چین پیشنهادی برای اصلاح و توسعه همکاری جهانی منتشر کرد.



وزارت امور خارجه جمهوری خلق چین

گلوبال تایمز

ترجمه مجله هفته

وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه «پیشنهاد جمهوری خلق چین برای اصلاح و توسعه همکاری و حکمرانی جهانی» را منتشر کرد. تحلیلگران چینی می گویند این سند جامع و دور اندیش، ایده ها و مواضع چین را در مورد تقریباً همه مسائل داغ جهان منعکس می کند و برای ایجاد یک جامعه با آینده مشترک برای بشریت ضروری است.

سال ۲۰۲۳ مصادف با دهمین سالگرد پیشنهاد ایده «جامعه ای با آینده مشترک برای بشریت» توسط رئیس جمهور چین شی جین پینگ است. این پیشنهاد می گوید که طی این دهه، این مفهوم از یک ایده به عمل، و از یک چشم انداز به واقعیت تبدیل شده است. چین از جامعه جهانی می خواهد که بر چندجانبه گرایی واقعی عمل کند، نظام بین المللی با محوریت سازمان ملل متحد را حفظ کند، از سازمان ملل متحد در ایفای نقش مرکزی در امور بین الملل حمایت کند و سیستم حکمرانی جهانی را توسعه و بهبود بخشد.

مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین، در یک کنفرانس مطبوعاتی عادی روز چهارشنبه، این پیشنهاد را توضیح داد و گفت که جامعه جهانی انتظار دارد که سازمان ملل متحد در امور بین الملل نقش فعالی ایفا کند و به طور مداوم سیستم حکمرانی جهانی را اصلاح و بهبود بخشد.

او گفت که این پیشنهاد به طور جامع موضع و مواضع چین را در زمینه های کلیدی حکمرانی جهانی مانند صلح، امنیت، توسعه، حقوق بشر و جامعه، و همچنین اصلاح نهادی، تشریح می کند.

کارشناسان می گویند که در این سند، چین آخرین مواضع و پیشنهادات خود را در مورد بحران اوکراین، مسائل هسته ای ایران و شبه جزیره کره، مسئله افغانستان، مناقشه فلسطین و اسرائیل، و همچنین مسائل سوریه، سودان، لیبی و یمن منتشر کرده است. این مواضع با ایالات متحده و برخی از متحدان غربی آن متفاوت است، اما بسیار نزدیکتر و شبیه به مواضع کشورهای در حال توسعه است. این نشان می دهد که چین همچنان در کنار عدالت و انصافی که اکثریت جامعه بین المللی آن را برپا می کند، خواهد ایستاد و تسلیم هژمونی نخواهد شد.

در مورد بحران اوکراین، این سند می گوید: «هیچ کس از درگیری ها و جنگ ها سود نمی برد. اعمال تحریم ها، اعمال فشار یا دامن زدن به آتش درگیری فقط اوضاع را تشدید خواهد کرد. مهم است که احترام متقابل را حفظ کنیم، ذهنیت جنگ سرد را رها کنیم، از ائتلاف بندی برای تحریک تنش های اردوگاهی دست برداریم و برای ایجاد یک معماری امنیتی اروپایی متعادل، موثر و پایدار کار کنیم.»

در مورد بحران هسته ای شبه جزیره کره، این سند می گوید: «با توجه به وضعیت کنونی، طرف های ذینفع باید آرام و خویشتندار باشند، برای کاهش تنش ها تلاش کنند و برای ایجاد شرایط لازم برای از سرگیری مذاکرات تلاش کنند، نه اینکه بر تحریم ها و فشار اصرار کنند که فقط مشکلات را تشدید و تنش ها را افزایش می دهد.»

لی هه دونگ ، استاد دانشگاه روابط خارجی چین ، روز چهارشنبه به گلوبال تایمز گفت: “در حال حاضر ، حاکمیت جهانی با چالش های عظیم تلاطم ، تفرقه و تنش روبرو است و برای اطمینان از امنیت ، ثبات و رفاه پایدار ، ما به ایده های مثبت ، موثر و مورد قبول جهانی نیاز داریم. حاکمیت و اطمینان از اجرای آنها. این پیشنهاد واقعاً در شرایط فعلی مورد نیاز است. “

تفکر ایالات متحده و غرب در مورد حاکمیت جهانی منسوخ شده و روز به روز ناکارآمدتر می شود و تلاطم جاری در سراسر جهان گواه آن است. قوانین و ایده های قدیمی تحت سلطه غرب بر اساس بی عدالتی ، زورگویی و غارت علیه کشورهای در حال توسعه است و اینها خطرات زیادی را برای جهان به همراه داشته و تفرقه و تنش ایجاد کرده است ، لی خاطرنشان کرد.

