
پس از دریافت تانک ها و هواپیماهای جنگنده، کی یف اکنون خواهان موشک هایی با برد بیش از ۵۰۰ کیلومتر از غرب است. کارشناسان مطمئن هستند که از آنها برای حملات به خاک روسیه استفاده خواهد شد. مسکو گفت که این درخواست هدف عملیات نظامی را تغییر نمی دهد.
نوشته الکساندر کارپوف و اکاترینا کیجکو
ترجمه مجله هفته
ملاحظات غرب مبنی بر تامین تسلیحات با برد طولانی برای رژیم کی یف، روسیه را ملزم به ادامه عملیات ویژه در اوکراین می کند.
این را دیمیتری پسکوف، سخنگوی رئیس جمهور روسیه در برنامه مسکو.کرملین.پوتین از کانال تلویزیونی روسیا-۱. بیان کرد و توضیح داد:
«ما باید نسبت به وظایف خود آگاه باشیم، کار خود را انجام دهیم و آنرا را تا انتها انجام دهیم. ما هیچ جایگزین دیگری نداریم.»
پسکوف یادآور شد که کشورهای غربی قبلاً بحثی را در مورد تامین موشک های دوربرد به کی یف باز کرده اند.
وی افزود: در واقع سلاحهای قویتری در حال صدور به اوکراین هستند و اکنون شاهد آغاز بحث در مورد تحویل موشکهایی با برد ۵۰۰ کیلومتر و بیشتر، مثلاً از فرانسه هستیم.
پسکوف تاکید کرد: اینها از نظر کیفی سلاح های کاملاً متفاوتی هستند که به این ترتیب منجر به افزایش دایره و مارپیچ تشدید درگیری میشوند.
تسلیح با موشک
طی چند ماه گذشته، رژیم کییف خواستار تامین موشکهای دوربرد، در کنار سایر تسلیحات، از غرب بوده است.
برخی از کشورهای غربی قبلاً موشکهای دوربردتر از موشکهایی که قبلاً در اختیار ارتش کییف بود به اوکراین تحویل دادهاند.
به عنوان مثال، بریتانیای کبیر موشک های کروز طوفان سایه دوربرد تولید شده توسط MBDA را تحویل داد.
بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا در ۱۱ ماه مه در جریان حضور در اتاق مجلس عوام پارلمان بریتانیا این موضوع را تایید کرد. به گفته وی برد این موشک ها ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلومتر است.
ارتش اوکراین بلافاصله با این موشک ها به اهداف غیرنظامی در لوگانسک حمله کرد: در ۱۲ مه، اوکراین، طوفان سایه را به سمت کارخانه پلیمر «پلیپاک» و کارخانه گوشت «میلام» شلیک کرد. همزمان، پدافند هوایی روسیه موفق شد تعدادی موشک انگلیسی را رهگیری کند.
پس از بریتانیا، فرانسه نیز اعلام کرد که قصد دارد به رژیم کی یف موشک بدهد.
این را امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه در ۱۶ می در برنامه ای در کانال تلویزیونی TF1 فرانسه بیان کرد. ماکرون از مدل خاصی را که کشورش قصد دارد به اوکراین تحویل دهد نامی نبرد، اما مشخص است که ارتش فرانسه موشک های SCALP-EG دارد که مشخصات آن با طوفان سایه بریتانیا مطابقت دارد.
مکرون در مصاحبه ای با رسانه های فرانسوی گفت: ما تصمیم گرفتیم ارسال تسلیحات را گسترش دهیم، مهمات جدید بفرستیم، موشک های جدیدی بفرستیم که بردی دارند که به اوکراین امکان مقاومت و دست زدن به ضد حمله را می دهد.
رئیس دولت فرانسه مدعی شد که پاریس تسلیحاتی را به کی یف که امکان حمله به اهدافی در روسیه را فراهم کند، ارسال نمی کند.
او گفت: “ما سلاح هایی را که بتواند به خاک روسیه برسد، عرضه نمی کنیم. گاهی اوقات باید یک خط قرمز ترسیم کرد.”
آلمان به نوبه خود گزارش داد که درخواست رسمی از کی یف برای تامین موشک های کروز Taurus KEPD 350 با برد تا ۵۰۰ کیلومتر دریافت کرده است. این را اولین بار در اواخر ماه مه توسط رسانه های آلمانی گزارش کردن ، سپس این اطلاعات توسط وزارت دفاع آلمان تایید شد.
سخنگوی مطبوعاتی وزارت دفاع فدرال به خبرگزاری فرانسه گزارش داد: اخیراً درخواست طرف اوکراینی را دریافت کردیم. او جزئیاتی از جمله تعداد موشک درخواستی دولت اوکراین را ارائه نکرد.
مسکو قبلاً اعلام کرده بود که تامین تسلیحات دوربرد به رژیم کی یف روسیه را مجبور به پایان عملیات ویژه نمی کند، بلکه جغرافیای خود را گسترش می دهد.
