
ترجمه مجله هفته
آماده سازی برای مداخله احتمالی در نیجر اکواس بسیج ۲۵ هزار پرسنل نظامی
رؤسای ستاد جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکواس) توافقی را برای بسیج ۲۵ هزار پرسنل نظامی برای مداخله احتمالی در نیجر پس از انقضای مهلت این سازمان برای شورای نظامی نیجریه اعلام کردند.
رسانه های فرانسوی به نقل از مقامات نیجریه گزارش دادند که روسای ستاد جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکواس) روز سه شنبه توافق کردند که نیرویی متشکل از ۲۵ هزار پرسنل نظامی را برای مداخله احتمالی در نیجر بسیج کنند.
«نیجریه می تواند بیش از نیمی از نیروهایی را که قصد مداخله در نیجر را دارند با مشارکت سنگال، بنین و ساحل عاج تامین کند.»
یک مقام ریاست جمهوری نیجریه به شبکه فرانسوی فرانسه بین المللی گفت: “نیجریه مصمم است که رهبر این عملیات باشد و در صورت لزوم بیش از نیمی از سربازانی را که قصد مداخله در نیجر را دارند، تامین خواهد کرد.”
این اقدام دو هفته پس از برکناری محمد بازوم، رئیس جمهور نیجریه و یک روز پس از انقضای مهلت تعیین شده توسط این سازمان برای شورای نظامی نیجریه صورت گرفت که خواستار “تحویل قدرت یا مواجهه با امکان استفاده از زور” بود.
همزمان با اعلام بسیج آفریقا برای مداخله نظامی احتمالی در نیجر، رهبران کودتای نظامی در نیجر انتصاب علی مهمان لامین زین، اقتصاددان و وزیر دارایی سابق را به عنوان نخست وزیر این کشور پس از برکناری بازوم اعلام کردند.
در این بیانیه آمده است: “آقای لامین زینی علی محموده با تصمیم رئیس شورای ملی حفاظت ملی و رئیس دولت به عنوان نخست وزیر منصوب می شود.”
لامین زینی در حال حاضر نماینده بانک توسعه آفریقا در پایتخت چاد، انجامنا است و قبلا همان موقعیت را در ساحل عاج و گابن داشت.
طرح نظامی
جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکواس) طرحی را برای “مداخله نظامی احتمالی” در نیجر در صورت عدم کناره گیری رهبران TMC تهیه کرده است.
عبدالفتاح موسی، کمیسر امور سیاسی، صلح و امنیت جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکواس)، تایید کرد که این طرح شامل “چگونه و چه زمانی استقرار سربازان” است، همانطور که اظهارات او پس از یک نشست منطقه ای در ابوجا پایتخت نیجریه مطرح شد.
موسی در سخنان خود گفت که بلوک اعلام نخواهد کرد که “چه زمانی و کجا عملیات انجام خواهد شد” و اشاره کرد که این “تصمیمی است که توسط سران کشورهای سازمان گرفته خواهد شد.”
سنگال از طریق ایساتا تال سال، وزیر امور خارجه این کشور اعلام کرد که اگر اکواس تصمیم به انجام این کار بگیرد، در مداخله نظامی در نیجر شرکت خواهد کرد.
نیجر در مورد هرگونه مداخله نظامی هشدار داد
پیش از آنکه اکواس اعلام کند که ممکن است مداخله نظامی کند، رهبران کودتای نظامی در نیجر در مورد هرگونه مداخله علیه کشورشان هشدار دادند و تاکید کردند که اجلاس این گروه که در نیجریه برگزار می شود، با هدف “تایید طرح تجاوز علیه نیجر با انجام مداخله نظامی قریب الوقوع در پایتخت، نیامی، با همکاری کشورهای افریقایی، که عضو این سازمان نیستند، و برخی از کشورهای غربی است.”
