چرا تحویل موشک های دوربرد به اوکراین برای روسیه خطری جدی است؟

ایالات متحده و متحدان آن موشک‌های دوربرد را برای اوکراین آماده می‌کنند.

کریستف بلات
آسیا تایمز
مجله هفته

صداهایی از واشنگتن حاکی از آن است که رئیس‌جمهور ایالات متحده، جو بایدن، ممکن است در حال پشت سر نهادن تردید خود در مورد ارسال موشک‌های دوربردی باشد که اوکراین به شدت به آنها نیاز دارد.

بر اساس گزارش CNN در ۱۱ سپتامبر، که به نقل از “یک مقام آشنا با مذاکرات” بود، هنوز تصمیم نهایی در مورد ارسال سیستم‌های موشکی تاکتیکی ارتش (ATACMS) به اوکراین گرفته نشده است.

با این حال، به گفته منبع CNN، “احتمال وقوع آن اکنون بیشتر از قبل است … بسیار بیشتر. من فقط نمی دانم کی.”

پیشرفت کند ضد حمله بهار و تابستان اوکراین، نیاز به قابلیت‌های تسلیحاتی اضافی را برجسته کرده است. به‌ویژه، اوکراین از موشک‌هایی می‌خواهد که می‌توانند درعمیقا «پشت جبه‍ه» روسیه ضربه بزنند و به کی‌یف اجازه می‌دهد تا ستادهای میدانی و انبارهای تسلیحات روسیه را هدف قرار دهد.

در مقاله‌ای برای اندیشکده مستقر در لشتاین، خدمات اطلاعاتی ژئوپلیتیک (GIS) که در ماه آگوست منتشر شد، دبیر شورای امنیت و دفاع ملی اوکراین، الکسی دانلوف، فهرستی از سیستم‌های تسلیحاتی را ارائه کرد.

این شامل مهمات و گلوله‌های توپخانه با کالیبر مختلف، سیستم‌های موشکی دوربردتر، موشک‌های کروز، هواپیماهای چندمنظوره و هلیکوپترها و پهپادهاست (دانلوف گفت که روسیه در تعداد پهپاد به نسبت پنج به یک برتری دارد).

کی‌یف همچنین به دنبال تجهیزات مین‌روبی پیشرفته رباتیک است و از متحدان خود می‌خواهد تا تاسیسات تعمیر و نگهداری سلاح‌های غربی را در کشورهای همسایه اوکراین راه‌اندازی کنند.

در تابستان سال ۲۰۲۲، ایالات متحده سیستم‌های موشکی چندگانه هدایت‌شونده را تحویل داد، موشک‌هایی که از Himars (سیستم‌های موشکی با قابلیت جابجایی بالا) پرتاب می‌شوند و بردی ۷۰ کیلومتری دارند.

اینها برای انجام حملات به تاسیسات لجستیکی روسیه استفاده شد که قبلاً خارج از برد آتش توپخانه قرار داشتند. این باعث شد روسیه انبار مهمات و سایر مراکز مهم خود را به عقبتر منتقل کند.

اما ATACMS، که همچنین از Himars پرتاب می‌شود و بردی تا ۳۰۰ کیلومتر دارد، دفاع روسیه در جنوب را بسیار دشوار خواهد کرد. این می‌تواند برای نیروهای اوکراینی که برای عبور و رسیدن به دریای آزوف، ۱۰۰ کیلومتر دورتر قرار دارند، بسیار مهم باشد.

تغییر عقیده

تردید اولیه بایدن در ارسال سیستم‌های موشکی دوربرد به دلیل نگرانی‌های ایالات متحده در مورد اینکه ATACMS می‌تواند برای هدف قرار دادن اهدافی در عمق خاک روسیه استفاده شود و خطر بالا گرفتن درگیری را افزایش دهد، بود. اما استراتژی اوکراین در استفاده از پهپادهای تولید داخل برای حمله به داخل روسیه نشان می‌دهد که از دلایل تردید ایالات متحده آگاه است.

و اوکراین قبلاً برخی از سیستم‌های موشکی دوربرد را دریافت کرده، مانند موشک‌های کروز Storm Shadow که توسط بریتانیا تأمین می‌شود که گفته می‌شود در حمله اخیر به تأسیسات ناوگان دریای سیاه روسیه در سواستوپل استفاده شده است. آنها به دو کشتی آسیب زدند.

