جنوب مقاومت میکند.



نشست جی۷۷ کشورهای در حال توسعه و نوظهور در هاوانا: تاکید بر “حق توسعه” در برابر کشورهای ثروتمند غربی

نوشته یورگ کروناور
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته

با فراخوان فوری برای ایجاد یک نظم اقتصادی جهانی جدید، اجلاس سالانه G77 (گروه ۷۷) در روز شنبه در پایتخت کوبا، هاوانا، به پایان می رسد. جی۷۷ بزرگترین اتحاد کشورهای در حال توسعه و نوظهور یا جهان جنوبی است. امروزه ۱۳۴ کشور عضو آن هستند که در آن نزدیک به ۸۰ درصد جمعیت جهان زندگی می کنند. نام آن از این واقعیت ناشی می شود که این گروه در سال ۱۹۶۴ در مجموع ۷۷ عضو داشت.

وزیر امور خارجه کوبا، برونو رودریگز، از قبل اعلام کرد که بیانیه پایانی اجلاس «حق توسعه» را در یک «نظم بین المللی رو به افزایش انحصاری، ناعادلانه، ناعادلانه و استثمارگر» برجسته خواهد کرد. کوبا در سال جاری ریاست جی۷۷ را بر عهده دارد.

به طور خاص، اجلاس امسال با یک موضوع به ظاهر ناچیز، اما نمونه ای از اینکه چگونه کشورهای صنعتی ثروتمند غرب سلطه جهانی خود را حفظ می کنند، سروکار داشت: اهمیت علم، فناوری و نوآوری در فرآیند توسعه. همانطور که سفیر کوبا در چین، آلبرتو جی. بلانکو سیلوا، در روزنامه چینی گلوبال تایمز انتقاد کرد، چند کشور ثروتمند «اکثریت اختراعات، فناوری ها و مراکز تحقیقاتی» را در انحصار خود دارند. در زمانی که پیشرفت اقتصادی بیش از هر زمان دیگری به دسترسی به فناوری های پیشرفته بستگی دارد، آنها به این ترتیب کشورهای در حال توسعه را به طور دائم سرکوب می کنند. نقطه اوج آن، فرار مغزها، جذب نیروی کار متخصص، است که از طریق آن کشورهای در حال توسعه بسیاری از بهترین متخصصان خود را نیز از دست می دهند.

اجلاس جی۷۷ امسال در زمان حساسی برای جهان جنوبی برگزار می شود. از یک سو، آنها از بحران ها و درگیری های سال های اخیر – از همه گیری کووید-۱۹ تا پیامدهای جنگ اوکراین و جنگ اقتصادی غرب علیه روسیه – به شدت آسیب دیده اند. فقر دوباره در حال افزایش است. از سوی دیگر، آنها بیش از هر زمان دیگری تحت فشار قرار می گیرند تا در جنگ قدرت غرب علیه روسیه و چین به یک طرف بپیوندند. در عین حال، ظهور چین، هند و کشورهای دیگر به آنها فرصتی می دهد تا بین شرکای همکاری مختلف انتخاب کنند و از این آزادی انتخاب جدید سود ببرند. اجلاس هاوانا نیز دوباره توسط کشورهای بیشتری نسبت به رویدادهای سال های گذشته برگزار می شود، همانطور که جیانگشی شیوئ، استاد مرکز مطالعات آمریکای لاتین در دانشگاه شانگهای، خاطرنشان کرد.

در واقع، در روز جمعه مهمانان برجسته ای در هاوانا حضور دارند. از جمله حدود ۳۰ رئیس جمهور و نخست وزیری که اعلام کرده بودند، لوییز ایناسیو لولا داسیلوا (برزیل)، گوستاوو پترو (کلمبیا)، نیکولاس مادورو (ونزوئلا) و آلبرتو فرناندز (آرژانتین) حضور داشتند. دبیرکل سازمان ملل، آنتونیو گوترش نیز وارد شده است. همچنین قرار بود نالدی پاندور، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی، همتای سعودی وی، فیصل بن فرحان، و برای چین لی شی، عضو دفتر سیاسی و نماینده ویژه رئیس جمهور شی جین پینگ، حضور داشته باشند. چین توسط جی۷۷ به عنوان عضو ذکر می شود. با این حال، خود این کشور ادعا می کند که با این گروه همکاری تنگاتنگ و شدیدی می کند، اما به طور کامل به آن تعلق ندارد. تنها وزیر امور خارجه هند، سوبرامان یاشانکار چند روز قبل از اجلاس حضور خود را لغو کرد. این اقدام باعث تعجب شد، زیرا دهلی نو خود را سخنگوی جهان جنوبی می داند.

Be the first to comment

پاسخی بگذارید