
چه کسی باید عینک خوش بینی را بردارد؟
روسیه به ترکیه هشدار داد که «عینک خوش بینی» خود را در مورد پیوستن به اتحادیه اروپا بردارد
کرملین می گوید “هیچ کس در اروپا” نمی خواهد ترکیه به بلوک غرب بپیوندد
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در ۱۱ ژوئیه به ترکیه توصیه کرد که “عینک خوشبینی را بردارد” و از تمام توهمات در مورد عضویت احتمالی در اتحادیه اروپا دست بردارد. وی تاکید کرد که کشورهای غربی نمی خواهند این کشور آنهم با اکثریت جمعیت مسلمانش را به عنوان بخشی از اروپا ببینند.
پسکوف گفت: «ترکیه می تواند غرب گرا باشد و می دانیم که در تاریخ جمهوری ترکیه زمان هایی بوده است که به شدت غرب گرا بوده است و زمان هایی که چندان غرب گرا نبوده است. پسکوف به خبرنگاران گفت، اما، بیایید بچه را به نامش بنامیم، هیچ کس نمی خواهد ترکیه را به عنوان بخشی از اروپا ببیند، و منظورم از هیچکس خود اروپایی هاست است.»
اظهارات وی یک روز پس از آن بیان شد که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه از مخالفت خود نسبت به پذیرش سوئد به عنوان سی و دومین عضو ناتو عقب نشینی کرد. در مقابل، سوئد هم از پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا و فروش طولانی مدت هواپیماهای جنگنده F-16 از ایالات متحده “حمایت” کرد.
اردوغان روز دوشنبه گفت اتحادیه اروپا باید راه را برای از سرگیری مذاکرات الحاق کشورش به این اتحادیه در ازای رفع مخالفتهای ترکیه با سوئد برای عضویت در ناتو هموار کند.
پسکوف گفت: شرکای ترک ما باید عینک خوش بینی خود را بردارند، و افزود که علیرغم همه اختلافات شناخته شده [بین آنکارا و مسکو]، ما در نظر داریم گفتگو و روابط خود را با جمهوری ترکیه در هر کجا که ممکن است توسعه دهیم. برای ما و هر جا که به نفع آنها باشد، مفید است.
ترکیه برای اولین بار در سال ۱۹۸۷ برای پیوستن به بلوک غرب درخواست داد.
پس از تغییر عقیده، اردوغان روز سهشنبه در حاشیه اجلاس سران ناتو در لیتوانی با جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا دیدار کرد و برای او در مبارزات انتخاباتی مجددش در سال ۲۰۲۴ آرزوی موفقیت کرد.
رهبر ترکیه همچنین از “مرحله جدید” روابط آمریکا و ترکیه استقبال کرد و گفت: دیدار امروز ما در حاشیه نشست ناتو را اولین گام در این راستا می دانم و دیدارهای ما تاکنون به نوعی گرم بوده است. دوره بالااما اکنون ما در حال آغاز مرحله جدیدی هستیم.”
تنش میان آنکارا و واشنگتن در سال گذشته پس از آن که اردوغان از پیوستن به متحدان خود در ناتو در تحریم روسیه بر سر جنگ اوکراین خودداری کرد، فروکش کرد.
این کشور غرب آسیایی در حال میانجیگری در مذاکرات برای تمدید قراردادی است که به واسطه آن با سازمان ملل در تابستان گذشته کمک کرد که به اوکراین اجازه میدهد غلات را از طریق دریای سیاه صادر کند.
روسیه نیز به نوبه خود مشتاق ایجاد یک مرکز انرژی جدید در ترکیه برای صادرات گاز روسیه است، زیرا مسکو در واکنش به تحریم های غرب و اقدامات خرابکارانه علیه زیرساخت های خود، منابع خود را تغییر می دهد.
با توجه به موارد بالا و تغییر سیاست آشکار اردوغان بعد از انتخابات اخیر در ترکیه به سمت آمریکا بنظر میاید فقط اردوغان نیست که باید عینک خوش بینی را بردارد قبل از همه این روسیه است که باید عینک خوش بینی به اردوغان را بردارد: آزادی آزوف ها، تبریک و حمایت از بایدن برای انتخابات آتی، موافقت با پیوستن اوکراین و سوئد به ناتو، ارسال اسلحه و پهپاد به اوکراین و تقاضای پیوستن به اتحادیه اروپا! روسیه منتظر چه نشانه دیگری است؟
بخش آخر مقاله بدرستی به خوش بینی بی اساس و در حقیقت ساده لوحانه مکرر سردمداران کرملین پرداخته و شایان تقدیر است.