این همان چیزی است که سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با مارگاریتا سیمونیان، سردبیر روسیه امروز در ۲۰ ژوئیه ۲۰۳۲ گفت. لاوروف تاکید کرد:
«ما نمی توانیم اجازه دهیم بخشی از اوکراین که تحت کنترل زلنسکی یا جانشین احتمالی او است، سلاح هایی را که تهدیدی مستقیم برای سرزمین ما و سرزمین های جمهوری هایی است که استقلال خود را اعلام کرده اند و میخواهند مستقلا آینده خود را تعیین کنند، استفاده کند.»
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در سخنرانی خود در مجلس فدرال نیز همین موضع را داشت.
«یک چیز باید برای همه روشن باشد: هرچه برد سیستمهای تسلیحاتی غربی به اوکراین بیشتر شود، ما مجبور خواهیم شد تهدید را از مرزهای خود دورتر کنیم. این طبیعی است.» رهبر روسیه گفت: روسیه را نمی توان در میدان جنگ شکست داد.
گزینه های اضافی
واسیلی کاشین، رئیس مرکز تحقیقات پیچیده اروپایی و بین المللی در مدرسه عالی اقتصاد مسکو، در مصاحبه با روسیه امروز گفت، کیف به موشک های دوربرد به طور خاص برای حملات به خاک روسیه نیاز دارد، زیرا برد آنها برای اهداف در منطقه عملیات نظامی ویژه بیش از حد لازم است.
اشتها به موشک هایی با برد ۵۰۰ کیلومتر و بیشتر نشان دهنده قصد کی یف برای حمله موشکی به عمق خاک روسیه است، زیرا این برد برای حمله به اهداف در منطقه عملیات نظامی ویژه بسیار زیاد است.
اما این تنها به این واقعیت منجر می شود که روسیه نیز به نوبه خود تصمیم می گیرد از فرصت های اضافی استفاده کند که قبلاً استفاده نشده بود.
علاوه بر این، اگر این موشک ها برای حمله به اهداف راهبردی که در محدوده خاک روسیه قرار دارند و مربوط به فرماندهی و زیرساخت های راهبردی روسیه هستند، استفاده شود، احتمال تشدید درگیری وجود دارد. این کارشناس تاکید کرد: باید به این حملات واکنش نشان داد.
این کارشناس در خصوص دفاع در برابر چنین تسلیحاتی خاطرنشان کرد: سامانههای پدافند هوایی روسیه تاکنون چندین بار موشکهای غربی را رهگیری کردهاند.
با این حال، هیچ سیستمی نمی تواند یک نتیجه بی عیب و نقص را تضمین کند، به همین دلیل است که انهدام سلاح های دشمن قبل از استفاده، موثرترین وسیله برای مبارزه با آنها باقی می ماند.
“یک سیستم دفاع هوایی می تواند یک حمله احتمالی را تضعیف کند، اما هرگز محافظت ۱۰۰ درصدی را تضمین نمی کند.
کاشین خاطرنشان کرد: حفاظت ۱۰۰ درصدی تنها با انهدام نیروهای مخالفی که این حملات را انجام می دهند یا نیروهایی که این حملات را هدایت و کنترل می کنند تضمین می شود.
کارشناس نظامی سرهنگ لیتوفکین در گفتگو با روسیه امروز گفت:
واضح است که کی یف از تمام سلاح های دریافت شده برای حمله به خاک روسیه استفاده خواهد کرد، که روسیه را ملزم به تبدیل کردن اوکراین به یک منطقه غیرنظامی به عنوان بخشی از عملیات نظامی ویژه می کند.
وی افزود: “با تسلیحاتی که غرب تامین می کند، شهرهای ما و غیرنظامیان ما مورد حمله قرار خواهند گرفت. این سلاح ها برای استفاده در خط مقدم ارسال نمی شوند.”
آنها برای گلوله باران شهرهای ما – دونتسک، لوگانسک، بلگورود – استفاده می شوند.
لیتوفکین گفت، بنابراین، تنها راه برای توقف ارسال تسلیحات به کییف، انجام وظایف تعیینشده توسط رئیسجمهور در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ است: تضمین امنیت سرزمینهایمان، غیرنظامی سازی و بی طرفی اوکراین.
این کارشناس تردیدی ندارد که غرب در نهایت تصمیم خواهد گرفت که موشک های میان برد و دوربرد اوکراین را تامین کند، همانطور که قبلاً تصمیم به تامین تانک و جت های جنگنده گرفته است.
وی در عین حال ابراز عقیده کرد که سامانه های روسی می توانند موشک هایی را که بلوک غرب قصد دارد به کی یف تحویل دهد را رهگیری و منهدم کند.
لیتوفکین در پایان گفت: “سیستمهای دفاع ضد هوایی ما بسیار موثر و کارآمد هستند. آنها بارها کارایی خود را در برابر موشک های اوکراینی و غربی ثابت کرده اند.”