
علیه هژمونی آمریکا
ایران روابط اقتصادی خود را با آمریکای لاتین گسترش می دهد. اولین ایستگاه در سفر رئیس جمهور ایران ونزوئلا است.
نوشته یورگ کروناور
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته
پنج روز، سه کشور. ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران از روز دوشنبه در آمریکای لاتین به سر می برد.
رئیسی ابتدا وارد ونزوئلا شد و از آنجا به کوبا و نیکاراگوئه خواهد رفت. رئیسی بلافاصله قبل از عزیمت خود اعلام کرد: هر سه کشوری که آمریکا با تحریمها میجنگد، با تهران یک هدف را دنبال میکنند«مقاومت در برابر امپریالیسم و تک قطبی گرایی».
“روابط جمهوری اسلامی ایران و کشورهای مستقل در آمریکای لاتین راهبردی است.”
بر این اساس ، رئیس جمهور ایران در سفر به آمریکای لاتین توسط یک هیئت عالی رتبه همراهی میشود ، به عنوان مثال توسط وزرای امور خارجه ، نفت ، دفاع و بهداشت وی را همراهی میکنند.
گسترش روابط با ونزوئلا مدتی است که کانون اصلی سیاست امریکای لاتینی ایران بوده است. از سال ۲۰۲۰، ایران به طور سیستماتیک به این کشور آمریکای جنوبی که بزرگترین ذخایر نفتی جهان را دارد، در بخش نفت کمک میکند، ایران خود نیز به طور قابل توجهی از تحریم های امریکا رنج می برد. در ۱۱ ژوئن ۲۰۲۱، در حاشیه سفر نیکلاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا به تهران، وزرای امور خارجه دو کشور همچنین یک “نقشه راه همکاری” ۲۰ ساله را برای کمک به گسترش همکاری های دوجانبه نه تنها در بخش انرژی، بلکه در تجارت، علم و فناوری امضا کردند.
در آن زمان، الجزیره به نقل از حامد موسوی، کارشناس علوم سیاسی از دانشگاه تهران، گفت که «تلاش برای مقاومت در برابر هژمونی آمریکا تا زمانی که کشورهای بزرگتر مانند چین و روسیه در ان شرکت کنند، می تواند موفقیت آمیز» باشد.
مادورو و رئیسی دوشنبه نشست خود در کاراکاس را با نشست تقریبا دقیقا یک سال پیش خود در تهران پیوند زدند.
تقریبا ۲۰ توافقنامه امضا شد، از جمله یکی از آنها شامل تامین بورس تحصیلی برای دانشجویان ونزوئلایی میشود. هر دو کشور می خواهند حجم تجارت خود را از سه میلیارد دلار فعلی به ده میلیارد دلار افزایش دهند. رئیسی حتی حجم ۲۰ میلیارد دلاری را در نظر گرفت، اما تاریخ آن را ذکر نکرد. مادورو سفر رئیسی را نقطه عطفی جدید در روابط دو کشور توصیف کرد و گفت: «امپراتوری ها و هژمونی ها باید به پایان برسند و هویت همه مناطق جهان، همه فرهنگها و همه مردم باید مورد احترام قرار گیرد.» به این معنا «ایران و ونزوئلا با هم متحد» هستند.
بر اساس گزارش ها، گسترش همکاری های اقتصادی نیز محور سفرهای رئیسی به کوبا و نیکاراگوئه خواهد بود.
بر اساس گزارش ها، گسترش همکاری های اقتصادی نیز تمرکز سفرهای رئیسی به کوبا و نیکاراگوئه خواهد بود. روابط کوبا و ایران پس از آنکه کوبا تولید واکسن کووید-۱۹ کوبایی را در تابستان ۲۰۲۱ در ایران آغاز کرد، که بسیار هم موثر و مفید است، شتاب جدیدی به خود گرفت.
در ماه مه ۲۰۲۳، یک هیئت کوبایی به تهران سفر کرد و حدود دوازده توافقنامه در مورد همکاری نزدیک تر در زمینه های بیوتکنولوژی، بهداشت و کشاورزی بین دو کشور امضا شد.
بر اساس گزارش ها، یک ارتباط مستقیم کشتیرانی بین دو کشور در اوایل سال جاری برای تقویت تجارت راه اندازی شد که تاکنون نتایج آن نسبتا ضعیف بوده است.
