
دیدار مقامات ایرانی با وزرای سعودی و کویتی درباره میدان آرش
دیدار مقامات ایرانی با وزرای سعودی و کویتی پس از بروز اختلافات در میدان ارش.
ترجمه مجله هفته
این نشستهای سطح بالا اندکی پس از ان برگزار شد که کشورهای خلیج فارس ایران را بر سر طرح پیشنهادی برای حفاری در میدان مورد مناقشه مورد انتقاد قرار دادند.
حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران و جواد اوجی، وزیر نفت، در تاریخ ۵ ژوئیه با همتایان کویتی و سعودی خود دیدار کردند، درست چند روز پس از آنکه دو کشور خلیج فارس ادعای ایران در مورد میدان گازی مورد مناقشه ارش دورا را مورد انتقاد قرار دادند.
امیر عبداللهیان در حاشیه نشست وزرای جنبش عدم تعهد (NAM) در آذربایجان با شیخ سالم عبدالله الجابر الصباح وزیر امور خارجه کویت گفتگو کرد.
رسانههای عربی گزارش دادند که این دو مقام بر اهمیت تقویت همکاری برای حفظ امنیت ایمنی و ثبات منطقه بر نیاز به حفظ گفتگو تاکید کردند.
به طور مشابه، وزیر نفت ایران با همتای سعودی خود، شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، در حاشیه کنفرانس اوپک در وین برای بحث در مورد “مسائل دوجانبه” دیدار کرد.
«اوجی و بن سلمان در مورد مسائل دوجانبه بین ایران و عربستان سعودی، از جمله سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز و بررسی امکان سرمایه گذاری مشترک، بحث کردند. مسائلی مانند تجارت هیدروکربن و توسعه میادین مشترک نیز از موضوعات مورد بحث بود.»
کویت در سوم ژوئیه “قاطعانه” طرح های حفاری پیشنهادی تهران در میدان ارش را رد کرد و گفت که تنها آنها و ریاض “حقوق انحصاری” برای میدان دارند و طرح ایران “اصول اساسی روابط بین المللی را نقض می کند.”
عربستان سعودی یک روز بعد به نقل از یک مقام وزارت خارجه که نامش فاش نشده است، گفت که این میدان مورد مناقشه به طور مشترک متعلق به پادشاهی عربستان سعودی و دولت کویت است و آنها به تنهایی از حق حاکمیت کامل برای بهره برداری از ثروت در آن منطقه برخوردار هستند.
یک هفته پیش از ان، محسن خجسته مهر، رئیس شرکت ملی نفت ایران، اعلام کرد که ایران اماده است حفاری در میدان مورد مناقشه را اغاز کند و تاکید کرد که منابع قابل توجهی برای این پروژه اختصاص داده شده است.
میدان آرش در ابهای خلیج فارس در سواحل کویت واقع شده و حدود ۲۰ تریلیون فوت مکعب ذخایر گاز دارد.
سال گذشته، کویت و عربستان سعودی توافقنامه ای را برای توسعه این میدان امضا کردند، علی رغم مخالفت ایران که این توافق را “غیر قانونی” خواند.
نشست روز چهارشنبه همچنین همزمان با درخواست عربستان سعودی از ایران برای پیوستن به مذاکرات در مورد مشخص کردن مرزهای دریایی خود بود. در حالی که تهران می گوید ۷۰ درصد از میدان آرش در آبهای سرزمینی آن قرار دارد، این کشور هنوز مرزهای خود را در لبه شرقی منطقه بی طرف بین کویت و عربستان سعودی مشخص نکرده است.
با وجود اختلاف اخیر، جمهوری اسلامی در چند ماه گذشته پس از امضای یک توافق تاریخی نزدیکی با عربستان سعودی تحت نظارت چین، روابط خود را با همسایگان خلیج فارس با موفقیت بازسازی کرده است.