«اینترسپت»: اسلام آباد نقش واشنگتن در سرنگونی عمران خان را تایید می کند.


ترجمه مجله هفته

وب سایت آمریکایی «اینترسپت» که سند محرمانه ای را منتشر کرده است که نقش آمریکا در سرنگونی عمران خان، نخست وزیر سابق پاکستان را آشکار می کند، در این سند از واکنش «دفاعی و متناقض» اسلام آباد و واشنگتن صحبت می کند.

مقامات پاکستانی ادعا کردند تلگرافی که هفته گذشته توسط اینترسپت منتشر شد و در آن نشان داده میشود که دیپلمات های آمریکایی برای برکناری عمران خان، نخست وزیر سابق به دلیل موضع بی طرفانه او در مورد درگیری در اوکراین به ارتش پاکستان فشار می آورند، توطئه ای «خاصی» را نشان نمی دهد.

وب سایت آمریکایی این تلگراف دیپلماتیک را منتشر کرد که نشان می دهد مقامات وزارت امور خارجه آمریکا در حال تشویق به برکناری خان هستند. مقامات پاکستانی در ابتدا این سند را “نادرست” خواندند و افزودند که واکنش اسلام آباد و واشنگتن به این داستان “ناروشن” است.

“اینترسپت” افزود که رهبری کنونی پاکستان خیلی سریع صحت این سند را زیر سوال برد، زیرا وزیر خارجه سابق مخالف خان، بوتو زرداری، اعلام کرد که تلگراف منتشر شده “غیر واقعی” است، به این بهانه که «هر چیزی می تواند. روی یک تکه کاغذ نوشته شود.»
با این حال، زرداری، عمران خان را مقصر دانست و تاکید کرد که وی باید طبق قانون اسرار رسمی پاکستان به دلیل افشای اسناد محرمانه تحت پیگرد قانونی قرار گیرد!
شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان، طی روزهای پس از انتشار این سند، در اظهاراتی به رسانه های محلی گفت که “نشت اطلاعات جنایت بزرگی است”. به گزارش سایت آمریکایی، او از دادن پاسخ مستقیم در مورد اینکه آیا این سند درست بوده است یا خیر، آیا مفاد آن صحیح است یا نه طفره رفت.
اما تنها چند روز بعد، شریف در مصاحبه با روزنامه بریتانیایی گاردین، همانطور که توسط «اینترسپت» گزارش شده بود، این سند را تایید کرد. وب سایتی که این تلگرام را منتشر کرده است، افزوده است که شریف گزارش داده است که «خان گفته است تلگرام را در اختیار دارد، اما آن را گم کرده است… اکنون در یک سایت منتشر شده است».

با وجود تایید صحت این سند که در آن اشاره می‌شود که دیپلمات‌های آمریکایی که از موضع‌گیری بی‌طرفانه عمران خان در درگیری اوکراین و روسیه خشمگین هستند خواستار برکناری عمران خان از سمت نخست وزیری شده‌اند دولت فعلی پاکستان مدعی است که هیچ توطئه‌ای علیه نخست وزیر سابق صورت نگرفته است.
به گفته این سایت، در ضمن نه شریف و نه بوتو زرداری شواهدی دال بر دست داشتن عمران خان در افشای این سند ارائه نکرده اند که توسط منبعی در ارتش پاکستان در اختیار «اینترسپت» قرار گرفته است.

علاوه بر این، دولت پاکستان اعلام کرد که در حال انجام تحقیقات است و دیروز چهارشنبه، خان را به “سوء استفاده از اسناد محرمانه” متهم کرد.

