سازمان دیدهبان حقوق بشر (HRW)، یک سازمان غیردولتی آمریکایی، روز سهشنبه گزارش سالانه خود را در مورد استفاده جهانی از سلاحهای خوشهای منتشر کرد. در این گزارش، برای اولین بار، موارد خاصی از جنایات جنگی اوکراین ذکر شده است، اگرچه اتهامات کلی علیه روسیه نیز مطرح شده است.
دیدهبان حقوق بشر در این گزارش، اتهامات قبلی خود مبنی بر اینکه ارتش اوکراین به طور هدفمند از سلاحهای خوشهای علیه غیرنظامیان استفاده میکند را تکرار کرده است.
به طور خاص، در صفحه ۱۵ این گزارش ۹۶ صفحهای، به دو مورد اشاره شده است. در ۶ یا ۷ مارس ۲۰۲۲، روستای گوساروفکا (اوکراین: خوساریفکا) در منطقه خارکوف، که در آن زمان تحت کنترل روسیه بود، با سلاحهای خوشهای هدف قرار گرفت. بین مارس و سپتامبر ۲۰۲۲، شهر ایزووم، همچنین در شرق اوکراین و در آن زمان تحت کنترل روسیه، چندین بار با سلاحهای خوشهای مورد اصابت قرار گرفت.
دیدهبان حقوق بشر اعلام کرد که تیم تحقیقاتی این سازمان پس از عقبنشینی ارتش روسیه از ایزووم، استفاده از سلاحهای خوشهای در این شهر را بررسی کرده و در نتیجه تحقیقات خود آن را تأیید کرده است. تیم تحقیقاتی همچنین دریافت که استفاده از موشکهای حاوی سلاحهای خوشهای توسط نیروهای اوکراینی علیه ایزووم منجر به کشته شدن غیرنظامیان در این شهر شده است.
مری وارهام، رئیس بخش تسلیحات سازمان حقوق بشر، این موضوع را روز سهشنبه در مصاحبه با خبرگزاری ریا نووستی تأیید کرد. او به این خبرگزاری گفت:
«ما متوجه این موضوع شدیم پس از اینکه روسها عقبنشینی کردند و بازرسان ما به آنجا رفتند تا جنایات جنگی و جنایات وحشیانهای را که مرتکب شده بودند، بررسی کنند و آنها بقایای سلاحهای خوشهای را همه جا دیدند. آنها فهمیدند که این سلاحها از کدام جهت شلیک شدهاند و ما متوجه شدیم که این سلاحها توسط نیروهای اوکراینی استفاده شدهاند.»
کارمند دیدهبان حقوق بشر تأکید کرد که سازمان او شواهد و نامهای غیرنظامیانی را که به دلیل این نوع سلاحها کشته یا زخمی شدهاند، در اختیار دارد.
در مجموع، گزارش دیدهبان حقوق بشر در مورد سلاحهای خوشهای، ۹۸۷ نفر را که در سال ۲۰۲۲ در سراسر جهان بر اثر استفاده از سلاحهای خوشهای کشته یا زخمی شدهاند، ذکر میکند، که از این تعداد ۸۹۰ (۲۹۴ کشته و ۵۹۶ زخمی) تنها در اوکراین بوده است. در جای دیگری از گزارش، حتی از ۹۱۶ آسیبدیده در اوکراین صحبت شده است. و بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر ۹۵ درصد از کشتهشدگان یا مجروحان غیرنظامی بودهاند.
این گزارش، تصمیم ایالات متحده برای ارسال سلاحهای خوشهای به اوکراین را مورد انتقاد قرار میدهد. علاوه بر ایالات متحده، استونی، اسرائیل و ترکیه نیز در ارتباط با ارائه این نوع تسلیحات به کییف ذکر شدهاند.
گزارش دیدهبان حقوق بشر همچنین روسیه را به استفاده از سلاحهای خوشهای متهم میکند. روسیه این اتهامات را رد میکند. پس از تصمیم ایالات متحده برای ارسال سلاحهای خوشهای به اوکراین، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در ژوئیه امسال در مصاحبه با رسانهها گفت:
«من میخواهم به این نکته اشاره کنم که فدراسیون روسیه ذخیره کافی از انواع مختلف بمبهای خوشهای دارد. ما هنوز از آنها استفاده نکردهایم. اما البته، اگر آنها علیه ما استفاده شوند، ما حق داریم به صورت متقابل عمل کنیم.»
کمیسیون تحقیق سازمان ملل متحد در مورد اوکراین تنها روز دوشنبه اعلام کرد که هیچ مدرک یا نشانهای از نسلکشی یا تلاشهای مرتبط با روسیه در این کشور پیدا نکرده است.
در مقابل، به طور منظم از دونتسک گزارشهایی مبنی بر گلولهباران اوکراین با سلاحهای خوشهای یا مینهای ضدنفر غیرقانونی و در نتیجه تلفات غیرنظامیان منتشر شده
Be the first to comment