تصمیم بایدن برای لغو مواضع ایالات متحده در مورد اجازه دادن به متحدان ناتو برای تأمین جنگنده F-16 برای اوکراین نشان می دهد که ایالات متحده – و با آن، ناتو – از نیاز به تقویت قابل توجه تسلیحات اوکراین آگاه هستند اگر ضد حمله ۲۰۲۳ آن قرار است اهداف خود را هر چه زودتر محقق کند.

در همین حال، دولت آلمان در حال بررسی ارائه موشک‌های کروز Taurus به اوکراین است که می‌توانند به طور خودکار به اهداف خود نزدیک شوند. موشک‌های تاوروس بردی تا ۵۰۰ کیلومتر دارند.

به نظر میرسد باز هم، برد موشک ها و ترس از تشدید درگیری به یک نقطه حساس برای تصمیم گیری تبدیل شده است – و دولت آلمان در حال بررسی تغییر سیستم برای محدود کردن برد آن است. گفته می‌شود که تاوروس در ۳۵ متری ارتفاع از زمین حرکت می‌کند، که کشف آن را برای سیستم‌های رادار سخت می‌کند و می‌تواند سرعت هوایی تا ۷۲۷ مایل در ساعت را طی کند.

روایت مداوم اوکراین از زمان حمله روسیه در فوریه ۲۰۲۲ نیاز آن به سیستم‌های تسلیحاتی بیشتر و پیچیده‌تر بوده است. الکسی دانلوف، در مقاله خود در ماه آگوست (که با عنوان “چرا اوکراین اکنون به سلاح نیاز دارد”) به ماده ۵۱ منشور ملل متحد اشاره کرد و گفت که “به نفع خود اعضای سازمان ملل است که به اوکراین در دفاع از خود کمک کنند.”

دانلوف نیازهای در حال تغییر اوکراین را از دفاع ناامیدانه اولیه آن در برابر نیروی تهاجمی روسیه، که برتری عظیم توپخانه را داشت، تا نیازهای آن در حال حاضر که نیروهای اوکراینی برای شکستن خطوط دفاعی روسیه می جنگند، ردیابی کرد.

او همچنین صریحاً آنچه را که بسیاری از مردم مدتی است می گویند بیان کرد: “اگر اوکراین بتواند اهداف عملیات تهاجمی کنونی خود را محقق کند، می تواند توجه و کمک طولانی مدت کشورهای غربی را حفظ کند.”

روسیه نشان داده است که تا حدودی توانایی انطباق با تغییرات در تاکتیک های اوکراین را دارد. اما استقرار ATACM ها و موشک های کروز تاوروس و سایر موشک ها با برد طولانی تر، به اوکراین این امکان را می دهد که اهداف را در سراسر قلمرو اوکراین تحت کنترل روسیه هدف قرار دهد. این شامل کریمه نیز می شود – همانطور که با حمله اخیر موفقیت آمیز به سواستوپل نشان داده شد.

به همین منظور، رئیس جمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، فشار بر بایدن و سایر رهبران ناتو را حفظ می کند. او اخیراً اعلام کرد که اگرچه کشورش از هر گونه کمک غربی سپاسگزار است، اما تاخیرها به دلیل ملاحظات سیاسی به قیمت جان سربازان اوکراینی و پویایی ضد حمله اوکراین تمام می شود.

“ما … خیلی منتظر ماندیم. این درست است. من از شرکا، ایالات متحده، اتحادیه اروپا، سایر شرکا سپاسگزارم،” او به CNN در ۱۱ سپتامبر گفت. “من از رئیس جمهور بایدن و کنگره بسیار سپاسگزارم، اما باید بفهمیم: ما خیلی منتظر ماندیم، آنها [روس‌ها] از این فرصت استفاده کردند و مین گذاری کردند.”

به عنوان بخشی از آماده سازی روسیه برای ضد حمله اوکراین، روسیه مین های میدانی را در طول خطوط دفاعی خود گسترش داد. اکنون این کشور یکی از آلوده ترین کشورهای جهان به مین ها محسوب می شود.

کریستف بلات استاد روابط بین الملل و امنیت در دانشگاه برادفورد

Be the first to comment

پاسخی بگذارید