در ایالات متحده، وزارت امور خارجه پیشتر اظهارات عمران خان را رد کرد که واشنگتن او را برای برکناری او از قدرت تحت فشار قرار داده است. اما پس از افشای این سند، مقامات وزارت خارجه به «اینترسپت» گفتند که “نمی توانند درباره صحت یک سند دولتی خارجی اظهار نظر کنند.”
سخنگوی وزارت امور خارجه به این سایت گفت: “هیچ چیز در سند نشان نمی دهد که آمریکا در مورد اینکه چه کسی باید رهبر پاکستان باشد موضع گیری می کند.” (یعنی ما گفتیم عمران خان را کنار بگذارید ولی نگفتیم چه کسی را به جایش بنشانید – مترجم)

این سخنگو بعداً زمانی که توسط خبرنگاران درباره این سند تحت فشار بیشتری قرار گرفت و از او پرسیده شد که آیا محتوای گفتگوی آمریکایی‌ها با مخالفان عمران خان در دولت پاکستان که در این سند آمده دقیق است گفت که «نوعی نزدیکی وجود دارد.»

تحقیقات تروریستی

اینترسپت گزارش داد که نخست وزیر سابق پاکستان در زمانی که در زندان بود تحت فشارهای فزاینده ای قرار گرفت و در حال حاضر به اتهام فساد مالی در حال گذراندن حکم سه سال زندان خود است.

در همین حال، سرکوب گسترده علیه حامیان او همچنان ادامه دارد و هزاران نفر همچنان به اتهام پیوستن به حزب سیاسی او از یک سو و دست داشتن آنها در یک سری تظاهرات ضد نظامی که در ماه مه گذشته در کشور برگزار شد، در بازداشت هستند.

دولت ایالات متحده سرکوب را به عنوان یک “مسئله داخلی” دولت پاکستان زیر سبیلی رد میکند، در حالی که همچنان به حمایت از ارتش پاکستان که گمان می رود برکناری خان را سازماندهی کرده است، ادامه میدهد.

تغییر روند بحران در پاکستان

بر اساس گزارش «اینترسپت» افشای این سند و افشاگری هایی مبنی بر اینکه خان تا حد زیادی در به تصویر کشیدن محتوای آن صادق بوده است، که شامل نقل قول دقیق یکی از مقامات وزارت امور خارجه می شود که می گوید اگر خان از قدرت برکنار شود، «همه بخشیده خواهند شد». می تواند مسیر بحران سیاسی در پاکستان را تغییر دهد.

سرنوشت سیاسی خان اکنون تا حد زیادی به میزان تصمیم دولت تحت رهبری ارتش فعلی برای “پیگیری انتقام از او و حامیانش” بستگی دارد.

این سایت می افزاید که افشای محتوای تلگرام و اختلافات ناشی از سرکوب خشونت آمیز حزب خان در داخل ارتش، تنها بحرانی را تشدید می کند که از زمان سرنگونی خان از قدرت در سال گذشته، پاکستان را فرا گرفته است.

خان دو ماه پیش در مصاحبه ای با «اینترسپت» فرمانده ارتش کشورش را به تعمیق بحران سیاسی در پاکستان متهم کرده بود.

خان اشاره کرد که دیداری در ۶ مارس ۲۰۲۲ بین سفیر پاکستان و معاون وزیر امور خارجه ایالات متحده، دونالد لاو، صورت گرفت. به گفته وی، آنچه در این دیدار گفته شد ضبط شد و کد ضبط برای وی و وزارت امور خارجه ارسال شد که در آن تاکید شده که اگر عمران خان سرنگون نشود پاکستان باید هزینه عواقب آن را بپردازد.

خان در آن زمان گفت که قمر جاوید باجوا، فرمانده سابق ارتش، با همکاری حسین حقانی، سفیر سابق پاکستان در ایالات متحده، واشنگتن را علیه او بسیج کرده اند.

به گفته وی، حقانی به آمریکایی ها گفته است که «نخست وزیر مخالف آنهاست» در حالی که «رئیس ارتش از آنها حمایت می کند». وی افزود که این فرمانده ارتش بود که این احساس را در واشنگتن “مهندسی” کرد که “خان ضد آمریکایی است”.