منافع آمریکا در قره باغ چیست؟

منافع آمریکا در قره باغ چیست؟

ترجمه مجله هفته

بر اساس گزارش رسانه ها، میانجی‌گران غربی از ارمنستان خواسته اند که قره باغ کوهستانی را به عنوان بخشی از آذربایجان به رسمیت بشناسد. گفته می شود در حال حاضر، واشنگتن به دنبال وادار کردن استپانکرت برای دیدار با طرف آذربایجانی تحت نظارت متصدیان آمریکایی است.
در ماه مه، میانجی‌های بین‌المللی مختلف تلاش کردند تا مذاکرات بین ارمنستان و آذربایجان را به سمت پیش‌نویس یک معاهده صلح پیش ببرند.
وزرای خارجه ایروان و باکو ابتدا با حضور آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در واشنگتن دیدار کردند.
نیکول پاشینیان و الهام علی اف سپس در بروکسل با میانجیگری رئیس شورای اروپا، چارلز میشل، مذاکره کردند.
پس از آن مذاکرات در مسکو انجام شد.
به ادعای میانجی های غربی، «پیشرفت قابل توجهی» در مذاکرات حاصل شده است، اما جزئیاتی منتشر نشده است.
نتیجه مورد نظر غربی ها را می توان از بیانیه نخست وزیر ارمنستان مبنی بر به رسمیت شناختن تمامیت ارضی آذربایجان استنباط کرد که در آن به سرنوشت ارامنه قره باغ کوهستانی فقط به صورت مبهم اشاره شده است.
مسکو نیز به نوبه خود حفظ وضعیت موجود را به منظور تثبیت وضعیت و تضمین امنیت جمعیت ارمنی قره باغ کوهستانی پیشنهاد کرد.
با این حال، پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، آنطور که الکساندر آنایف، کارشناس قفقاز جنوبی نوشت، «عملاً بحث در مورد قره باغ کوهستانی را به حامیان غربی واگذار کرد».
آنانیف معتقد است که اظهارات پاشینیان مبنی بر پذیرش قره باغ کوهستانی به عنوان بخشی از آذربایجان ظاهراً با عجله و تحمیل میانجیگران غربی صورت گرفته است، بنابراین این موضوع در مسکو مطرح نشده است.
آنانیف نتیجه می گیرد که در حال حاضر “به نظر می رسد دولت های ارمنستان و آذربایجان در رابطه با میانجیگری روسیه اهداف مشابهی را دنبال می کنند”.
هر دو می خواستند حضور روسیه در قفقاز جنوبی را به حداقل برسانند یا حتی از بین ببرند، از جمله حضور فیزیکی یک پایگاه روسی در ارمنستان و خروج ایروان از توافقات ادغام و دفاعی روسیه.
کارشناسان روسی تحلیل می‌کنند که البته این هدف اصلی میانجی‌های غربی است که سعی کردند نقش اصلی را در حل مناقشه ارمنستان و آذربایجان از مسکو بگیرند.
روزنامه روسی کومسومولسکایا پراودا در تایید این موضوع اطلاعاتی را از منابع خود منتشر کرد که بر اساس آن آمریکایی ها نه تنها در میانجیگری بین باکو و ایروان نقش داشتند، بلکه تصمیم گرفتند مستقیماً در گفت و گوی باکو و استپانکرت مداخله کنند.

گفته می شود واشنگتن در قالب اولتیماتوم به نمایندگان قره باغ کوهستانی فشار می آورد تا در آینده نزدیک با طرف آذربایجانی در یک “کشور ثالث” با نظارت متولیان آمریکایی موافقت کنند.

اگر رهبری قره باغ کوهستانی از برگزاری چنین نشستی امتناع ورزد، با تهدید مجازی عملیات ضد تروریستی آذربایجان در منطقه مواجه خواهد شد.
به گفته همین منابع، «ابتکار صلح» آمریکا در استپانکرت بیشتر با برخوردی منفی مواجه شد.
با این حال، سرگئی گاساریان “وزیر امور خارجه” قره باغ کوهستانی مجبور شد از این ابتکار حمایت کند.
او خودش در ایروان است و پاشینیان از او حمایت می کند. کومسومولسکایا پراودا نتیجه می گیرد که این میتواند منجر به مشکلات جدید در منطقه و همچنین تهدیدی برای منافع اساسی ارامنه ساکن در منطقه شود.