
لولا داسیلوا: “کشورهای انقلاب صنعتی باید بدهی زیست محیطی تاریخی خود را بپردازند”
رئیس جمهور برزیل، لوئیز لولا داسیلوا در یک کنسرت دسته جمعی در پاریس سخنرانی کرد. او بر مسئولیت تاریخی کشورهای صنعتی در قبال ویرانی محیط زیست و تغییرات آب و هوایی تمرکز کرد.
نوشته ماریا مولر
ترجمه مجله هفته
“Power Our Planet” – یا “Make Our Planet” نام کنسرت بزرگی در کلان شهر فرانسه بود که در شامگاه ۲۲ ژوئن در Champ de Mars درست روبروی برج ایفل برگزار شد و توسط سازمان غیردولتی “شهروند جهانی” سازماندهی شده بود.
بیست هزار شرکت کننده در آن که اکثراً جوانان بودند، تلفن های همراه خود را مشتاقانه تکان دادند، به ضرب آهنگ آهنگ ها رقصیدند و کنسرت را با صدای خود همراهی کردند. (خود این تلفنهای همراه و تامین باتری آن یکی از عوامل اصلی آسیب زدن به محیط زیست است – مترجم)
صحنه تأثیرگذار یادآور کنسرت های جنبش های اعتراضی دهه ۱۹۶۰ یا ۱۹۸۰ بود – نسل جدید، شروعی جدید؟
سیستمی جدید برای نجات سیاره
موضوع اصلی این رویداد تغییرات آب و هوایی و نیاز به ایجاد یک “سیستم جدید” کاملاً جامع برای نجات سیاره بود.
در میان استقبال دیوانه وار هنرمندان مشهور، همراه با آواز، یک مهمان ویژه خود را در مرکز شور و شوق جمعی قرار داد: رئیس جمهور برزیل، لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا. ظاهراً در میان فعالان محیط زیست او را قهرمان مبارز نجات کره زمین می دانند. سخنان او که به طور همزمان ترجمه شد، بارها با تشویق فراوان روبرو شد.
لولا در همان ابتدا به سراغ اصل مطلب رفت و گفت:
“کسانی که انقلاب صنعتی کردند باید بدهی تاریخی خود را به کره زمین بپردازند.”
به همین دلیل است که این وظیفه کشورهای ثروتمند است که برای احیای جنگل های منطقه آمازون، ریه های گیاهی همه بشریت، بودجه لازم را تامین کنند. و در ادامه:
“آنها بدهی تاریخی برای همه آلودگی هایی که ایجاد کردند بر دوش حمل میکنند و باید برای آن بپردازند […] این مردم آفریقا نبودند که جهان را آلوده کردند، این مردم آمریکای لاتین نبودند که جهان را آلوده کردند. در واقع، این کسانی بودند که انقلاب صنعتی را به وجود آوردند که سیاره زمین را در ۲۰۰ سال گذشته آلوده کردند.» (البته همانطور که کشورهای صنعتی بدهیهای خود را برای غارت آفریقا، آمریکای لاتین، آسیا، برده داری، قتل عام بومیان و ربودن منابع طبیعی و جنگهای محلی و جهانی که راه انداختند پرداختند این بدهی را نیز به آقای لولا خواهند پرداخت، مشکل این نیست که ادعاهای لولا غلط و بیپایه و اساس است بلکه کاملاً درست است مشکل اینجاست که لولا میداند که یک سنت هم بابت این ادعاها کسی در جهان سوم دریافت نخواهد کرد ولی با وجود این به جای افشای غرب بخاطر ادامه راهزنی در زمان کنونی از آنها تقاضای غرامتی میکند که می داند هرگز دریافت نخواهد کرد. – مترجم)
رئیس جمهور برزیل افزود: “حفظ جنگل ها وظیفه کشورهای ثروتمند است” و به همین دلیل این کشورها هستند که باید بودجه احیای جنگل های آمازون را تامین کنند.