در نیکاراگوئه، حسین امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، آخرین بار در ماه فوریه مذاکراتی را برای تقویت تجارت برگزار کرد. مشخص نیست که آیا گزارش های ایالات متحده درست است که مذاکرات در آن زمان در مورد گسترش روابط نظامی نیز بوده یا خیر.
در هر صورت، ایران در واقع در حال گسترش آهسته اما مداوم شعاع نظامی خود است. این امر در آمریکای لاتین نیز مشهود است: در پایان ماه فوریه، دولت برزیل به دو کشتی جنگی ایرانی اجازه داد تا برای چند روز در ریودوژانیرو لنگر اندازند.
توقف کشتی های جنگی در برزیل بخشی از یک سفر طولانی تر بود که نیروی دریایی ایران بوسیله آن برای اولین بار حضور خود را در سواحل امریکای لاتین نشان داد.
در ژوئیه ۲۰۲۱، یک کشتی جنگی ایرانی، برای اولین بار، از سن پترزبورگ بازدید کرد. دو کشتی که در ریودوژانیرو لنگر انداخته بودند قبلا از اقیانوس آرام عبور کرده بودند. اکنون تهران در حال برنامه ریزی برای ارسال یک ناوگان به قطب جنوب است – همچنین این رفت و آمد ها سندی برای اثبات این است که ایالات متحده نمی تواند ایران را مهار کند.
رئیسی در نیکاراگوئه.
رئیس جمهور ایران در ادامه سفر خود به آمریکای لاتین: قراردادهایی با نیکاراگوئه امضا می شود.
ترجمه مجله هفته
ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران پس از سفر به ونزوئلا به نیکاراگوئه سفر کرد. او در ماناگوا با همتای آمریکای مرکزی خود، دانیل اورتگا، قراردادهای دوجانبه امضا کرد. این در مورد همکاری نزدیک تر در زمینه های تجارت و علم است.
ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران در بخشی از سفر پنج روزه خود به آمریکای لاتین در نیکاراگوئه چندین قرارداد دوجانبه امضا کرد. دانیل اورتگا، رئیس جمهور این کشور آمریکای مرکزی روز پنجشنبه در مراسمی در ماناگوا جزئیات توافقات انجام شده را که در نشست های نمایندگان دو کشور تهیه شده بود، اعلام کرد. بر این اساس، سیاستمداران سه تفاهم نامه امضا کرده بودند.
سند اول ایجاد یک کمیسیون بین دولتی برای تقویت همکاری در تجارت، تجارت و مبادلات در زمینه های علم و فناوری را در نظر گرفته است. توافق دوم مربوط به قوه قضاییه دو کشور است و متضمن همکاری بین دادگاه های عالی تهران و ماناگوئه است. سومین تفاهم نامه به همکاری بین وزارتخانه های بهداشت اختصاص دارد. به طور خاص، این شامل تامین داروها، دستگاه ها، مواد دارویی و لوازم جانبی برای آزمایشگاه ها است.
اورتگا همچنین اظهار داشت که دو کشور مایلند توافقنامه تجارت آزاد امضا کنند. تصمیم بر این شد که نقشه راه برای این هدف مورد بحث قرار گیرد. رئیس جمهور گفت که متقاعد شده است که همکاری منافع زیادی هم برای کشورش و هم برای ایران به همراه خواهد داشت. وی از همتای ایرانی خود برای این سفر تشکر کرد و از تعهد تهران در مبارزه برای حفاظت از حاکمیت و یکپارچگی کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب قدردانی کرد.
رئیسی به نوبه خود تاکید کرد که ایران علاقه خاصی به همکاری با کشورهای مستقل دارد. سفر او به آمریکای لاتین نیز با همین روحیه است. این سیاستمدار ایرانی از اورتگا برای دیدار برگشت از این کشور خاورمیانه دعوت کرد.
رئیس جمهور ایران پس از سفر به نیکاراگوئه به کوبا ادامه داد. او پیش از این روز دوشنبه با همتای ونزوئلایی خود نیکلاس مادورو در کاراکاس توافقنامههای دوجانبه جدیدی در زمینه همکاری در زمینههای استراتژیک امضا کرد. مادورو نشان درجه یک آزادیخواهان ونزوئلا (کشتار ۶۷ سلام میرساند!) را به رئیسی اعطا کرد. رئیسی تاکید کرد که روابط دو کشور از اهمیت راهبردی برخوردار است.