورد مأموریت صلح تأکید میکند. باکو اعلام کرد که قبلا قصد خود را برای آغاز یک عملیات جنگی موسوم به “ضدتروریسم” به نیروهای روسی اطلاع دهد. سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، ماریا زاخاروا، گفت که هشدار جمهوری آذربایجان تنها “چند دقیقه قبل از آغاز عملیات نظامی” به آنها ارسال شد.

Be the first to comment

پاسخی بگذارید