بلینکن برای دو بهم زنی و آشوب به عربستان میرود.
بلینکن در میانه بحران به عربستان سعودی می رود، اما خاورمیانه باید مراقب ایجاد تفرقه و آشفتگی ایالات متحده برای نجات نفوذ رو به افول باشد.
گلوبال تایمز
ترجمه مجله هفته

کارشناسان روز دوشنبه گفتند که در میانه روند نزدیکی در خاورمیانه و معضل استراتژیک ایالات متحده در منطقه، واشنگتن تلاش می کند تا از فروپاشی کامل نفوذ خود در خاورمیانه جلوگیری کند، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، با همین هدف سفر سه روزه خود را به عربستان سعودی برای مذاکرات امنیتی و اقتصادی آغاز می کند.
سفر بلینکن، از ۶ تا ۸ ژوئن، پس از سفر جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در ماه مه صورت می گیرد. کارشناسان تاکید کردند که کشورهای خاورمیانه باید مراقب باشند چرا که ایالات متحده بدنبال راهاندازی آشفتگی و تفرقه بیشتری در منطقه است.
به گفته وزارت امور خارجه آمریکا، بلینکن با مقامات سعودی دیدار خواهد کرد تا درباره همکاری استراتژیک امریکا و عربستان سعودی در مسائل منطقه ای و جهانی و طیف وسیعی از مسائل دوجانبه از جمله همکاری های «اقتصادی و امنیتی» گفتگو کند.
این دیپلمات ارشد آمریکایی همچنین در جریان سفر خود در مذاکرات شورای همکاری خلیج فارس شرکت خواهد کرد و قرار است میزبان نشستی برای ائتلاف جهانی علیه داعش باشد.
رسانه های ایرانی گزارش دادند که پیش از سفر بلینکن، فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی با همتای ایرانی خود حسین امیرعبداللهیان در آفریقای جنوبی در جریان نشست وزرای خارجه بریکس در تاریخ ۲ ژوئن دیدار کرد.
در ماه آوریل، عربستان سعودی و ایران رسما روابط دیپلماتیک خود را پس از یک اختلاف و شکاف هفت ساله از نو برقرار کردند. در ماه مه، وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه عرب توافق کردند که عضویت سوریه را پس از تعلیق بیش از یک دهه دوباره برقرار کنند.
با شتاب گرفتن روند نزدیکی در خاورمیانه، ناظران نسبت به سفر بلینکن چندان خوشبین نیستند.
لیو ژونگمین، استاد موسسه مطالعات خاورمیانه دانشگاه مطالعات بین المللی شانگهای، به گلوبال تایمز گفت که سفر بلینکن منعکس کننده وضعیت فعلی واشنگتن در سیاست های خاورمیانهای اش است.
از یک طرف، ایالات متحده تمرکز استراتژیک خود را به منطقه آسیا و اقیانوس آرام برای رقابت با چین تغییر می دهد، چه با کاهش حضور خود در عراق و چه با خروج نیروهای خود از افغانستان. از سوی دیگر، ایالات متحده تمایلی به تضعیف کنترل خود در خاورمیانه ندارد.
لیو گفت که ایالات متحده نمی تواند روند افزایش خودمختاری در خاورمیانه را متوقف کند، بنابراین تلاش می کند از فروپاشی کامل نفوذ خود در منطقه جلوگیری کند.
لی هایدونگ، استاد دانشگاه امور خارجه چین، روز دوشنبه به گلوبال تایمز گفت که سفر بلینکن به عربستان سعودی برای آمریکا یک سفر تحقیقاتی برای دستیابی به ارزیابی های دست اول خواهد بود.
لی گفت که در روند سازگاری با وضعیت جدید در خاورمیانه، ایالات متحده تلاش خواهد کرد تا تحول داخلی محیط منطقه را در جهت منافع و نفوذ امریکا منحرف کند.
در حالی که ایالات متحده کمتر احتمال دارد نقش سازنده ای در خاورمیانه ایفا کند، تحلیلگران هشدار میدهند که نقش مخرب آن را نمی توان دست کم گرفت، به ویژه با توجه به حضور نظامی و دیپلماتیک آن در خاورمیانه که هیچ قدرت دیگری نمی تواند با آن رقابت کند.
لی گفت که ایالات متحده احتمالا وضعیت را بررسی می کند و به شیوه ای شدیدتر در منطقه درگیر می شود ، با ایجاد اختلاف بین نیروهای مختلف ، بهم زدن آشتی ها و ایجاد تفرقه ، آشفتگی و حتی درگیری بیشتر، سعی میکند “تسلط ضروری آمریکا” را به کشورهای متحد خود القا کند.
ناظران گفتند که به نظر می رسد کشورهای تولید کننده نفت خاورمیانه به این خطرات آگاه شده اند ، به ویژه با توجه به اینکه ایالات متحده مدتهاست دلار و انرژی را به سلاحی برای مقابله با مخالفان تبدیل کرده است.
در ۲ ژوئن، شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی با ژانگ جیانهوا، مدیر اداره ملی انرژی چین در ریاض دیدار کرد. انها در مورد راه های تقویت روابط بین دو کشور در زمینه های مختلف انرژی، به منظور دستیابی به اهداف چشم انداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی و ابتکار کمربند و جاده پیشنهادی چین و بازتاب تلاش های دو کشور برای تنوع و توسعه اقتصاد خود بحث کردند.
به گفته تحلیلگران، کشورهای خاورمیانه با یک فرصت تاریخی برای محو کردن قدرت آمریکا و بدست گرفتن سرنوشت خود مواجه هستند و تا دسترسی به این دستاورد که خاورمیانه بدون آمریکا وضعیت بهتری خواهد داشت دشوار نخواهد بود.
وانگ وانبین، سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز دوشنبه گفت که چین از کشورهای منطقه در حل اختلافات و دستیابی به همسایگی خوب از طریق گفتگو و مشورت حمایت می کند و از کشورهای منطقه در تقویت وحدت و بهبود خود و قرار دادن سرنوشت آینده خود در دستان خود حمایت می کند.
وانگ گفت که چین به عنوان یک دوست خوب کشورهای منطقه، به ایفای نقش فعال و سازنده در ترویج صلح و ثبات منطقه ای ادامه خواهد داد.