او توضیح داد که زمانی که در اول ژانویه به عنوان رئیس جمهور برزیل انتخاب شد، وعده داد که تا سال ۲۰۳۰ “جنگل زدایی” در آمازون وجود نخواهد داشت و هشدار داد که دولت او “بسیار سخت” در برابر هر کسی که می خواهد حتی یک درخت در منطقه را نابود کند، خواهد ایستاد. لولا اظهار داشت:
«آمازون یک قلمرو مستقل برزیل است، اما در عین حال متعلق به تمام بشریت است، به همین دلیل است که ما تمام تلاش خود را برای حفظ این جنگل انجام خواهیم داد.»
کنفرانس آب و هوا سازمان ملل برای نجات جنگل های بارانی
او از حاضران دعوت کرد در سال ۲۰۲۵ از برزیل بازدید کند و در کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد COP 30 شرکت کند. این نشست در شهر آمازون بلم برگزار خواهد شد. قبل از هر کس دیگری، او کسانی را دعوت کرد که برای احیای جنگل های بارانی مبارزه می کنند و از آن به عنوان ریه سبز جهان دفاع می کنند.
لولا یادآور شد که آمازون بزرگترین جنگل استوایی روی زمین است و ۴۰ درصد از جنگل های استوایی جهان را تشکیل می دهد. همچنین منطقه ای است که در هشت کشور در آمریکای جنوبی امتداد دارد و خانه ۴۰۰ نوع از اقوام بومی است که به ۳۰۰ زبان مستقل صحبت می کنند.
رئیس جمهور برزیل تاکید کرد که آمازون همچنین شش درصد از سطح زمین را پوشش می دهد و دارای بزرگترین رودخانه های جهان است که ده درصد از گیاهان و جانوران جهان را در خود جای داده است.
به این دلایل، او از بشریت خواست تا متعهد به انتقال کامل به مصرف انرژی پاک و تجدیدپذیر شود.
نشست سران برای یک پیمان مالی جهانی
اتفاقاً لولا فقط برای کنسرت به پاریس نیامد، بلکه برای شرکت در اجلاس سران مکرون، رئیس جمهور فرانسه که در همان زمان برگزار شد، به پاریس آمد.
قرار بود این اجلاس یک نظم مالی بین المللی جدید را آغاز کند، یک “معامله جهانی”. نمایندگانی از حدود ۱۰۰ کشور، سازمان های بین المللی و بانک های توسعه گرد هم آمدند تا در مورد معماری مالی جهانی و یک سیستم مالی مبتنی بر همبستگی برای محافظت از آب و هوا و مبارزه با فقر بحث کنند.
در نتیجه این نشست، قول کمک های مالی بهتر داده شد، اما هیچ توافق مشخصی امضا نشد.
کریستالینا جورجیوا، رئیس صندوق بین المللی پول (IMF) گفت که هدف از جمع آوری ۱۰۰ میلیارد دلار از طریق حق برداشت ویژه برای کشورهای نیازمند محقق شده است. مکرون وعده کمک های مالی بیشتر داد:
کارشناسان ما به ما می گویند که ما اکنون در مسیر رسیدن به ۱۰۰ میلیارد دلار در تامین مالی آب و هوا هستیم. با این حال، اجلاس بدون هیچ تعهد قراردادی برای عملی کردن اهداف حفاظت از آب و هوا به پایان رسید.
مبارزه با فقر و گرسنگی نیز یک راه حل دوگانه و نه چندان قابل اعتماد است ، تا زمانی که تحول تکنولوژیکی و پر انرژی کشورهای صنعتی با کمک مدل بهره برداری استعماری دوباره اجرا شود:
این بار این روابط در رابطه با منابع طبیعی مانند آب شیرین برای هیدروژن ، لیتیوم و نیکل برای اتومبیل های الکتریکی ، در کشورهای “جنوب جهانی” در حال اجرا شدن هستند.
از این نظر، یک پیمان مالی جهانی بیشتر پیش نیازی برای توسعه برابر خواهد بود، که با این حال، تنها با یک “سیستم جدید” امکان پذیر است – درست همانطور که ترانه های Champs de Mars خواستار آن بودند.