خودکرده را تدبیر نیست.

خودکرده را تدبیر نیست.

حمید علوی

انتقال جنگجویان آزوف توسط ترکیه به اوکراین – کرملین خشمگین است.



دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، بازگشت جنگنده‌های آزوف از ترکیه به اوکراین را نقض توافق‌نامه‌ها توصیف کرد. پسکوف در ضمن تاکید کرد که مسکو از این اقدام بی اطلاع بوده است.

دیمیتری پسکوف سخنگوی ریاست جمهوری روسیه به ریانووستی گفت که بازگرداندن پنج رهبر آزوف از ترکیه به اوکراین نقض توافقات موجود است:
«بازگشت رهبران آزوف از ترکیه به اوکراین چیزی بیش از نقض مستقیم توافقات موجود نیست. در این مورد، هر دو طرف هم اوکراینی‌ها و هم ترکیه شرایط را نقض کردند.»

بر اساس توافق نامه مربوطه، افراد نام برده قرار بود تا پایان درگیری در خاک ترکیه بمانند. پسکوف گفت، اما در ضمن، هیچ کس روسیه را در مورد جابجایی جنگنده ها مطلع نکرد. وی تاکید کرد که ترکیه با توجه به ناکامی نیروهای اوکراینی در جبهه مجبور به این اقدام شد. این مقام مسئول تصریح کرد:
«اینها شکست هایی است که نیروهای رژیم کی یف هر روزه با آنها مواجه می شوند.»
پسکوف همچنین به نشست آتی سران ائتلاف آتلانتیک شمالی اشاره کرد و مدعی شد که آنکارا برای آماده شدن برای آن تحت فشار زیادی قرار دارد:
«ترکیه که یکی از اعضای ناتو است، همبستگی خود را با این اتحاد نشان می دهد. همه ما این را درک می کنیم.»
سپس سخنگوی کرملین بعد از آنکه سعی کرد خلف وعده و خیانت در امانت داری اردوغان و نقض توافق توسط اوکراین را کم اهمیت جلوه دهد به پند و اندرز اردوغان شریک دزد و رفیق قافله پرداخت و گفت: «با این حال، چنین نقض توافق های موجود برای هیچ کس خوب نیست.» نقض توافقنامه با رئیس جمهور قانونی اوکراین ویکتور یانوکویچ توسط اپوزیسیون و غرب، نقض قراردادهای مینسک یک و دو توسط دولت اوکراین و غرب، نقض توافق صلح با اوکراین در ترکیه توسط اوکراین و غر، سرنگون کردن جنگنده روسی در سوریه و کشتن خلبان آن و ترور و کشتن سفیر روسیه در ترکیه و خنجرهای جهادی ترکیه در جنگ سوریه ظاهرا برای کرملین کافی نبوده است.
رئیس جمهور ولادیمیر زلنسکی در ۸ ژوئیه گفت که پنج فرمانده گردان نازی آزوف از ترکیه به اوکراین بازگشته اند. آنها پس از تبادل اسیران جنگی در سپتامبر گذشته به ترکیه ارسال شده بودند. در نتیجه این مبادله اوکراین ۲۱۵ پرسنل نظامی و روسیه ۵۵ نفر و همچنین ویکتور مدودچوک سیاستمدار اوکراینی را آزاد کرد. در همان زمان، پنج فرمانده آزوف قرار بود تا پایان جنگ «تحت ضمانت شخصی رئیس جمهور ترکیه» در ترکیه بمانند. در همان زمان هم بسیاری از سران شبه نظامی دونتسک و لوهانسک از این تبادل اسرا بدلیل اینکه سران آزوف آشکارا نازی هستند و دست به جنایات جنگی و کشتار و شکنجه و مثله جمعیت غیر نظامیان منطقه زده بودند بشدت انتقاد کردند و مخالفت خود را با این معامله اعلام کردند، قدیروف نیز از این تصمیم دولت روسیه انتقاد کرد و گفت با نازی ها نباید معامله می کردید سران آزوف نباید آزاد میشدند بلکه می بایست علنی محاکمه شان میکردید.
در همان زمان پسکوف با این استدلال که آنها آزاد نشده اند و قرار است تا آخر جنگ در ترکیه بمانند، مانند امروز ماجرا را کم اهمیت جلوه داد و قائله را ختم کرد، بدین ترتیب کرملین فرصت دیگری پیدا کرد تا ساده لوحی خود را با اعتماد به اردوغان نشان دهد. جالبتر اینکه اردوغان حتی کرملین را در حدی ندانسته که قبل از آزاد کردن نازی های آزوف یک تماسی با پسکوف بگیرد تا حداقل ایشان در مقابل عمل انجام شده قرار نگیرد، بهرحال پسکوف نشان داده چندان اهل پیگیری قضایا نیست و بهانه هایی مانند «ترکیه عضو ناتو است و یا تحت فشار زیادی» قرار دارد را خودش داوطلبانه به اردوغان منقل میکرد. جالب اینجاست که پسکوف میگوید که آزوفی‌ها با ضمانت شخصی اردوغان قرار بوده در ترکیه بمانند: – «تحت ضمانت شخصی رئیس جمهور ترکیه» – این ضمانت را اردوغان قطعا به پسکوف نداده بلکه به همتایش رئیس جمهور پوتین سپرده است، اما از پوتین اظهار نظری در این مورد منتشر نشده است! آیا پوتین بالاخره اردوغان را سرجایش خواهد نشاند؟
اعتماد کرملین به اردوغان، ترکیه را به مرکز تبادلات سیاسی و اقتصادی مقابله با تحریم‌های تبدیل کرده است، آزادی تحرک روسها در ترکیه و مبادلات توریستی و در عین حال جایگاه دلالی رژیم اردوغان برای کمک به روسیه برای عبور از تحریم های غرب موجب برقراری روابطی بین روسیه و ترکیه شد که به نوعی وابستگی روسها به اردوغان نشان داد، فشارهای سیاسی و اقتصادی روزافزون غرب موجب سنگین تر شدن وزنه دولت دلال و قداره کش ترکیه شده که کارش باج گیری از تمام طرفین درگیر است.
روز قبل، زلنسکی برای گفتگو با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه وارد ترکیه شده بود. آنها در مورد قرارداد غلات، تبادل زندانیان، عضویت کیف در ناتو، همکاری دوجانبه و بازسازی اوکراین صحبت کردند. رد پای اردوغان در تمام موارد فوق قابل تشخیص است.
از زمان شروع عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین، شبه نظامیان گردان بدنام و فاشیست آزوف که در سال ۲۰۱۴ ایجاد شد، در عملیات های رزمی شرکت کرده اند. آنها به خاطر ایدئولوژی نئونازی، وحشیگری و جنایات جنگی خود شناخته شده اند.

1 Comment

  1. از قدیم گفته اند که خوابیده را می توان بیدار کرد اما کسی که خود را به خواب زده هرگز نمی توان بیدار کرد. حکایت حکومت فعلی روسیه و اهالی کرملین نیز گواه همین حکایت است. آنها نهایت انعطاف را در برابر زیاده خواهی های غرب نشان دادند و میوه تلخ آنرا چشیدند اما درس عبرتی برای سران کرملین نشده. افسوس

Comments are closed.