استعفای اجباری قاضی دادگاه لاهه بدلیل ابراز تردید در مورد تز سقوط MH17 توسط روسیه.



هلند: قاضی از تز سقوط MH17 توسط روسیه انتقاد کرد و پس از اقدامات انضباطی استعفا داد.

ترجمه حمید علوی

بر اساس گزارش رسانه ها، در هلند، قاضی دادگاه منطقه ای لاهه، که از کار سازمان های اجرایی قانون در مورد سقوط پرواز MH17 بر فراز دونباس انتقاد کرد و تز سرنگون کردن بوئینگ مالزی توسط یک موشک روسی را رد کرد، پس از اقدامات انضباطی داخلی استعفا داد.

به گزارش رادیو هلند، قاضی دادگاه منطقه ای لاهه که علنا از نتیجه گیری های دفتر دادستانی هلند در مورد سقوط پرواز MH17 انتقاد کرد، استعفا داد.
به گزارش این شبکه تلویزیونی، او فرضیه شورای امنیت هلند و دفتر دادستانی در این پرونده را “پوشش عمدی” و در برخی موارد حتی “دستکاری و دروغ” توصیف کرد.

برادر قاضی نویسنده کتابی است که در آن ادعا می کند بوئینگ مالزی توسط یک موشک روسی سرنگون نشده است. این زن کتابها را بین قضات و دادستانهای درگیر در پرونده پرواز MH17 توزیع کرد. به همین دلیل، او به صورت کتبی توسط دیوان عالی کشور توبیخ شد، زیرا رفتار او “اعتماد به اقتدار قوه قضائیه را تضعیف کرده بود”. علاوه بر این، او از بخش دادگاه منطقه ای پرونده های جنایی به بخش دیگری منتقل شد. در نتیجه قاضی استعفا داد.

بوئینگ MH17 مالزیایی در ۱۷ ژوئیه ۲۰۱۴ در نزدیکی دونتسک در حالی که از آمستردام به کوالالامپور پرواز می کرد سقوط کرد. ۲۹۸ نفر در هواپیما بودند که همه آنها فوت کردند. کی یف بلافاصله شبه نظامیان جمهوری خلق دونتسک را مقصر این حادثه دانست که طبق اظهارات خود، ابزاری برای سرنگون کردن هواپیما در چنین ارتفاعی نداشتند.

محاکمه MH17 بین سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۲ در دادگاه منطقه ای لاهه برگزار شد. ایگور گیرکین، سرگئی دوبینسکی، اولگ پولاتوف و لئونید خارچنکو اوکراینی به دست داشتن در این حادثه متهم شدند. این تحقیقات توسط یک کمیسیون مشترک تحقیق به رهبری دادستانی عمومی هلند انجام شد. روسیه دخالتی نداشت.

بر اساس تحقیقات، بوئینگ از منطقه ای تحت کنترل شبه نظامیان با سیستم موشکی ضد هوایی بوک که متعلق به تیپ ۵۳ موشک ضد هوایی از کورسک بود، سرنگون شد. ادعا می شود که این تسلیحات از روسیه به آنها تحویل داده شده و سپس به روسیه بازگردانده شده است. روسیه داده های راداری و همچنین اسنادی را به هلند تحویل داد که نشان می داد موشکی که به بوئینگ اصابت کرد متعلق به اوکراین بود و از قلمرو تحت کنترل کیف سرنگون شد، اما این اطلاعات توسط بازرسان نادیده گرفته شد.

اوکراین از ارائه اطلاعات از رادارهای خود خودداری کرد و ایالات متحده از تحویل تصاویر ماهواره ای به گروه تحقیقاتی که گفته می شود لحظه پرتاب موشک را نشان می دهد، خودداری کرد.
در نهایت، در ۱۷ نوامبر ۲۰۲۲، دادگاه منطقه لاهه گیرکین، دوبینسکی و خارچنکو را به طور غیابی به حبس ابد و جریمه ۱۶ میلیون یورو محکوم کرد. قضات متقاعد شده بودند که MH17 با یک سیستم دفاع هوایی بوک که قبلا از روسیه تامین شده بود، سرنگون شده است.

دادگاه نتوانست تعیین کند که دقیقا چه کسی آن را شلیک کرده است. همچنین فرض بر این بود که اپراتورها با این باور عمل کرده اند که یک هواپیمای نظامی اوکراین را هدف قرار داده اند. به نظر دادگاه، آنها هیچ حقی برای سرنگون کردن یک هواپیمای نظامی اوکراین نداشتند، به همین دلیل، با وجود اینکه یک اشتباه صورت گرفته، متهمان مسئولیت کیفری کامل اتفاق رخ داده را باید به عهده بگیرند. محکومان اگر خودشان هم عمل نکردند، یا شرایط تامین سیستم دفاع هوایی را فراهم کردند یا احتمالا هیچ کاری برای جلوگیری از استفاده از موشک بوک انجام ندادند. در نتیجه، این حکم بر اساس این واقعیت استوار است که شورشیان دونباس حق دفاع از خود در برابر حملات هوایی اوکراین ندارند.

وزارت خارجه روسیه پس از جلسه دادرسی اعلام کرد که دادگاه به طور انتخابی از شواهد استفاده کرده و اصول بی طرفی قوه قضایی را نادیده گرفته است. وزارت خارجه روسیه افزود که روند و نتیجه محاکمه نشان می دهد که این محاکمه بر اساس یک حکم سیاسی برای حمایت از نظریه دخالت روسیه بوده است.