اسرائیل: اتحادیه آفریقا توسط ایران کنترل میشود!!
رقابت قاره ای
کنوت ملنتین
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته

دولت اسرائیل روز دوشنبه تصمیم رسمی خود را برای به رسمیت شناختن حکومت مراکش بر صحرای غربی مستعمره سابق اسپانیا در شمال غربی قاره آفریقا را اعلام کرد. این اقدام پیش از این در ماه ژوئن، زمانی که امیر اوهانا، رئیس کنست، از رباط پایتخت مراکش بازدید کرد و آشکار از حاکمیت پادشاهی آفریقای شمالی بر صحرای غربی صحبت کرد، رونمایی شده بود.
مراکش به همراه بحرین، امارات متحده عربی و سودان یکی از کشورهایی است که اسرائیل با ان توافق کرده است روابط خود را از سپتامبر ۲۰۲۰ عادی سازی کند. با این حال، این روند با سرعتی که دولت اسرائیل پیش بینی کرده بود، پیشرفت نمی کند. در هر صورت، این روند از آن زمان متوقف شده است. هیچ کشور عربی دیگری به آن ملحق نشد. با این حال، وزارت امور خارجه اسرائیل شایعاتی را منتشر می کند که “تماس های عادی سازی” با چندین کشور آفریقایی از جمله نیجر، مالی و موریتانی هم وجود دارد.
روز دوشنبه، رسانه های اسرائیلی گزارش دادند که یک روز قبل از ان، الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل در نایروبی پایتخت کنیا با رهبر یک کشور آفریقایی که هیچ روابط دیپلماتیک با اسرائیل ندارد، دیدار کرد. پیش شرط این دیدار ناشناس ماندن این کشور آفریقایی بود.
کوهن برای گفتگو با سیاستمداران یا دیپلماتهای شرکت کننده در حاشیه نشست اتحادیه آفریقا که شامل ۵۵ کشور است، به نایروبی پرواز کرده بود. بر اساس گزارش های مطبوعاتی، گفته می شود که ظاهرا واقعا این اتفاق افتاده است، اما جزئیات آن مشخص نیست.
کوهن همچنین با ویلیام روتو رئیس جمهور کنیا و آلفرد موتوا وزیر امور خارجه در جلسه یک روزه اتحادیه آفریقا دیدار کرد. وی در اظهاراتی از تلاش های آنها برای تقویت موقعیت اسرائیل در قاره اروپا و« باز کردن درهای اسرائیل به روی کشورهایی در قاره آفریقا که هنوز روابط دیپلماتیک با اسرائیل ندارند» تشکر کرد. موقعیت منطقه ای کنیا این کشور را به “شریک کلیدی اسرائیل در شرق آفریقا” تبدیل می کند.
در بیانیه کوهن آمده است: سفر او به نایروبی با توجه به تلاشهای ایران برای گسترش حضور و نفوذش در این قاره از اهمیت منطقه ای و استراتژیک برخوردار است.» پیش از این، رئیسی رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه و پنجشنبه از کنیا، اوگاندا و زیمباوه بازدید کرد و در آنجا از او استقبال گرمی انجام شد. رهبران اقتدارگرای کنیا و اوگاندا نورچشمی های غرب هستند، در حالی که زیمبابوه برای دهه ها به دلیل سیاست های نسبتا مستقل خود با تحریم ها مجازات شده است.
قاره آفریقا، به ویژه کشورهای جنوب صحرای آفریقا، به طور سنتی تمرکز سیاست خارجی اسرائیل بوده است. در ضمن اسرائیل با سلف اتحادیه آفریقا، یعنی سازمان وحدت آفریقا (OAU)، روابط نزدیکی دارد و حتی سالها به عنوان ناظر در جلسات آنها شرکت میکرد. با این حال، در سال ۲۰۰۲ این جایگاه را از دست داد، ظاهرا به تحریک معمر قذافی، رهبر فقید لیبی، زمانی که سازمان وحدت آفریقا منحل شد و توسط اتحادیه آفریقا جایگزین شد. درخواست های اسرائیل برای بازگرداندن وضعیت قدیمی پس از سرنگونی قذافی در سال های ۲۰۲۲ و ۲۰۱۳ شکست خورد. تا ۲۰۱۶ به اسرائیل اجازه بازگشت به عنوان ناظر داده نشد. از ۵۴ کشور اتحادیه آفریقا در آن زمان تنها یازده کشور روابط دیپلماتیک کامل با دولت اسرائیل داشتند.
با این وجود، وضعیت ناظر اسرائیل، که در نتیجه تصمیم انفرادی رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا، موسی فکی مهامت، به وجود آمده بود، از ابتدا بحث برانگیز بود. در فوریه امسال، هیئت اسرائیلی مجبور شد نشست اتحادیه آفریقا را در مراسم افتتاحیه ترک کند. وزارت خارجه اسرائیل در آن زمان گفت: “متاسفانه اتحادیه آفریقا توسط تعداد کمی از کشورهای افراطی مانند الجزایر و آفریقای جنوبی گروگان گرفته شده است که توسط نفرت هدایت می شود و توسط ایران کنترل می شود.” از آن زمان، وضعیت ناظر اسرائیل تا زمان تکمیل بررسی به حالت تعلیق درآمده است.
قاره آفریقا، به ویژه بخش جنوب صحرا، به طور سنتی یکی از اولویت های سیاست خارجی اسرائیل بوده است. اسرائیل چندین سال در سازمان پیشین اتحادیه آفریقا، سازمان وحدت آفریقا (OAU) عضو ناظر بود. اما در سال ۲۰۰۲، زمانی که سازمان وحدت آفریقا منحل شد و اتحادیه آفریقا تشکیل شد، به گفته برخی، به دلیل مداخله معمر قذافی رهبر لیبی، این موقعیت را از دست داد. درخواست های اسرائیل برای بازگرداندن وضعیت قدیمی در سال های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۶ پس از سقوط قذافی شکست خورد.
اسرائیل سرانجام در ۲۲ ژوئیه ۲۰۲۱ به عنوان عضو ناظر پذیرفته شد. از ۵۴ کشوری که در آن زمان در اتحادیه آفریقا عضویت داشتند – سودان جنوبی چند روز بعد به این سازمان پیوست – تنها 11 کشور روابط دیپلماتیک کاملی با دولت صهیونیستی نداشتند.
با این حال، وضعیت ناظر اسرائیل که به دلیل تصمیم منفرد موسی فکی محمد، رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا اتخاذ شده بود، از ابتدا مورد مناقشه بود. در فوریه امسال، هیئت اسرائیلی مجبور شد در حالی که حتی مراسم افتتاحیه نشست سران اتحادیه آفریقا آغاز نشده بود، آن را ترک کند. وزارت امور خارجه اسرائیل در آن زمان گفت: «تاسف بار است که اتحادیه آفریقا توسط تعداد کمی از کشورهای افراطی مانند الجزایر و آفریقای جنوبی به گروگان گرفته شده است، که توسط نفرت هدایت می شوند و توسط ایران کنترل می شوند.» از آن زمان، وضعیت ناظر اسرائیل تا زمان تکمیل بررسی تعلیق شده است.