
نشست محرمانه برای پایان دادن به جنگ اوکراین در کپنهاگ.
در اتاق عقبی باز است
نشست محرمانه برای پایان دادن به جنگ اوکراین در کپنهاگ.
جهانی جنوب به شکل ملموسی در ماجرا دخیل است.
نوشته یورگ کروناور
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته
کشورهای جی ۷ نیاز به مذاکره برای پایان دادن به جنگ اوکراین را به رسمیت می شناسند و در حال وارد شدن به مذاکرات مشخص اولیه در این زمینه هستند.
این نتیجه ضمنی نشست محرمانه روز شنبه در کپنهاگ است که در آن نمایندگان هفت کشور بزرگ صنعتی جهان غرب با برخی از کشورهای جنوب جهانی به گفتگو نشستند.
در این بیانیه آمده است که موضوع این گفتگوها «اصول اساسی صلح» بین روسیه و اوکراین بود. ظاهرا اوکراین رسما همه را به این نشست دعوت کرده بود. دانمارک فقط نقش میزبان را بازی میکرد. جنوب جهانی توسط پنج کشور نمایندگی می شد که قبلاً به عنوان میانجی در سطوح مختلف عمل کرده بودند یا قبلاً دستی در این کار داشتند. این کشورها عبارتند از بخشی از کشورهای بریکس برزیل، هند و آفریقای جنوبی و همچنین ترکیه که میانجی توافقنامه غلات بود و عربستان سعودی که توانست تبادل زندانیان را سازماندهی کند.
اوکراین و کشورهای جی۷ در ابتدا سعی کردند از این نشست برای فاصله انداختن بین روسیه و جنوب جهانی استفاده کنند.
این از اظهارات سلسو آموریم، که به عنوان مشاور ارشد رئیس جمهور برزیل، لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا در نشست کپنهاگ شرکت داشت، آشکار می شود.
بر این اساس، آندری یرماک، رئیس دفتر ریاستجمهوری اوکراین، پیشنویسی را برای بیانیه نهایی درباره این نشست ارائه کرد که بر اساس بخشهایی از «فرمول صلح» رئیسجمهور ولادیمیر زلنسکی در نوامبر ۲۰۲۲ تنظیم شده بود.
دوم، طرح خواسته های معروف اوکراین از جمله، خروج کامل نیروهای روسیه از این کشور نیز در آن گنجانده شده بود.
به گفته آموریم، پنج کشور جنوب جهانی به وضوح ابتکار یرماک را رد کردند که اتفاقاً میتوانست دلیلی بر عدم شرکت چین – برخلاف آنچه در ابتدا اعلام شده بود – در این نشست باشد.
جلسات بعدی احتمالاً در ماه جولای برگزار می شود. آموریم تاکید کرد که ادامه مذاکره بدون چین و به ویژه بدون روسیه فایده چندانی ندارد.
به هر حال، همانطور که ینس پلوتنر، مشاور صدراعظم آلمان گزارش داد، ضمانتهای امنیتی در کپنهاگ به مذاکره گذاشته شد – و آنهم نه تنها برای اوکراین، بلکه در مورد تضمینهایی برای روسیه نیز گفتگوهایی صورت گرفت.
او به عنوان نمونه به ممنوعیت استقرار موشک های کروز در اوکراین اشاره کرد. مذاکرات در زمینه های دیگر نیز در حال پیشرفت است.
در حالی که نارندرا مودی، نخست وزیر هند نیز هفته گذشته در واشنگتن با جوزف بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده در مورد پایان دادن به جنگ در اوکراین صحبت کرد، لولا نیز در رم با واتیکان دیدار کرد که به نوبه خود در حال توسعه تلاش های گسترده برزیل برای صلح است.
آنالنا بئربوک، وزیر امور خارجه آلمان روز دوشنبه قبل از سفرش به آفریقای جنوبی اعلام کرد که می خواهد در مورد جنگ اوکراین در پرتوریا نیز گفتگو کند. البته او از یک راه حل صلحآمیز صحبتی به میان نیاورد، بلکه با یکدندگی فقط از “پایان دادن به تجاوز روسیه” صحبت کرد.
بئربوک سفر خود به آفریقای جنوبی را دیرتر از زمان برنامه ریزی شده آغاز کرده بود تا بتواند روز دوشنبه در نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا شرکت کند. در بروکسل، آنها در کنار دیگر مسائل تصمیم گرفتند، به اصطلاح حجم و مقدار ارسال تسلیحات از سوی اتحادیه اروپا، به دوازده میلیارد یورو افزایش دهند. اما بیشتر از هر موضوع دیگری آنها بر تلاش برای «کودتا» در روسیه تمرکز کردند. ژان اسلبورن، وزیر امور خارجه لوکزامبورگ هشدار داد که بی ثبات کردن کشوری مانند روسیه با ۶۰۰۰ بمب اتمی می تواند عواقب خطرناکی داشته باشد.