
آمریکا ممکن است تحریم هایی علیه مهندس سابق TSMC اعمال کند
اگر جادوگر تراشههای تایوانی کنترلهای صادراتی را زیر پا بگذارد، واشنگتن میتواند داراییهای او در ایالات متحده را مسدود کند – اما او همچنان یک قهرمان جمهوری خلق چین است.
توسط جف پائو
منتشر شده در آسیا تایمز
ترجمه مجله هفته
این که آیا یک مهندس تراشه تایوانی که شرکت SMIC در تولید تراشه های ۷ نانومتری برای تلفن همراه و تبلت هواوی از جمله مدل Mate60 Pro کمک و هدایت کرد، توسط ایالات متحده تحریم خواهد شد، به یک موضوع داغ در تایوان و چین تبدیل شده است.
پس از معرفی غیرمنتظره پردازنده Kirin 9000s که در داخل تلفن همراه Mate60 Pro در ۲۹ آگوست، توسط لیانگ مونگ-سونگ مدیر عامل SMIC و یک مهندس سابق TSMC و سامسونگ، اکنون او به عنوان قهرمانی در صنعت تراشه در چین، همراه با بنیانگذار هواوی رن ژنگفی و بنیانگذار SMIC شیانگ روژینگ ستایش می شود.
پس از آنکه وزارت بازرگانی ایالات متحده در ۷ سپتامبر اعلام کرد که در حال جمع آوری اطلاعات در مورد تراشه ادعایی ۷ نانومتری Mate60 Pro است، بسیاری از وب سایت های خبری تایوانی گفتند که لیانگ احتمالاً به دلیل همیاری در تولید آن تحت بررسی دولت آمریکا قرار گرفته و او بزودی تحریم خواهد شد. اسکوپ تایوان نیوز، یک مجله تایوانی، روز دوشنبه مقاله ای با عنوان «آمریکا در حال بررسی تراشه جدید هواوی است. به این دلیل یک خائن از شرکت TSMC ممکن است تحریم شود» منتشر کرد.
«چه کسی شرکت چینی SMIC را به ساخت تراشه های ۷ نانومتری هدایت کرد؟ بسیاری از افراد به لیانگ مونگ-سونگ اشاره کردند که چند سال پیش متهم به افشای اسرار صنعتی توسط TSMC شده بود. “مردم علاقه مند هستند بدانند که آیا او توسط ایالات متحده تحریم خواهد شد.”
“آمریکا چگونه می تواند اکنون تسلیم شود؟ این غیرممکن است، “دال جیه ون-چیه، رئیس سابق برنامه ریزی سیاست خارجی تایوان به رسانه ها گفت. “ایالات متحده قطعاً تحریم های خود علیه هواوی را تقویت خواهد کرد. و این بار بر سرکوب SMIC تمرکز خواهد کرد.”
“ایالات متحده ممکن است لیانگ مونگ-سونگ را مطابق با قانون فدرال مجازات کند،” جیه گفت. “اگر لیانگ مونگ-سونگ به ایالات متحده سفر نکند، آمریکایی ها کاری از دستشان بر نخواهد آمد. اما اگر دارایی هایی در ایالات متحده داشته باشد، آنها را از دست خواهد داد.”
” لیانگ مونگ-سونگ باید قبلاً خود را برای این احتمال آماده کرده باشد. از زمانی که او به SMIC پیوست، او میدانست که زمانی خواهد رسی که روزی او به دشمن صنعت تراشه در تایوان و ایالات متحده تبدیل خواهد شد”. جولیان کو، عضو سابق مجلس عوام و نظریه پرداز برجسته گفت:
“لیانگ به وضوح می داند که در این زندگی به دنبال چه چیزی است،” جولیان کو گفت، “در سال ۲۰۲۱ حقوق سالانه او تنها ۱.۵۳ میلیون دلار آمریکا بود که در رتبه بندی او بسیار پایین است. از سال ۲۰۲۱ او حقوق خود را به صندوق آموزشی خود اهدا کرده و زمان زیادی را صرف پرورش استعدادهای جوان کرده است.”
