
موسیو لوپرزیدان فقط یک رعیت است!
ترجمه حمید علوی
رسانه ها: مکرون در مورد گسترش ناتو تغییر موضع داد و از عضویت اوکراین حمایت کرد.
به گزارش بلومبرگ، رئیس جمهور فرانسه در موضع خود در مورد گسترش ناتو تجدید نظر کرده و آماده حمایت از عضویت اوکراین در ناتو است. منابع دیگر نسبت به تغییر موضع فرانسه در مورد گسترش ناتو ابراز تردید کردند.
بلومبرگ گزارش داد، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، مخالفت دیرینه پاریس با گسترش ناتو را رها کرده است و “در تلاش است تا زمان از دست رفته” را با باز کردن مسیر اوکراین نه تنها برای بلوک نظامی بلکه به اتحادیه اروپا جبران کند. به نقل از دیپلمات های اروپایی مکرون در سفر اخیر خود به براتیسلاوا گفت:
“مسئله این نیست که آیا باید [ناتو] گسترش دهیم یا نه، یا حتی چه زمانی – برای من باید [گسترش ناتو] در اسرع وقت باشد – بلکه این است که چگونه این کار را انجام دهیم.”
یک دیپلمات فرانسوی ناشناس به خبرگزاری گفت که مکرون دریافته است که باید «در سمت درست تاریخ» قرار گیرد، اما هنوز باید در این جبهه کار کرد.
بشتر از مقاماتی که حاضرشدند بشکل ناشناس در اینباره صحبت کنند، از تغییر عقیده ماکرون شگفت زده شدند، در حالی که برخی از آنها در این باره ابراز تردید کردهاند. یکی از مقامات بلندپایه اروپایی حتی آن را “ادعاهای توخالی” نامید، در حالی که دیگری گفت ماکرون متوجه شده است که تلاشهایش برای برقراری گفتوگو با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه کارساز نبوده است.
منابع دیگر اصرار دارند که تغییر نظر ماکرون مهم است. ماکرون با حمایت از دو خواسته اصلی اروپای شرقی هماهنگی نزدیکتر با ناتو و نقشه راه روشن برای عضویت اوکراین، توازن قدرت در اتحادیه اروپا را در زمانی تغییر میدهد که تمرکز سیاسی ان به سمت شرق در حال تغییر است.
یک دیپلمات اروپای شرقی ناشناس گفت که ورود فرانسه به “حامیان سرسخت” اوکراین – لهستان و کشورهای بالتیک – به پر کردن خلاء ناشی از موضع محتاطانه اولاف شولز، صدراعظم آلمان کمک کرد. این دیپلمات موافقت کرد که این یک تغییر مهم است و اتحاد جدیدی بین فرانسه و کشورهای اروپای شرقی در زمان افزایش اصطکاک بین پاریس و برلین ایجاد می کند.
دیگر دیپلماتها گفتند که ماکرون لفاظیهای عمومی خود را (او قبلا گفته بود که پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا سالها دیگر طول خواهد کشید) را با لابیهای پشت پرده ترکیب کرد تا کییف را متقاعد کند که به روند الحاق به اتحادیه اروپا بپیوندد، در حالی که ماکرون تمایلی به گزینههای دیگر این الحاق یعنی آلبانی و مقدونیه شمالی ندارد (هر دو کشور سالها نامزد رسمی بودهاند، در حالی که اوکراین تنها از سال گذشته چنین وضعیت را دارد).
مکرون از اروپا خواست در نشست ناتو در ویلنیوس (۱۱ تا ۱۲ ژوئیه) قبل از پیوستن به این ائتلاف، تضمین های امنیتی دوجانبه و از اوکراین را اعلام کند. این تضمین ها را می توان از حمایت آمریکا از اسرائیل الگوبرداری کرد. به گفته این آژانس، در عین حال، ماکرون برای متقاعد کردن شکاکان مبنی بر اینکه در تغییر موضع خود جدی است، باید کارهای بیشتری انجام دهد.
فرانسه یکی از اعضای موسس اتحاد آتلانتیک شمالی است که در سال ۱۹۴۹ ایجاد شد. در اواسط دهه ۱۹۶۰، پاریس تصمیم گرفت مشارکت خود در ناتو را کاهش دهد و از ساختارهای نظامی خارج شود و در عین حال در ساختارهای سیاسی باقی بماند. شارل دوگل، رئیس جمهور فرانسه، این امر را با هژمونی آمریکا در سازمان و امتناع ایالات متحده از تغییر شکل بلوک در جهت تقویت موضع فرانسه توجیه کرد. پاریس تنها در سال ۲۰۰۹ در دوران ریاست جمهوری نیکلا سارکوزی به طور کامل به ناتو پیوست.
بلومبرگ خاطرنشان کرد که مکرون، مانند اسلاف خود، فاصله مشخصی را از ائتلاف آتلانتیک شمالی حفظ کرده است. در سال ۲۰۱۹، او “مرگ مغزی” ناتو را اعلام کرد و خاطرنشان کرد که اروپا دیگر نمی تواند برای امنیت به آمریکا تکیه کند. او بعداً تأکید کرد که سخنان خود را پس نگرفته است، اما درگیری در اوکراین را به عنوان یک اطمینان مسجل استراتژیک برای اتحاد درجه بندی میکند که قبلاً وجود نداشت.
روسیه بارها علیه گسترش بیشتر ناتو صحبت کرده است. مسکو آن را تهدیدی برای امنیت خود توصیف کرده است. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه تمایل اوکراین برای پیوستن به ناتو را یکی از دلایل این عملیات نظامی ذکر کرد. این خواسته در قانون اساسی اوکراین ذکر شده است. کیف سال گذشته درخواست عضویت کرد.