
نیجر، مالی و بورکینافاسو در مورد اتحاد نظامی تصمیم می گیرند. در حالی که فرانسه دست به تحریک می زند، الجزایر برای صلح تلاش می کند
نویسنده: ماووئنا مارتنس
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته
اتحاد قدرت می آفریند.با این شعار، کشورهای نیجر، مالی و بورکینافاسو در منطقه ساحل روز پنجشنبه به یک اتحاد نظامی پیوستند.
در مقابل تهدید احتمالی حمله نظامی توسط اتحادیه اقتصادی و مالی غرب آفریقا (ECOWAS) – که عمدتاً در خدمت منافع فرانسه و ایالات متحده است – وزرای امور خارجه این سه کشور روز پنجشنبه در پایتخت نیجر، نیامی، اعلام کردند که در صورت حمله از یکدیگر حمایت خواهند کرد. توافقات مربوطه امضا شد. علاوه بر این، این همکاری شامل حفاظت مشترک از مرزها و مبارزه با گروه های تروریستی در منطقه می شود.
مالی و بورکینافاسو در ماه های اخیر راه را برای نیجر هموار کرده اند: کودتاهایی که از سوی بخش های بزرگی از مردم حمایت می شد، دولت های فاسد را سرنگون کرد و نیروهای خارجی را از کشور بیرون راند.
قدرت استعماری سابق فرانسه با اظهارات رئیس جمهور امانوئل مکرون در روز پنجشنبه که نظم سیاسی کشور باید به حالت قبل از کودتا بازگردد، نگرانی ها را در مورد جنگ در منطقه برانگیخت. از زمان کودتای ۲۶ ژوئیه در این کشور ساحلی و برکناری رئیس جمهور محمد بازوم، ارتش امور دولتی را بر عهده دارد. اتحادیه اروپا و ایالات متحده بلافاصله از تهدید اکوواس برای حمله نظامی حمایت کردند. در این میان، غرب به دنبال منافع خود مانند عقب راندن نفوذ روسیه و چین در منطقه یا حفظ کشور به عنوان منبع ارزان قیمت مواد خام است.
نیجر یکی از بزرگترین صادرکنندگان اورانیوم در جهان است و اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۱، ۲۵ درصد از نیاز اورانیوم خود را از این کشور تامین کرد. گروه اوران فرانسه، یک شرکت چند ملیتی، چندین معدن اورانیوم در نیجر دارد.
در همین حال، به نظر می رسد الجزایر طرح های احتمالی فرانسه برای مداخله مستقیم را خنثی کرده است. همانطور که مالی Actu روز پنجشنبه گزارش داد، این کشور به فرانسه اجازه داده است تا از حریم هوایی خود برای عملیات نظامی احتمالی در نیجر استفاده نکند. اختلاف نظر در مورد نحوه برخورد با درگیری در ساحل می تواند روابط تنش آفرین بین این کشور شمال آفریقا و فرانسه را تشدید کند.
اوایل ماه آگوست، وزیر امور خارجه الجزایر مخالفت خود را با مداخله نظامی در نیجر اعلام کرد. همانطور که رئیس جمهور الجزایر، عبدالمجید تبون، برجسته کرد، الجزایر، که با نیجر مرز زمینی ۱۰۰۰ کیلومتری دارد، خود از تشدید در همسایه و یک آتش افروزی احتمالی در منطقه آسیب خواهد دید.
بنابراین، این هفته الجزایر تلاش های صلح خود را ادامه داد: روز چهارشنبه، وزیر امور خارجه الجزایر، احمد عطاف، سفری را برای مذاکرات با نمایندگان سه کشور اکوواس نیجریه، بنین و غنا، آغاز کرد. از روز پنجشنبه، دبیر کل وزارت امور خارجه الجزایر، لونس مرغمانه، نیز در سفری به نیجر است. در آنجا با مقامات ارشد دولت جدید دیدار کرد.
شاید تلاش های صلح الجزایر و کشورهای دیگر مانند آفریقای جنوبی و همچنین اتحاد محکم سه کشور ساحلی مالی، بورکینافاسو و نیجر، تأثیرگذار باشد: خوشبختانه اکوواس هنوز تهدید حمله خود را به واقعیت تبدیل نکرده است.