جولیان کو، عضو سابق مجلس عوام و نظریه پرداز برجسته، تردید کرد که لیانگ دارای مقدار زیادی دارایی در ایالات متحده باشد. علاوه بر این، او گفت که SMIC به لیانگ یک آپارتمان ۲۲.۵ میلیون یوان (۳.۱ میلیون دلار آمریکا) داده است که به او اجازه می دهد نگران محل زندگی خود نباشد.
“اگر تایوان و ایالات متحده به دلیل جنگ فناوری ایالات متحده و چین، لیانگ را یک شرور می دانند، چین واقعی او را یک قهرمان می نامد”.
قهرمان یا شرور؟
این هفته ویدیویی که از مشارکت لیانگ در صنعت نیمه هادی چین تقدیر می کند، توسط کاربران اینترنتی چینی به طور گسترده ای منتشر شده است.
در این ویدیو، یک گوینده می گوید که اگر وزارت بازرگانی ایالات متحده شواهدی داشته باشد که لیانگ به طور شخصی کنترل های صادراتی ایالات متحده را نقض کرده است، وی را تحریم خواهد کرد. گوینده می گوید که با تحریم لیانگ، ایالات متحده می تواند به جهان سیگنال دهد که هر کس کنترل های صادراتی آن را نقض کند، عواقبی خواهد داشت.
مفسران دیگر اشاره می کنند که اگر لیانگ تحریم شود، درآمد حاصل از ۵۰۰ پاتنت ثبت اختراع که در اختیار لیانگ است را از دست خواهد داد. علاوه بر این، برخی از مهندسان تراشه خارجی ممکن است در کار برای سازندگان نیمه هادی های چینی مردد شوند.
برخی از مفسران سرزمین اصلی چین می گویند که تحریم لیانگ غیرمنطقی است زیرا محدودیت های ایالات متحده فقط شهروندان ایالات متحده را از کار برای سازندگان نیمه هادیها ی چینی منع می کند، نه تایوانی ها را. آنها همچنین خاطرنشان می کنند که لیانگ هشت سال پس از ترک TSMC به SMIC پیوسته است و بنابراین اطلاعات وی از وضعیت تراشها به ۸ سال قبل باز میگردد و عملاً چیزی به عنوان جاسوسی وجود ندارد.
لیانگ در سال ۱۹۵۳ در تایپه متولد شد و مدرک لیسانس خود را در مهندسی برق از ملی چنگ کونگ دانشگاه و ادامه تحصیل خود را در دانشگاه کالیفرنیا، برکلی دریافت کرد. تحت هدایت مهندس برق آمریکایی دیوید هوجس، او در سال ۱۹۸۸ مدرک دکتری خود را دریافت کرد.
سپس به AMD پیوست و در توسعه واحد های پردازش مرکزی K6 و K7 شرکت کرد. در سال ۱۹۹۲، او به تایوان بازگشت و به TSMC پیوست.
در سال ۲۰۰۰، لیانگ به عنوان یکی از “شش شوالیه” که به TSMC کمک کرد تا یک تراشه 130nm را توسعه دهد، نامگذاری شد. در فوریه ۲۰۰۹، او پس از عدم ارتقا شغلی و بی توجهی تصمیم به ترک TSMC گرفت. پس از انقضا دوره عدم رقابت دو ساله، او با حقوق سالانه ۴ میلیون دلار به سامسونگ پیوست.
سپس شرکت TSMC به دلیل افشای اسرار صنعتی از سامسونگ شکایت کرد. گزارش تحلیلی که توسط TSMC منتشر شد ادعا میکرد، که تراشه های ۴۵، ۳۲ و ۲۸nm سامسونگ از فناوری های مشابه TSMC استفاده کرده اند. لیانگ در سال ۲۰۱۵ در این پرونده بازنده اعلام شد و در سال ۲۰۱۷ با حقوق سالانه اولیه تنها ۲۰۰ هزار دلار به SMIC پیوست.
در اواخر سال ۲۰۲۰، او اعلام کرد که استعفا می دهد اما بعداً نظر خود را تغییر داد زیرا SMIC حقوق او را به ۱.۵۳ میلیون دلار افزایش داد و به او یک آپارتمان اعطا کرد.
