ابرسلاح جدید ایران: موشک مافوق صوت فتاح

ابرسلاح جدید ایران: موشک مافوق صوت فتاح

توماس پانی

تله پولیس

ترجمه مجله هفته

جنگ در اوکراین مارپیچ تسلیح مجدد در بلوک های قدرت را تشدید می کند. اسرائیل با اعلام سیستم دفاعی فوق العاده دست به مقابله  با موشک ایرانی می زند. سوال اینجاست که آیا روسیه به ساخت موشک مافوق صوت ایرانی کمک کرد؟

ایران به توانایی فنی خود افتخار می کند. جمهوری اسلامی قبلاً در جریان مذاکرات بر سر برنامه هسته ای خود این موضوع را به صراحت بیان کرده است. ده روز پیش، این کشور ضربه کاری خود را در این بخش به نمایش گذاشت که از زمان شروع جنگ اوکراین (موشک مافوق صوت)  توجه خاصی را به خود جلب کرده است. 

با آب و تاب فراوان، در نوعی اقدام دولتی، رهبری تهران به جهانیان اطلاع داد که آنها یک موشک مافوق صوت ساخته اند – همانطور که خبرگزاری دولتی ایران اشاره کرد، “با اتکا بر توانایی های داخلی”. 

سرعت: ۱۵ هزار کیلومتر در ساعت – “در ۴۰۰ ثانیه” در تل آویو

طبق توضیحات محصول تهران، “فتاح” فوق العاده سریع است – با سرعت ۱۵ هزار کیلومتر در ساعت – و می تواند مسافت های طولانی را طی کند: ۱۴۰۰ کیلومتر. نوامبر سال گذشته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به اسرائیل اطلاع داده بود، سلاحی در اختیار دارد که پس از شلیک، ظرف ۴۰۰ ثانیه به تل آویو می رسید. 

تهدیدهای ایران در اسرائیل بسیار جدی گرفته می شود، حتی اگر این تهدیدات با جملات اغراق آمیز معمول همراه باشد.. ایران در سال های اخیر چندین بار نشان داده است که موشک ها و هواپیماهای بدون سرنشین ان چقدر دقیق هستند.

بنابراین، واکنش به ادعاهای فرماندهان ارشد سپاه پاسداران مبنی بر اینکه “هیچ سیستم دفاع موشکی در جهان” با سلاح جدید ایران مطابقت ندارد، اجتناب ناپذیر بود.

معرفی یک سلاح فوق العاده ایرانی با معرفی یک سیستم فوق العاده دفاعی برای سوپر موشک ها ادامه یافت.

اسکای سونیک : سیستم دفاعی در برابر “انواع تهدیدات مافوق صوت”

رافائل، پیمانکار دفاعی دولتی اسرائیل، توسعه دهنده گنبد آهنین و زنجیر داوود، اعلام کرد که در حال توسعه یک رهگیر به نام Sky Sonic هستند که طبق پیامی که دو روز پیش از طریق خبرگزاری رویترز به جهان ارسال شد، این کشور را قادر می سازد تا “انواع تهدیدات مافوق صوت – موشک های بالستیک مافوق صوت و موشک های کروز مافوق صوت” را رهگیری کند.

بر اساس گزارش رویترز، این سیستم هفته آینده در نمایشگاه هوایی پاریس ارائه خواهد شد.

روز بعد، پنجشنبه، بریتیش تلگراف جزئیات بیشتری در مورد برنامه رافائل منتشر کرد: یک ویدیوی انیمیشن در مورد اسلحه فوق العاده Sky Sonic Interceptor نشان می دهد که چگونه یک موشک رهگیر از یک باتری زمینی پرتاب می شود، سپس کلاهک در آسمان جدا می شود و به سمت یک موشک ورودی پرواز می کند.

ادعاهایی که در اینجا در تضاد هستند، از طرفی ایران مدعی است که نمی‌توان موشک فتاح را رهگیری کرد زیرا قدرت مانور آن بسیار سریع و بسیار پیچیده است، و از طرف دیگر اسرائیل مدعی دانش فنی-نظامی است که به اندازه کافی پیشرفته است و از چنین تهدیدهایی ترس بخود راه نمی دهد.

بالاخره “حقیقت خود را نشان خواهد داد”

“شک و تردید در غرب” و شک و تردید در مورد توانایی های سلاح جدید (اینجا و اینجا را بخوانید) با واکنش ایران روبرو شد که حقیقت “در روزی که چنین سلاح هایی مورد استفاده قرار گرفت، خود را نشان میدهد و ایالات متحده تنها به این دلیل از خود تردید نشان میدهد که این فناوری تلاش های آنها را برای فروش سلاح به منطقه تضعیف می کند” (الجزیره).

به گفته رافائل سازنده سیستم ضد موشکی، همانطور که گزارش تلگراف نشان می دهد، هنوز مشخص نیست که سیستم دفاعی اسکای سونیک چه زمانی آماده بکارگیری می شود. فقط گفته می شود به زودی تست های پروازی انجام می شود. ارتش اسرائیل هنوز در مورد این خبر اظهار نظری نکرده است. 

مثل همیشه، آخرش بازار فروش تسلیحات پایش به ماجرا باز میشود:

این اطلاعات به عصر جدیدی از دفاع هوایی اروپا اشاره دارد که در آن اسرائیل که همچنین یک سیستم رهگیر Arrow-3 به ارزش ۳ میلیارد پوندی به آلمان فروخته، نقش مهمی در آن ایفا می کند.

تلگراف

در پس زمینه خطوط مقدم بزرگتر که با جنگ اوکراین، اتحادها و تحویل تسلیحات ناشی از آن تشدید شده است، جالب است که روزنامه نگار بلژیکی الیا جی. مگنیر، که به خوبی با محافلی در تهران ارتباط دارد، درباره استقلال ادعایی توسعه موشک مافوق صوت ایران اظهار نظر کرده. 

آیا دست مسکو در کار است؟

او از فرضیه دخالت آشکار روسیه در این ماجرا حرکت میکند:

در یک چرخش خیره کننده از وقایع، روسیه با تسلیح کردن ایران به موشک های مافوق صوت پیشرفته (…) حمله حساب شده ای را به ایالات متحده و اسرائیل در منطقه انجام داده است. پیامدهای این مانورو تحول استراتژیک بسیار گسترده است و می تواند توازن قدرت را در منطقه ناآرام خاورمیانه تغییر دهد. 

الیجا جی مگنیر

اما تا به امروز این ادعاها در هیچ گزارشی از سوی یک رسانه بزرگ دیگری تایید نشده است. 

مگنیر همچنین خاطرنشان می کند که روسیه به طور علنی دخالت خود در برنامه موشکی ایران را «اعتراف نکرده است»، در حالی که به تلاش های مکرر ایران برای انکار ارسال پهپاد به مسکو اشاره می کند. 

این واقعیت که دست کمک های روسیه علیرغم صلاحدید عمومی در مورد (تولید) سلاح مافوق صوت در کار است، توسط روزنامه نگار بلژیکی ، که منتقد شدید ایالات متحده آمریکا ، ناتو و سیاست جامعه غربی است ، بر اساس توافق همکاری که روسیه و ایران پس از شروع جنگ در اوکراین به دست آوردند ، اثبات و تحکیم شده است.

این موضوع راه را برای «انتقال هزاران پهپاد ایرانی به مسکو» هموار کرد و به گفته این روزنامه نگار خوش ارتباط، در توسعه موشک مافوق صوت نیز نقش دارد. (توماس پانی)