
بمبهای خوشه ای – “خطری عظیم برای سالهای متمادی”
ترجمه مجله هفته
بمبهای خوشه ای – رئیس دولت کامبوج به اوکراین هشدار داد: “خطری عظیم برای سالهای متمادی”
دولت کامبوج به اوکراین در مورد استفاده از مهمات خوشه ای هشدار داده است. رئیس دولت خطر بی وقفه ناشی از بکارگیری آنها و تجربه در کشور خود را بر اساس وقایع جنگ ویتنام به یاد می اورد. از سوی دیگر، رئیس جمهور آلمان اعلام کرد که تصمیم آمریکا را درک میکند.
پادشاهی کامبوج در جنوب شرقی آسیا به شدت با عرضه بمب های خوشه ای آمریکا به اوکراین مخالفت کرده و هشدار میدهد که این سلاح ها باعث ایجاد مصیبت و رنج زیادی برای مردمی که تحت تاثیر آن قرار میگیرد خواهد شد. کاخ سفید در واشنگتن در ۷ ژوئیه اعلام کرد که رئیس جمهور آمریکا عرضه مهمات خوشه ای به اوکراین را تایید کرده است. متحدان آمریکا از جمله بریتانیا، کانادا، نیوزیلند، اسپانیا و آلمان بلافاصله مخالفت خود را با تامین مهمات خوشه ای ابراز کردند. فرانک والتر اشتاین مایر، رئیس جمهور آلمان، اعلام کرد مانع ارسال این تسلیحات نخواهد شد.
در نهم ژوئیه، هون سن، نخست وزیر کامبوج در رسانه های اجتماعی به این خبر واکنش نشان داد و بر مخالفت دولت آسیایی با استفاده از چنین سلاح های مرگبار تاکید کرد. نخست وزیر به تجارب دلخراش گذشته کامبوج، از وقایع جنگ ویتنام، زمانی که واحدهای آمریکایی نیز بمب های خوشه ای مشابهی را بر فراز کامبوج پرتاب کردند، اشاره کرد. هون سن در توییتر نوشت:
«اگر این واقعیت داشته باشد، اگر شما قصد داشته باشید این نوع بمب ها در سرزمین های اوکراین تحت اشغال روسیه استفاده کنید، آنگاه این مردم کشورتان، اوکراینبها برای ده ها یا صدها سال آینده با یک تراژدی روبرو خواهد بود.»
نخست وزیر سن دهه ها رنج و بدبختی را به یاد می اورد – آسیا نیوز آنرا “زخم های تاریخی” نامید – که کامبوج از بمب های خوشه ای که ایالات متحده در اوایل دهه ۱۹۷۰ انداخته بود رنج می برد و در توییت خود نوشت:
بیش از نیم قرن از آن زمان می گذرد و ما هنوز راهی برای نابودی آنها – بمب های خوشه ای – پیدا نکرده ایم.
نخست وزیر با آگاهی از اینکه “نفوذ کامبوج در صحنه جهانی محدود است” اما همچنان بشدت بر درخواست خود از رهبران بایدن و زلنسکی پافشاری کرد:
«من از رئیس جمهور آمریکا که این مهمات را تامین می کند و از رئیس جمهور اوکراین که دریافت کننده آن است درخواست می کنم که از این مهمات خوشه ای در جنگ استفاده نکنند، زیرا قربانیان آنها فقط مردم غیر نظامی هستند و آنها اوکراینی هستند.»
متحدان ناتو ایالات متحده آمریکا از طرح هایی که در واشنگتن دارد، عصبانی شدهاند. طبق گزارشها، شرکای نظامی وفادار ایالات متحده، از جمله بریتانیا، کانادا، نیوزلند، اسپانیا و همچنین آلمان، مخالفت خود را با ارائه مهمات خوشهای اعلام کردند. با این حال، در ۹ ژوئیه، فرانک والتر اشتاین مایر، رئیس جمهور فعلی آلمان، دیدگاه متفاوتی داشت. اظهارات او در مورد برنامه های واشنگتن به عنوان بخشی از “مصاحبه تابستانی کانال ۲ حکومتی آلمان” ZDF نمایش داده شد.
به نقل از ZDF درست است که “این نوع مهمات در آلمان هنوز توسط دولت فدرال ممنوع است و آلمان مخالف تحویل است”، اما به گفته اشتاین مایر:
“تا آنجا که به مهمات خوشه ای مربوط می شود، باید درک کنید – من دست و پایم بسته است. من کسی بودم که ممنوعیت بمب های خوشه ای کشورمان را در اسلو امضا کردم. به همین دلیل است که من فکر میکنم موضع آلمان – علیه بمبهای خوشهای – هنوز درست است، اما [دولت فدرال] نمیتواند در شرایط کنونی مانعی برای آمریکا باشد.»
با توجه به برنامه های جو بایدن، اشتاین مایر خواستار ادامه حمایت همبستگی بی وقفه آلمان از اوکراین شد. سازمان غیردولتی “کنوانسیون مهمات خوشه ای” (CCM) در حال حاضر سرخوردگی بزرگ خود را از تصمیم دولت ایالات متحده برای تامین مهمات خوشه ای به اوکراین از طریق رسانه های اجتماعی در ۸ ژوئیه به اشتراک گذاشت. به گفته CCM، چنین طرح هایی “تلاش های جهانی برای ریشه کن کردن این سلاح های بی رویه را که تهدید قریب الوقوع برای زندگی غیرنظامیان است، تضعیف می کند.”
هون سن، نخست وزیر کامبوج در متن توییتری خود “تجربه دردناک” ناشی از استفاده گسترده از مهمات خطرناک را یادآوری کرد. ده ها هزار نفر در اثر انفجار بمب کشته یا معلول شدند. پس از سه دهه جنگ داخلی که در سال ۱۹۹۸ به پایان رسید، کامبوج یکی از کشورهایی است که به شدت مین گذاری شده در جهان باقی مانده است.