آینده ماموریت ها
کارشناسان تراشه در Semianalysis.com در مقاله ای که روز سه شنبه منتشر شد نوشتند که SMIC تراشه های ۷nm خود را با استفاده از فرآیندی مشابه آنچه TSMC در سال ۲۰۱۸ استفاده شده، تولید کرد. آنها می گویند SMIC “در بدترین حالت فقط چند سال” از TSMC عقب است و “می توان استدلال کرد که SMIC علیرغم محدودیت ها، فقط چند سال از اینتل و سامسونگ عقب است.”
آنها می گویند این شکاف می تواند حتی کمتر هم باشد زیرا SMIC یک مرکز مهندسی عالی را از کارشناسان محلی و تایوانی استخدام کرده است.
“لیانگ به پیشرفت های فناوری در صنعت تراشه در تایوان، کره جنوبی و چین کمک کرده است،” یک ستون نویس مستقر در گانگدونگ در مقاله ای که در تاریخ ۷ سپتامبر منتشر شد، می گوید. “لیتوگرافی ASML و لیانگ دو پیش شرط برای چین برای تولید تراشه های ۵ جی هستند.”
نویسنده می گوید لیانگ حداقل سه سال را صرف کمک به SMIC برای دستیابی به فناوری ۷nm کرده است، اما تولید تراشه های ۵nm که به استفاده از لیتوگرافی فوق بنفش شدید (EUV) نیاز دارند، بسیار طولانی تر خواهد بود.
او می گوید که به دلیل ممنوعیت صادرات لیتوگرافی EUV ASML توسط دولت هلند، نیمه هادی سازان چینی باید منتظر راه اندازی لیتوگرافی EUV که اکنون توسط شانگهای میکرو الکترونیکس اکویپمنت (SMEE) در حال توسعه است، باشند.
به گفته وب سایت این شرکت، پیشرفته ترین لیتوگرافی SMEE، SSA600/20، می تواند تراشه های ۹۰nm را تولید کند. گزارش های رسانه ای می گویند تاکنون فقط یک دستگاه برای استفاده تحقیقاتی فروخته شده است.
روزنامه سکوریتیس تایمز چین در تاریخ ۲۶ ژوئیه گزارش داد که SMEE قصد دارد اولین لیتوگرافی DUV خود را که می تواند تراشه های ۲۸nm را تولید کند، تا پایان امسال تحویل دهد.
در واقع، لیانگ در سال ۲۰۲۱ گفته بود که چین باید واقعیت این را که نمی تواند بدون لیتوگرافی EUV chip های ۵nm تولید کند، بپذیرد. او گفت که غیرواقعی است که امیدوار باشیم کشور بتواند شکاف فناوری خود را با غرب به طور ناگهانی ببندد.
برخی از نظر دهندگان می گویند هرگونه محدودیت ایالات متحده علیه لیانگ او را از SMIC خارج نخواهد کرد، بلکه به او کمک خواهد کرد تا شهرت خود را در سرزمین اصلی بیشتر کند و محبوب تر شود. آنها می گویند ماموریت های آینده لیانگ این است که به SMIC کمک کند تا بهره وری تراشه های ۷nm تولید شده با لیتوگرافی DUV را افزایش دهد و مهارت های خود را به مهندسان جوان منتقل کند.
با استفاده از DUV، بهره وری تراشه های ۱۴nm و ۷nm TSMC به ترتیب ۹۵-۹۶% و ۸۰% است. «سمیکوندکتر مانو فاکتورینگ ساوت چاینا» (SMSC)، یک شرکت تابعه SMIC، ادعا کرده است که بهره وری تراشه های ۱۴nm آن به ۹۵% رسیده است، اما هرگز در مورد بهره وری تراشه های کوچکتر چیزی را افشا نکرد.
به نقل از برخی تحلیلگران، رویترز تخمین زد که فرآیند ۷nm SMIC نرخ بهره وری زیر ۵۰% دارد.
.
Be the first to comment