
مانورهای نظامی گسترده ایران در پاسخ به استقرار نیروهای آمریکایی در خلیج فارس
نوشته کنوت ملنتین
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته
با توجه به ژست های تهدید آمیز آمریکا در خلیج فارس، ایران روز یکشنبه مانور سالانه نیروی هوایی خود را آغاز کرد. به گزارش ایرنا، یازده پایگاه هوایی در این عملیات شرکت دارند. یک پایگاه در بندر بندرعباس در جنوب ایران در آبراهه مهم استراتژیک هرمز با تاکید نامش ذکر شده. حدود یک پنجم نفت خام جهان از طریق این تنگه حمل و نقل می شود. بر اساس گزارش ایرنا، بیش از ۹۰ جنگنده و پهپاد در این رزمایش شرکت دارند که میتواند به ارزیابی قدرت رزمی نیروهای مسلح و نشان دادن تواناییهای نظامی کشور کمک کند.
وزارت دفاع آمریکا روز دوشنبه هفته گذشته در پاسخ به یک سری «حوادث هشدار دهنده» اعلام کرد که ناوشکن توماس هودنر به همراه تعداد نامعلومی از جنگنده های اف ۳۵ و اف ۱۶ به خلیج فارس منتقل خواهد شد. دلیل ارائه شده برای چنین تصمیمی این است که این هواپیماها برای “پوشش هوایی” برای کشتی هایی که از تنگه هرمز عبور می کنند و برای ترساندن ایران و “برای افزایش دید ارتش آمریکا در منطقه” به کار گرفته شده اند. از اظهارات پنتاگون مشخص نیست که استقرار این نیروها چه مدت طول خواهد کشید.
در این راستا، دولت امریکا ادعا می کند که در اوایل ماه ژوئیه، نیروی دریایی ایران تلاش کرد تا دو کشتی تجاری را در تنگه و خلیج عمان متوقف کند و آنها را مجبور به تماس در بنادر ایران کند. حتی به یکی از کشتیها شلیک شد. با این حال، ایرانی ها زمانی عقب نشینی کردند که ناوشکن مکفال مجهز به موشک های هدایت شونده ظاهر شد. طرف ایرانی این گزارش را رد کرده است.
پنتاگون ایران را متهم می کند که در دو سال گذشته دست کم پنج حادثه بی «ثبات کننده» را راه انداخته که آزادی کشتیرانی را در منطقه به خطر می اندازد. فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، دریاسالار علیرضا تنگسیری، حتی رقم بسیار بالاتری را ارائه داد، بدون اینکه دوره ای را که به ان اشاره می کند محدود کند: ۳۵ کشتی خارجی توسط نیروهای او “به دلیل نقض قانون دریایی” توقیف شده است. که شامل تصادف آنها با کشتی های ایرانی، ایجاد آلودگی در دریا یا قاچاق نفت به عنوان دلایل این برخوردها ذکر شده است.
ایران در تلاش است تا در مقابل تحرکات تهدیدآمیز آمریکا و اعزام نیروهای نظامی اضافی به منطقه، از خود خونسردی نشان دهد. ژنرال محمد رضا آشتیانی، وزیر دفاع، چهارشنبه گذشته گفت که جمهوری اسلامی اساسا در چنان سطحی از قدرت و ظرفیت است که هیچ چیزی نمیتواند آن را تهدید کند.
یک روز پیش از آن، سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، به خود می بالید که «به دلیل بازدارندگی مستمر ایران» در سال های اخیر، «دشمنان» یعنی آمریکا و اسرائیل «لفاظی درباره گزینه نظامی را کنار گذاشته اند». داشته است. با این حال، این ادعا به سادگی اشتباه است.
تقویت نیروهای آمریکایی در خلیج فارس با تهدیداتی علیه روسیه همراه است. یک مقام وزارت دفاع آمریکا که رسانه ها اجازه انتشار نام او را نداشتند، در یک کنفرانس خبری در ۱۴ ژوئیه گفت. که چندین گزینه در حال بررسی «برای مقابله با تجاوز فزاینده روسیه در آسمان سوریه» است. این مقام پنتاگون از پاسخ به سؤال خبرنگاران در مورد این “گزینه ها” اجتناب کرد و فقط اطمینان داد که ایالات متحده “هیچ سرزمینی را واگذار نخواهد کرد” و به کمپین های هوایی خود در غرب سوریه که ظاهراً فقط برای مبارزه با سازمان تروریستی “دولت اسلامی” خدمت می کند، پایبند خواهد ماند. این سخنگوی دولتهای دمشق، مسکو و تهران را متهم کرد که میخواهند آمریکا را مجبور به ترک سوریه کنند. ارتش ایالات متحده به هر حال بدون موافقت دمشق – و بنابراین غیرقانونی – در آنجا حضور دارد.