چین باید بر مشکل فلسطین تمرکز کرد.

چین باید بر مشکل فلسطین تمرکز کرد.

گلوبال تایمز
ترجمه حمید علوی برای مجله هفته.

توجه بین المللی برای حل مسئله فلسطین در بحبوحه تشدید خشونت ها مورد نیاز است

تحلیلگران گلوبال تایمز روز سه شنبه پس از حملات گسترده اخیر اسرائیل به فلسطین گفتند که جامعه بین المللی باید توجه خود را به مسئله فلسطین معطوف کند تا برای برقراری صلح و ثبات در خاورمیانه همکاری شود.

خبرگزاری شینهوا روز دوشنبه (به وقت محلی) گزارش داد که دولت فلسطین روز دوشنبه تصمیم گرفت تمامی تماس ها، جلسات و هماهنگی های امنیتی با دولت اسرائیل را در اعتراض به حملات وحشیانه این رژیم در کرانه باختری قطع کند.

به گزارش شینهوا، ارتش رژیم اسرائیل روز دوشنبه یک حمله نظامی تمام عیار با استفاده از خودروهای زرهی، بولدوزر، هواپیماهای بدون سرنشین و هلیکوپترها علیه شهر جنین در شمال کرانه باختری و اردوگاه های آوارگان در آنجا انجام داد.

در این حملات حداقل هشت فلسطینی کشته و ۸۰ نفر دیگر زخمی شدند. بر اساس گزارش رسانه ها، ریچارد هخت، سخنگوی ارتش اسرائیل، از تشدید تنش هایی که از سال ۲۰۰۶ تاکنون بی مثال بوده، صحبت کرده است.
لی ویجیان، پژوهشگر موسسه مطالعات سیاست خارجی موسسه مطالعات بین المللی شانگهای، به گلوبال تایمز گفت، وضعیت فزاینده اخیر در مناقشه فلسطین و اسرائیل فقط تایید آن چیزی است که ما همیشه گفته ایم: مسئله فلسطین و اسرائیل هسته اصلی مسائل خاورمیانه است و منطقه نمی تواند صلح و ثبات را تحقق بخشد مگر اینکه مشکل حل شود،
لی در ادامه تاکید کرد که اکنون با توجه به موج آشتی در منطقه، حل این مشکل ضروری‌تر به نظر می‌رسد. وی از جامعه جهانی خواست تا توجه را به این مشکل جلب کند.

از ژانویه، مجموعه ای از حملات انجام شده توسط فلسطینی ها منجر به کشته شدن ۲۴ نفر شده است که بیشتر آنها اسرائیلی هستند. به گزارش شینهوا به نقل از آمار رسمی، ۱۸۰ فلسطینی از جمله کودکان و زنان توسط سربازان و شهرک نشینان اسرائیلی کشته شدند.

ژانگ جون، نماینده دائم چین در سازمان ملل متحد در ۲۷ ژوئن خواستار شکستن چرخه خشونت بین اسرائیلی ها و فلسطینی ها و ارتقای امنیت مشترک شد.

شکستن چرخه خشونت مهم است. حفظ حاکمیت قانون بین المللی و توقف اقدامات یکجانبه برای تغییر وضعیت موجود بسیار مهم است. به گزارش شینهوا، او به شورای امنیت سازمان ملل گفت، احترام به تعهدات سیاسی و پیشبرد راه حل دو کشوری نیز مهم است.

درگیری های جاری ریشه های تاریخی، مذهبی و قومی عمیق و پیچیده ای دارد. لی گفت، با این حال، از منظر ژئوپلیتیک، سیاست های ناعادلانه طولانی مدت غرب و به ویژه ایالات متحده در خاورمیانه که نگرانی های جامعه بین المللی را برانگیخته است، موانعی را برای حل مناقشه ایجاد کرده است.

نیو زینچون، پژوهشگر موسسه روابط بین الملل معاصر چین در پکن، توضیح داد که اسرائیل به شدت به ایالات متحده متکی است، اما دو متحد در سال های اخیر شاهد شکاف های فزاینده در روابط خود در کنار تغییرات قابل توجهی در وضعیت منطقه ای بوده اند، به ویژه پس از آنکه عربستان سعودی و ایران روابط خود را با کمک چین از سر گرفتند.

پس از میانجیگری موفقیت آمیز بین عربستان سعودی و ایران، جامعه بین المللی انتظار دارد که چین همچنان نقش پررنگ تری در موضوع فلسطین و اسرائیل ایفا کند.

به دعوت رئیس جمهور شی جین پینگ، محمود عباس رئیس جمهور کشور فلسطین در تاریخ ۱۳ تا ۱۶ ژوئن به چین سفر کرد. در دیدار سران دو کشور در ۱۴ ژوئن، شی پیشنهادی سه ماده ای برای حل و فصل مسئله فلسطین ارائه کرد. شی تاکید کرد که مسئله فلسطین بیش از نیم قرن است که حل نشده است و مردم فلسطین به شدت رنج می برند. عدالت باید هر چه زودتر برای فلسطین اجرا شود.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، هفته گذشته در جریان دیدار خود با قانونگذاران آمریکایی در اورشلیم فاش کرد که قرار است ماه آینده به چین سفر کند. اگرچه مقامات چینی این سفر برنامه ریزی شده را تایید نکرده اند، اما بر اساس اطلاعاتی که از سپی تحلیلگران به گلوبال تایمز رسیده اند، مقامات چینی گفته اند که مشتاقانه منتظر سفر نتانیاهو هستند و امیدوارند که این سفر در کمک به ترویج راه حل صلح آمیز برای فلسطین و اسرائیل نقش ایفا کند.

برخی کارشناسان سفر نتانیاهو به چین را تلاشی برای یادآوری این نکته به آمریکا می دانند که اسرائیل گزینه های دیپلماتیک دیگری به جز واشنگتن دارد. آنها خاطرنشان کردند که جهان از دنیای تک قطبی تحت کنترل ایالات متحده هژمونیک به جهان چند قطبی در حال تغییر است. نفوذ ایالات متحده بر دیگر کشورها رو به کاهش است و کشورهای سراسر جهان بر استقلال دیپلماتیک خود از جمله اسرائیل تاکید می کنند.

بدیهی است که تعدیل استراتژی دیپلماتیک عربستان سعودی الهام بخش اسرائیل بوده است. نیو روز سه شنبه به گلوبال تایمز گفت که انتظار می رود سفر برنامه ریزی شده نتانیاهو به چین نه تنها روابط چین و اسرائیل را تقویت کند، بلکه به طور بالقوه منجر به پیشرفت در برقراری روابط دیپلماتیک با عربستان سعودی و همچنین مذاکرات صلح بین فلسطین و اسرائیل شود.

با این حال، نیو تاکید کرد که وقایع اخیر در خاورمیانه را نباید از منظر یک بازی حاصل جمع صفر نگاه کرد. خواه از سرگیری روابط دیپلماتیک بین عربستان سعودی و ایران، گفتگوهای صلح بین فلسطین و اسرائیل، یا برقراری روابط دیپلماتیک احتمالی بین عربستان سعودی و اسرائیل در آینده، صرف نظر از اینکه چه کسی میانجیگری می کند مهم برقراری آرامش و صلح است. وی تاکید کرد این فعالیت ها برای برقراری صلح در خاورمیانه مفید است و این تلاش ها واقعا یک نبرد برد-برد و حتی چند برد است (چرا که هم صلح و همکاری را تقویت می کند، هم موجب رشد و پیشرفت اقتصاد و مبارزه با فقر میشود و هم نفوذ آمریکا را کمتر و کمتر میکند.)