لی گفت: “ایده چین برای حاکمیت جهانی برای مقابله با بی عدالتی و عدم تعادل ایجاد شده است” ،
در مورد مسئله فلسطین – اسرائیل ، سند گفت: “مهم است که به مسیر درست مذاکرات صلح پایبند باشیم ، وضعیت تاریخی اماکن مقدس در اورشلیم را محترم بشماریم ، از اظهارات و اقدامات رادیکال و تحریک آمیز خودداری کنیم ، میزبانی یک کنفرانس صلح بین المللی با مشارکت گسترده تر ، مقام بالاتر و نفوذ بیشتر ، شرایط را برای از سرگیری مذاکرات صلح فراهم کنیم و تلاش های ملموسی انجام دهیم تا دو دولت فلسطین و اسرائیل به طور مسالمت آمیز با هم همزیستی کنند.”

چین معتقد است که مسائل داغ منطقه ای مانند مسئله هسته ای ایران و مسائل سوریه ، سودان ، لیبی و یمن باید از طریق سیاسی حل و فصل شوند. چین از کشورهای خاورمیانه در کاوش مستقل در مسیرهای توسعه ، حل مسائل امنیتی منطقه ای از طریق همبستگی و هماهنگی و حفظ صلح و امنیت پایدار در منطقه حمایت می کند .

وانگ ییوی ، مدیر موسسه امور بین الملل دانشگاه رنسانگ چین ، به گلوبال تایمز گفت که این سند نه تنها مسائل داغ جاری و بحران های ژئوپلیتیکی دیرپا را پوشش می دهد ، بلکه به آینده نیز چشم دوخته است.

“اعماق دریا ، مناطق قطبی ، فضای بیرونی ، فضای سایبر و فناوری دیجیتال و هوش مصنوعی (AI) به خطوط مقدم حاکمیت جهانی تبدیل شده اند. با توجه به شرایط ، مناطق و چالش های جدید ، ما باید از اصول صلح ، توسعه ، فراگیر بودن و حاکمیت مشترک پیروی کنیم و گام های فعالی برداریم تا قوانین حاکم بر خطوط مقدم را با زمان به روز نگه داریم و کاملاً منعکس کننده نظرات ، منافع و آرزوهای کشورهای در حال توسعه باشد. حقوق مشارکت ، بیان دیدگاه ها و تصمیم گیری کشورهای در حال توسعه باید به طور کامل تضمین شود. “.

«جامعه بین المللی باید متعهد به حفظ فضای سایبری با صلح ، امنیت ، باز و همکاری باشد و مخالف تقسیم اردوگاهی ، نظامی سازی و تجزیه فضای سایبری باشد ، سند گفت. “هیچ طرفی نباید مفهوم امنیت ملی را بیش از حد کشش دهد یا به طور بی پروا حق مشروع دیگری را برای توسعه محروم کند. مزیت در فناوری های سایبری نباید برای گسترش فناوری های سایبری تهاجمی یا تبدیل فضای سایبر به میدان جدیدی برای رقابت ژئوپلیتیکی استفاده شود«.

سیستم سازمان ملل هنوز در شرایطی قرار ندارد که بتواند تمامی این جبهه‌های جدید را در چهارچوب قوانین خود پوشش دهد. بنابراین مهم است که چین موضع خود را اعلام کند و تأکید کند که جبهه های جدید نباید به عرصه های رقابت قدرت بزرگ تبدیل شوند و نباید تسلیح و نظامی شوند. آنها باید توسط کل بشریت به اشتراک گذاشته شوند و اگرچه اکنون برخی از کشورها قادر به ورود به این جبهه های جدید نباشند ، اما کشورهایی که دارای این مزیت هستند باید از حقوق حفاظت کنند.

Be the first to comment

پاسخی بگذارید