رهبران نظامی گفتند: “هرگونه مداخله نظامی در نیامی باعث می شود که ما مجبور شویم تا آخرین نفس از خود دفاع کنیم” و افزودند: “ما می خواهیم یک بار دیگر به اکواس یادآوری کنیم که عزم راسخ ما برای دفاع از میهن ما است.”
رهبران شورای نظامی همچنین فرانسه را به تمایل به مداخله نظامی برای بازگرداندن رئیس جمهور برکنار شده و وفادار بازوم به قدرت متهم کردند و لغو تعدادی از توافقنامه های همکاری نظامی با پاریس را علاوه بر پایان دادن به ماموریت های سفرای این کشور در فرانسه، ایالات متحده، نیجریه و توگو اعلام کردند.
مالی و بورکینافاسو به نوبه خود تاکید کردند که هرگونه مداخله در نیجر معادل اعلام جنگ با آنها خواهد بود و یک هیئت مشترک از دو کشور به عنوان ابراز همبستگی با نیجر اعلام شد.
در چاد، یک منبع نزدیک به محافل تصمیم گیری در انجامنا گفت که کشورش “در هیچ عملیات نظامی در نیجر شرکت نخواهد کرد” و تاکید کرد که “مردم آفریقا در همه کشورهای منطقه هرگونه مداخله نظامی در نیجر را رد می کنند.”
مدت کوتاهی قبل از ضرب الاجل اکواس، رهبران کودتا اعلام کردند که حریم هوایی نیجر را بسته اند. در مواجهه با تهدید مداخله، که خطوط آن از آماده سازی کشورهای همسایه روشن می شود، حریم هوایی نیجر از روز یکشنبه به روی همه هواپیماها تا اطلاع بعدی بسته شد.
این تصمیم باعث تنش در سازماندهی پروازها در روز دوشنبه شد، به ویژه آنهایی که توسط شرکت های اروپایی به برخی از مقاصد افریقایی اداره می شوند، به طوری که هواپیماهای پرواز از لیبرویل، دوالا، کینشاسا و کوتونو به پاریس مجبور به بازگشت به نقطه خروج خود به منظور سوخت گیری سوخت بیشتر شدند و آنها را قادر به پرواز مسافت طولانی تر به منظور دور زدن حریم هوایی نیجر کردند.
در همین حال، هزاران نفر از حامیان کودتا در نیامی، پایتخت، جمع شدند و از تصمیم به مقاومت در برابر فشارهای خارجی استقبال کردند و یک نشست در نزدیکی یک پایگاه هوایی در نیامی برگزار شد که در آن شرکت کنندگان قول دادند در صورت لزوم مقاومت کنند، برای حمایت از دولت نظامی جدید، بدون توسل به خشونت.
سازمان دهندگان شعارهای “زنده باد نیجر” را سر می دادند.
همه اینها پس از آن صورت گرفت که ارتش نیجر در ۲۷ ژوئیه برکناری محمد بازوم، رئیس جمهور این کشور و تشکیل شورای ملی حفاظت از سرزمین پدری را که توسط گروهی از فرماندهان ارشد ارتش رهبری می شود، اعلام کرد.
رئیس جمهور برکنار شده، که در سال ۲۰۲۱ انتخاب می شود، متحد نزدیک فرانسه، قدرت استعماری سابق نیجر است و این کشور شاهد کودتا در ۳۱ مارس ۲۰۲۱، تنها دو روز قبل از مراسم تحلیف خود بود.
وضعیت در این کشور آفریقایی نگرانی هایی را در مورد آینده کشور و منطقه ایجاد می کند، در حالی که نیجر به دلیل تهدید گروه های مسلح رو به رشد در منطقه ساحل با چالش های امنیتی فزاینده ای مواجه است و غرب، به ویژه فرانسه و ایالات متحده آمریکا را نگران می کند، به ویژه از آنجا که رئیس جمهور برکنار شده اولین مرد پاریس در کشورهای ساحل آفریقا است.